Is een worteltaart zoet of hartig? Wortelen zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar, zoet van smaak en zorgen voor een taart die heerlijk zacht van structuur is. Het vocht in de wortels houdt de worteltaart bovendien dagenlang sappig vers. Bak je mee?
Wortels komen van origine uit Perzië en zijn van nature niet oranje, maar wit, paars, rood of geel. De oranje kleur is een paar honderd jaar geleden door mensen gevormd door verschillende soorten te kruisen. Er wordt wel beweerd dat het door Nederlandse kwekers is gedaan om het Huis Oranje-Nassau te eren, maar daarvan ontbreekt helaas het bewijs.
Al in de middeleeuwen werden wortels, bij gebrek aan suiker, gebruikt in zoete gerechten. Echte worteltaart is nog maar een paar honderd jaar oud. In de Tweede Wereldoorlog, waar de suiker op rantsoen was, maakte de worteltaart een opleving in Engeland. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd carrot cake ongekend populair in Amerika, als gevolg van de gezondheidsrage.
Caloriearm is worteljestaart echter niet, maar wel heel erg lekker! Met dit recept maak je een heerlijk vochtige worteltaart. Door een andere vorm te gebruiken is het beslag ook geschikt voor wortelcake of wortelcupcakes. In Zwitserland is Rüeblitorte trouwens een traditionele traktatie op kinderverjaardagen!
Ingrediënten:
|
Benodigdheden:
|
Ontvet mengkom en garde(s) van de mixer met wat citroensap. Splits de eieren en klop de eiwitten goed stijf met het keukenzout en de vanillesuiker. Zet dit mengsel apart. Rasp vervolgens de wortelen en maal de hazelnoten. Zet deze ook apart.
Klop in de mixer de eierdooiers los met het citroensap, het sinaasappelsap en het bakpoeder. Voeg dan de zonnebloemolie, tarwebloem, rietsuiker, kaneel, gember, peper, nootmuskaat en honing toe en mix het geheel tot een egaal mengsel. Voeg de gemalen hazelnoten en geraspte wortelen toe en meng het geheel door. Spatel vervolgens de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig doorheen.
Doe het beslag in een ingevette springvorm en dek de vorm af met aluminiumfolie. Bak de worteltaart één tot anderhalf uur op 180 graden in de oven. Laat de taart daarna afgedekt en in de vorm een aantal uren afkoelen, bij voorkeur tot de volgende dag. Vergeet ondertussen niet te genieten van de heerlijke geur in huis!
Op worteltaart is suikerglazuur een traditionele versiering, maar dat vindt Mijnheer Eetpraat toch iets te zoet. Daarom deze heerlijk romige topping. Breng de versiering pas vlak voor het serveren aan en bewaar de taart met topping in de koelkast.
Ingrediënten:
|
Benodigdheden:
|
Meng met een vork voorzichtig de mascarpone met de poedersuiker en de vanillesuiker. Gebruik geen mixer, want dan verliest de mascarpone zijn stevigheid en wordt de topping te dun. Verdeel de topping over de bovenkant van de worteltaart en laat het er aan de zijkant een beetje aflopen.
Neem een fijne rasp en versier de cake vlak voor het serveren met kleine sinaasappelschilletjes. De etherische sinaasappelolie uit vers geraspte schil ruikt heerlijk. Eet smakelijk!
TIP: gebruik hiervoor uitsluitend een biologische sinaasappel. De schil van andere sinaasappels is niet eetbaar, want die is behandeld met insecticiden, schimmelwerende middelen en een laag oranje gekleurde was.
VARIATIETIP: de zonnebloemolie kun je ook vervangen door milde olijfolie.
VARIATIETIP: in plaats van de worteltaart te versieren met sinaasappelschil kun je de topping ook bestrooien met geraspte kokos. Die smaak combineert ook erg goed.
VARIATIETIP: voor een nog hartiger smaak is de wortel ook voor de helft te vervangen door pompoen. Door ook nog eens 2tl koekkruiden toe te voegen krijg je een heerlijk kruidige pompoentaart, perfect voor het najaar. Happy Halloween!
18 april 2016 op 08:23
de worteltjestaart is supergoed gelukt! bedankt!!!
bij de aldi verkopen ze ook mascarpone en die is veel goedkoper dan die van galbani! tip!
28 augustus 2017 op 20:57
Waarom wordt in een worteltaart olie ipv boter gebruikt?
28 augustus 2017 op 21:05
Goede vraag! Zonnebloemolie (of milde olijfolie) geeft een veel smeuïger resultaat dan boter. Daarnaast krijg je geen botersmaak, waardoor de andere smaken meer tot hun recht komen. Je kunt dat ook doen in gewone cake, probeer het maar eens! 100 gram boter kun je in recepten vervangen door 85ml olie en 15ml water (ongeveer 1 eetlepel). Door het gebruik van olie is je cake/taart ook meteen lactosevrij (al moet je er dan geen mascarpone op smeren zoals hier).