Erwtensoep is de maaltijdsoep bij uitstek in dit gure winterweer. Deze soep wordt al duizenden jaren gegeten maar komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Met dit recept kan het niet mislukken en staat deze klassieker in de Hollandse versie binnen anderhalf uur geurig en vers op tafel. Kook je mee?

Erwtensoep of snert (recept)

Erwten komen van oorsprong uit de zuidkant van het Middellandse Zeegebied. De oudste wilde erwtjes zijn gevonden in de Nijldelta en bleken bijna 7.000 jaar oud. Tweeënhalf duizend jaar geleden werden ze actief gekweekt door Romeinen en Grieken en verkochten straatverkopers al erwtensoep. Het is familie van de linzensoep, die op een vergelijkbare manier wordt gemaakt.

Vanuit het warme zuiden ging de erwtensoep naar de rest van Europa, India en Amerika. In Nederland wordt de soep al vele honderden jaren gegeten. Erwten groeien hier goed en zijn relatief goedkoop. Het werd in ons land een traditioneel winters gerecht, omdat de soep goed combineert met lokale groente die goed te bewaren is voor de winterperiode, zoals prei, knolselderij, wortel en ui.

Hoewel erwtensoep goedkoop te maken is, is hij toch erg lekker en gezond. Spliterwten behoren tot de meest eiwitrijke voedingsmiddelen en bevatten veel voedingsvezel. Tel daarbij alle andere groente op en je hebt een hele gezonde en volwaardige maaltijd. Er zijn talloze recepten, van waterdun tot waar je lepel rechtop in blijft staan. Dit recept voor twee personen zit daar precies tussen in…

Ingrediënten:

  • 1,5l water
  • 250g gedroogde spliterwten
  • 250g erwtensoepgroente (knolselderij, wortel, prei)
  • 50g plantaardige margarine
  • 1 grote ui
  • 1 gepelde teen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 1el groentebouillonpoeder
  • 1/4tl keukenzout
Benodigdheden:

  • keukenzeef
  • soeppan
  • koekenpan
  • koksmes
  • staafmixer
  • schuimspaan of lepel

 
Was de spliterwten onder de kraan, laat ze uitlekken in een zeef en breng ze met 1,5l water aan de kook in een soeppan. Plet de teen knoflook met de zijkant van een koksmes. Voeg de laurierblaadjes, knoflook, zout en het bouillonpoeder toe en laat het geheel drie kwartier koken. Haal de laurierblaadjes vervolgens uit de erwtensoep en pureer de soep met de staafmixer fijn. Breng de soep weer aan de kook en schuim de soep af met een schuimspaan of lepel.

Snijd ondertussen de erwtensoepgroente en de ui in kleine blokjes. Fruit in een koekenpan de groente en ui kort aan in de plantaardige margarine. Voeg de groente vervolgens toe aan de gepureerde soep. Kook het geheel nog een half uur door. De erwtensoep lijkt eerst heel dun, maar het dikt vanzelf in, dus roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Ook na het opscheppen wordt de soep nog dikker.

Je kunt de erwtensoep zo prima serveren, maar Mijnheer Eetpraat is een fijnproever die graag experimenteert met zijn kruidenrekje. De laatste keer gebruikte Eetpraat het volgende om de erwtensoep nog verder op smaak te brengen. Eet smakelijk!

Kruiden:

  • 1/8tl gedroogde tijm
  • 1/8tl gedroogde basilicum
  • 1/8tl gemalen zwarte peper
  • 1/8tl Marmite (gistextract)
  • 1/4tl citroensap
  • 1/4tl Tabasco (pepersaus)

 
Erwtensoep (recept)

TIP: Als je erwtensoep een nachtje laat staan, wordt het nog dikker en de smaak intenser. Dan is het niet langer erwtensoep maar wordt het snert genoemd. Warm de snert langzaam op onder goed roeren. Bij het opwarmen wordt de soep weer wat dunner, dus voeg niet te snel water toe.