Er gaat geen oudejaarsdag voorbij zonder zelfgebakken oliebollen. Grootmoeders recept is in de loop de jaar steeds verder verfijnd. Dit recept is per emmer, maar daar bakken we er elk jaar wel paar van… Wat overblijft gaat in de diepvries. Bak je mee?

oliebollen recept

Ingrediënten voor dit recept:

  •   600ml volle melk
  •   1kg tarwebloem
  •   200g suiker
  •   100g verse gist op kamertemperatuur
  •   15g vanillesuiker(of 2 zakjes van 8g)
  •   2 kippeneieren op kamertemperatuur
  •   1 kleine theelepel zout
  •   350g rozijnen
Benodigdheden:

  •   Beslagkom en sterke mixer
  •   Frituurpan met zonnebloemolie
  •   IJsknijptang, middenformaat (55mm)
  •   Steelpan
  •   Keukenweegschaal
  •   Keukenthermometer of korstje brood
  •   Schone emmer (10L) met theedoek
  •   Schuimspaan
  •   zeef met keukenpapier

 
Wel de rozijnen voor de oliebollen door ze in heet water een kwartiertje te laten staan. Laat ze daarna goed uitlekken. Verwarm de melk in een steelpan zachtjes tot maximaal 30 à 35 graden Celsius (lauw tot handwarm) en los daarin de gist op.

Doe de melk met de gist over in de mixer en voeg de suiker, de vanillesuiker, de eieren en een paar lepels van de bloem toe. Mix dit door tot een glad beslag. Blijf doormixen en voeg de rest van de bloem en het zout beetje bij beetje toe. Mix of roer door tot een egaal taai deeg.

Doe het deeg over in een schone 10 liter emmer, roer de helft van de gewelde rozijnen erdoor en strooi de rest van de rozijnen er overheen. Dek de emmer af met een vochtige theedoek. Zet de emmer op een warme tochtvrije plek, bijvoorbeeld voor de centrale verwarming, en laat het een uur rijzen tot bijna aan de rand van de emmer.

Verwarm ondertussen de olie tot 180 graden Celsius. Dit kun je testen met een thermometer of met een korstje brood, dat direct moet gaan bruisen als je het in de olie doet.

Zet de emmer naast de frituurpan. Doop de ijsknijptang even in de hete olie, neem een schep van het beslag, schraap de schep schoon langs de kant van de emmer en doe het beslag voorzichtig in de olie. Ga zo door tot de pan vol zit met oliebollen.

Keer de bollen na enkele minuten om. De totale baktijd hangt af van de temperatuur van de olie en de dikte van de oliebol, dus snijd af en toe een oliebol door om te kijken of hij ook van binnen goed gaar is.

Neem de oliebollen voorzichtig uit de hete olie met een schuimspaan en laat ze afkoelen in een zeef met keukenpapier. Schep ook steeds de losgeraakte rozijnen uit de pan en gooi ze weg, om verbranden te voorkomen.

Bestrooi de oliebollen vlak voor het serveren met poedersuiker. Eet smakelijk!

TIP: lees ook het recept voor kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes)!