Als je naar buiten kijkt is de zomer echt voorbij. Gelukkig is de zon nog wel te proeven. Probeer deze tartaar van tomaat en mozzarella en waan je terug het zomerse Italië. Droom je mee?

tartaar

Ingrediënten:

  • 500g goede tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • verse basicilum
  • 1 sjalotje of een 1/2 ui
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • balsamico azijn
Benodigdheden:

  • Mes
  • Snijplank
  • Borrelglaasje
  • Zeef

Snij de bakje tomaten in partjes. Neem het liefst goede tomaten zoals Tasty Toms of trostomaten en kies mooie donkere exemplaren. Gebruik liever geen goedkope slatomaten en zeker geen vleestomaten.

Snijden van tomaten werkt het fijnst met een heel scherp koksmes. Neem anders een mesje met fijne karteltjes want de velletjes willen soms wat taai zijn. Sommige koks ontvellen tomaten voor gebruik, maar ik hou wel van de bite die ze geven.

Haal de zaden uit de tomaten. Je kunt ze wegdoen of bewaren voor tomatensoep of sladressing. Laat de overgebleven tomaten goed uitlekken en snij ze in fijne blokjes. Bestrooi ze niet te zuinig met zout, zeker een halve theelepel. Doe er een kleine beetje versgemalen zwarte peper bij.

Schil en snij ondertussen een sjalotje (of een halve ui) in hele fijne blokjes, kleiner dan de tomaten. Snij ook wat blaadjes basilicum fijn. Meng de uisnippers en basilicum door de tomaten en zet dit geheel een dag in de koelkast.

De volgende dag zijn de smaken ingetrokken en heeft het zout wat extra vocht aan de tomaten onttrokken zodat de smaak wordt geconcentreerd. Laat het geheel goed uitlekken in een zeef.

Laat een bol mozzarella uitlekken en snij deze in blokjes net zo groot als die van de tomaat. Meng de mozzarellablokjes en een eetlepel olijfolie door het tomatenmengsel.

Neem nu een borrelglaasje. Vet de binnenkant in door je vinger in de olijfolie te dopen en het glaasje daarmee in te smeren. Giet geen olie in het glaasje, dat wordt veel te vet.

Schep nu het tomatenmengsel in het borrelglaasje en druk het goed aan. Als het glaasje vol is, stort het mengsel dan als een torentje op een schoteltje.

Garneer met een zoete balsamico azijn of beter nog balsamicostroop (dat is met wat zetmeel ingedikte balsamicoazijn, vaak de wat zoetere variant). Tot nu toe kon ik dat laatste alleen bij Makro en Sligro krijgen, maar onlangs zag ik het ook in de supermarkt van het merk Bertolli. De smaak is gelijk aan de gemiddelde supermarkt balsamico.

bertolli-crema

Speel en experimenteer smakelijk!