De zomervakantie staat voor de deur; een groot deel van de Nederlanders en Belgen staat te trappelen om af te reizen naar Zuid-Europa. Met een paar verse citroenen kun je ook thuis al genieten van de heerlijke geuren en smaken van het zuiden. Dit recept voor citroen meringue taart brengt je in zomerse stemming. Bak je mee?

recept citroen meringue taart

De citroen komt van oorsprong uit Azië; een productief boompje, waarvan je vier maal per jaar kunt oogsten. Al in de eerste eeuw van onze jaartelling werd de gele vrucht gekweekt in het Middellandse Zeegebied. Christopher Columbus bracht citroenzaden mee op zijn reizen en introduceerde de citrusvrucht in Amerika. Citroenen worden nu op grote schaal gekweekt in Californië en Arizona.

De oude Romeinen bakten al taarten, maar pas tegen de middeleeuwen ontstonden er in Italië citroentaarten; echter nog zonder meringue. Het duurde nog twee eeuwen voor men in Europa het maken van meringue onder de knie kreeg. Weer twee eeuwen later werd meringue in Amerika succesvol gecombineerd met citroentaart. De citroen meringue taart heeft in Amerika zelfs zijn eigen feestdag: 15 augustus.

Met dit recept kun je eenvoudig zelf een heerlijk zomerse citroen meringue taart maken waarmee je kunt wegdromen naar verre landen. Een meringue taart heeft aan de bovenkant geen deeg maar geroosterd eiwitschuim en is daarom heel geschikt als luchtig en fris dessert na een zomerse barbecue.

Ingrediënten bodem:

  • 125g witte tarwebloem
  • 1/2tl zout
  • 100g koude roomboter
  • 50ml koud water
  • 15g witte suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Benodigdheden:

  • mengkom
  • messen
  • deegroller
  • ronde bakvorm
  • vershoudfolie

 
Meng de bloem met het zout, de suiker en de vanillesuiker. Voeg de boter toe en snijd met twee messen de boter in hele kleine blokjes. Schud steeds even om zodat de boterblokjes mengen met het bloemmengsel. Werk snel zodat de boter niet zacht wordt. Het is de bedoeling dat het deeg kruimelig blijft en niet egaal gemengd. Als het geheel gemengd is het water toevoegen, nog even kort doorroeren en dan afgedekt een half uur in de koelkast plaatsen.

Warm ondertussen de oven op tot 225 graden en vet een ronde bakvorm in. Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap iets groter dan de bakvorm. Leg het deeg in de vorm en snijd het boven de randen af. Prik gaatjes in het deeg met een vork en bak de bodem in ongeveer 10 minuten gaar. Laat de bodem in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur.

Ingrediënten citroenvulling:

  • 350g water
  • 3 eierdooiers op kamertemperatuur
  • 250g witte suiker
  • 50g maïzena
  • 50g roomboter op kamertemperatuur
  • 3 verse biologische citroenen
  • 1/8tl zout
Benodigdheden:

  • groffe rasp
  • citruspers
  • pan
  • garde
  • megkom
  • vershoudfolie

 
Was de biologische citroenen onder de kraan. Rasp dan met een fijne rasp het dunne gele buitenste laagje van de schil en vang dit op. Snijd de rasp fijn met een mes. Pers de citroenen vervolgens uit en voeg de rasp toe aan het sap. Breng vervolgens het water met de suiker, het zout en de maïzena langzaam aan de kook in een pan; blijf ondertussen steeds roeren met een garde. Laat het nog een minuutje zachtjes doorkoken tot een dikke vla.

Klop de eierdooiers los. Voeg vervolgens lepel voor lepel tijdens het mixen de vla toe. Als alle vla is toegevoegd mag het mengsel terug in de pan en onder voortdurend roeren nog een minuut koken. Voeg de boter in stukjes toe en laat dit smelten maar roer niet. Voeg daarna het citroenmengsel toe, roer het geheel heel kort tot een redelijk egaal mengsel.

Doe de nog warme vulling direct over in de bodem die nog in de vorm zit. Dek de vulling af met vershoudfolie (tegen het vormen van een vel) en laat het geheel rustig een paar uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de taart niet in de koelkast.

Ingrediënten meringue:

  • 3 eiwitten op kamertemperatuur
  • 150g poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1tl maïzena
  • 1/8tl citroensap
Benodigdheden:

  • mixer
  • megkom
  • vork

 
Begin pas met deze stap als de vulling is afgekoeld tot kamertemperatuur. Warm de oven voor op 250 graden. Maak mengkom en garde goed vetvrij met een doekje met citroensap. Klop de eiwitten op totdat ze een stevig schuim beginnen te vormen. Voeg dan tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker, vanillesuiker en de maïzena toe. Klop door totdat er stevige pieken ontstaan.

Haal het folie van de vulling. Schep de meringue op de taart. Werk van buiten naar binnen en zorg dat er nergens ruimte is tussen de rand van de korst en de meringue; anders “krimpt” de meringue en dat staat niet mooi. Maak met een vork mooie pieken in de meringue. Bak de taart in de oven totdat de pieken mooi bruin beginnen te kleuren. Het is de bedoeling dat de meringue van binnen zacht blijft.

De citroen meringue taart is het lekkerst na een nachtje in de koeling. Eventueel kun je hem voor het serveren nog even onder de grill plaatsen om nog verder te kleuren. Eet smakelijk en een smakelijke zomer gewenst!

TIP: gebruik alleen verse, biologische citroenen. Van flesjes citroensap of uitgedroogde citroenen wordt deze taart niet lekker. De schil van niet-biologische citroenen is niet eetbaar, want die is behandeld met insecticiden, schimmelwerende middelen en een laag geel gekleurde was.