Heb je een lekker recept gevonden, maar staan er buitenlandse maten in zoals cups en ounces? Dan kun je hier die cups omrekenen! In Nederland gebruiken we zowel maten voor volume (milliliters en liters) als voor gewicht (gram en kilogram). In bijvoorbeeld de Verenigde Staten werkt men vooral met volumematen (inhoudsmaten), en dan ook nog eens andere dan we gewend zijn. Met de kookulator is het geen probleem, cups omrekenen als een pro!

Aantal: 

 

 
g Bakpoeder
 
g Bloem
 
g Boter
 
g Cacaopoeder
 
g Citroensap
 
g Gist, gedroogd
 
g Honing
 
g Kippenei
 
g Maizena
 
g Margarine
 
g Meel
 
g Melk
 
g Plantaardige olie
 
g Plantaardig vet
 
g Suiker, poeder
 
g Suiker, kristal
 
g Water
 
g Zout

Niet elk ingrediënt weegt evenveel bij hetzelfde volume. Daarom is hierboven omgerekend naar grammen voor de meest gebruikte ingrediënten in recepten. Dit is bij benadering en afhankelijk van hoe fijn gemalen en hoe vochtig het ingrediënt is.

boterkoek recept

Als het recept vraag om een ‘dash’, ‘pinch’, ‘speck’ of ‘smidgen’ is dat in de Nederlandse vertaling een ‘snufje’ of ‘mespuntje’; er is voor al die termen geen eenduidige definitie over de hoeveelheid. Een Amerikaanse ‘stick of butter’ is ongeveer 113 gram boter, iets minder dan een half Nederlands pakje roomboter. De ‘metric cup’ wordt in elk geval gebruikt in Nederland, de rest van West Europa (m.u.v. United Kingdom), Australië, Canada en Zuid Amerika. Australië maakt alleen een uitzondering voor de theelepel, dus die staat apart vermeld.



Veel plezier met cups omrekenen, koken & bakken, eet smakelijk!