Een echt winters gerecht voor de lunch in huize Eetpraat is het Oud-Hollandse Pork, ook wel bekend als Broeder of Jan in de zak. Het lijkt wel wat op de Noord-Nederlandse ketelkoek of poffert. Het is een gerezen beslag dat wordt gekookt en daarna in plakken gebakken. Het recept is voor twee zakken. Kook je mee?

Pork recept

Ingrediënten voor dit recept:

  • 750 gram boekweitmeel (Koopmans)
  • 750 gram pannenkoekmeel (Koopmans)
  • 1250 ml karnemelk
  • 150 gram verse gist
Benodigdheden:

  • Beslagkom
  • Grote kookpan
  • Twee katoenen porkzakken
  • Steelpan
  • Koekenpan met wat olie
  • Keukenweegschaal
  • Schone emmer (10L) met theedoek

 
Broede recept

Je hebt twee katoenen zakken nodig om straks het beslag in te koken. Die kun je maken van bijvoorbeeld een oud laken. De grootte kun je zien op de foto’s. Kook voor elk gebruik de porkzakken uit en gebruik ze terwijl ze nog nat zijn. Later kun je ze wassen en opnieuw gebruiken.

Verwarm de karnemelk in een steelpan zachtjes tot maximaal 30 à 35°C (lauw tot handwarm) en los daarin de gist op. Doe de karnemelk met de gist over in de in een mengkom met een paar scheppen van de boekweitmeel en pannenkoekmeel. Meng dit door tot een glad beslag. Blijf doormengen en voeg de rest van het meel beetje bij beetje toe. Blijf roeren door tot een egaal taai deeg. Een kleine handmixer is niet sterk genoeg; als je geen grote mixer hebt, gebruik dan beter je handen.

Doe het deeg over in een schone emmer en dek de emmer af met een vochtige theedoek. Zet de emmer voor de centrale verwarming en laat het een uur rijzen tot bijna aan de rand van de emmer. Breng ondertussen een grote pan met water aan de kook. Verdeel daarna de inhoud van de emmer over twee katoenen porkzakken en bind deze bovenaan vast met een touwtje. De zakken nu ongeveer 1,5 uur laten koken in het water.

Jan in de zak recept

Prik met een breipen of houten sateprikker in de zak om de te kijken of het deeg gaar is; de pen moet droog uit de zak tevoorschijn komen. Haal de zakken uit de pan en laat ze een uur afkoelen. Haal de “broden” uit de zakken en laat de buitenkant nog een uur drogen op een rooster. Snijd de broden nu voorzichtig in plakken van ongeveer twee centimeter dik. Deze plakken zijn trouwens goed te bewaren in de vriezer.

Poffert recept

Bak de plakken met wat olie in een koekenpan goudbruin krokant. Serveer de pork in diep bord, overgoten met wat warme melk of roomboter en veel stroop. Eet smakelijk!

Ketelkoek recept

Variatietip: Je kunt ook nog krenten, rozijnen of sukade toevoegen in het beslag.

Speel en experimenteer smakelijk!