Jammie, cupcakes met een mooie romige toef. Pure botercrème is echter nogal vet en zoet, dus ik ben op zoek gegaan naar een lichter alternatief. Door de botercrème te mengen met zogenaamde lammetjespap krijg je een veel luchtiger resultaat. Zo kwam ik zelf op de naam lammetjescrème. Het mengsel zelf heb ik niet bedacht, je komt het vaker tegen onder allerlei namen zoals flour frosting.

Cupcake met lammetjescreme

Door de lammetjescrème kun je van alles mengen voor de smaak. Op de cupcake op de foto heb ik er een flinke lepel dulce de leche (een soort caramel, komt nog een aparte blog over!) doorheen gedaan. Je kunt ook vanillearoma gebruiken, of de siroop uit een blikje amarenenkersen, cacaopoeder, of rietsuiker, munt en een scheutje rum voor een mojito topping. Kleurstof kan ook. Kwestie van experimenteren!

Ingrediënten:
  • 250ml halfvolle melk
  • 50g witte tarwebloem
  • 200g roomboter op kamertemperatuur
  • 200g poedersuiker

Benodigdheden:

  • Steelpan
  • Pollepel
  • Mixer
  • Mengkom
  • Spuitzak

Meng de melk met de tarwebloem. Breng dit aan de kook en blijf ondertussen goed roeren. Als de melk aan de kook komt dikt het plotseling heel snel in, dus let op dat het niet aanbrand. Als het kookt flink blijven roeren en op een zacht vuurtje in een paar minuten de bloem gaar koken. Blijf opletten want het brandt snel aan. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Dit is lammetjespap en van zichzelf vrijwel smaakloos. Het werd vroeger gebruikt om hongerige baby’s en jonge dieren wat meer vaste voeding te geven.

Maak dan een botercrème door de roomboter en de poedersuiker met te mixer op de hoogste snelheid te mengen. Mix goed door tot een glad mengsel. Mix vervolgens de afgekoelde lammetjespap er door. Nu heb je een luchtige lammetjescrème! Voeg een smaakje naar wens toe zoals een van de voorbeelden bovenaan dit artikel.

Doe de crème in een spuitzak en leg het in de koelkast tot het dik genoeg is om mooi op te spuiten. Op kamertemperatuur is het te dun en na een paar uur in de koelkast te dik. Haal het voor gebruik dus op tijd uit de koeling om iets op te warmen. Spuit een paar proeftoefjes om te oefenen en te kijken of de dikte prettig is om mee te werken.

Speel en experimenteer smakelijk!