Hoewel het een eeuwenoude traditie is, bakken we in huize Eetpraat nog maar kort kniepertjes oftewel nieuwjaarsrolletjes. Het is een typische Noord-Oost Nederlandse traditie uit Groningen, Drenthe, Oost-Overijssel (Twente) en Oost-Gelderland (Achterhoek). Met dit recept worden ze heerlijk krokant. Bak je mee?

kniepertjes nieuwjaarsrolletjes recept
De precieze naam en receptuur verschillen echter per streek: ze heten knijpertjes, kniepertjes, knieperties, kniepkoukies, knieperkes of rollechies. Ze worden ook wel ijzerkoekjes of ijzerkoeken genoemd vanwege het wafelijzer.

Volgens goed gebruik horen de wafeltjes in december plat (kniepertjes) en in januari opgerold (nieuwjaarsrolletjes). In december heeft het jaar zich namelijk ontvouwen, terwijl het nieuwe jaar nog zijn geheimen heeft. Opgerold kun je ze echter makkelijker vullen met slagroom, dus dat heeft in huize Eetpraat de voorkeur. 😉

Het elektrische kniepertjesijzer kostte ongeveer 30 euro bij de MediaMarkt. Om ze op te rollen kocht Mijnheer een vurenhouten stok van 20mm doorsnee bij de bouwmarkt, die hij op lengte heeft gezaagd en gladgeschuurd met fijn schuurpapier. Vervolgens heeft Mijnheer driftig geëxperimenteerd met ingrediënten voor de kniepertjes. Het recept is voor ongeveer 30 rolletjes. Bak je mee?

Ingrediënten voor dit recept:

  • 350ml water
  • 250g witte tarwebloem
  • 200g kristalsuiker
  • 100g zachte ongezouten roomboter
  • 30g vanillesuiker(of 4 zakjes van 8g)
  • 1 kippenei (bij voorkeur biologisch)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 snufje keukenzout
Benodigdheden:

  • Kniepertjesijzer
  • Mixer met gardes
  • Spuitfles
  • Bakspray of olie
  • Kniepertjesstok (zelfgemaakt(
  • Beslagkom
  • Luchtdichte trommel

 
Doe de boter, het zout, het ei, de suiker, de vanillesuiker, de kaneel en een paar lepels van de bloem met een scheut van het water in een beslagkom. Mix dit door tot een glad beslag. Blijf doormixen en voeg de rest van de bloem en de rest van het water beetje bij beetje toe. In totaal wordt het 1 liter beslag; voeg eventueel extra water toe.

Spray het kniepertjesijzer eenmalig licht in met bakspray en laat het apparaat warm worden op stand 4. Giet ondertussen het beslag over in een spuitfles. Als je een gedeelte van het beslag in de koelkast wilt bewaren om later verder te bakken, laat het daarna dan wel op kamertemperatuur komen, anders is het te dik om te verwerken.

Knijp een scheut beslag in het midden van het kniepertjesijzer, doe het deksel dicht en druk even aan. Kijk pas na een minuut of het kniepertje goed is. Rol het kniepertje, nog in het ijzer, direct en snel op de kniepertjesstok. Leg de stok met het kniepertje op een snijplank en verwijder de stok na tien tellen uit het inmiddels hard geworden rolletje.

Als er zachte gele randjes aan het kniepertje zitten, verwijder deze dan met een schaar om te voorkomen dat het hele kniepertje slof wordt van het vocht. Doe bij volgende kniepertjes dan iets minder beslag in het kniepertjesijzer.

Laat de kniepertjes verder afkoelen. Door de kaneel worden de nieuwjaarsrolletjes met dit recept wat donkerder dan de rolletjes uit de supermarkt. Bewaar ze in een luchtdichte trommel om ze knapperig te houden. Vul ze vlak voor het serveren met vers geklopte slagroom. Hmmmmmmm!

Speel en experimenteer smakelijk!

TIP: lees ook het recept voor oliebollen!