Voorbereiding 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Porties 12 personen

De Nederlandse boterkoek is een heerlijk zoete zonde. De ingrediënten zijn eenvoudig, dus de kunst zit in de verhoudingen en de werkwijze. Na veel experimenteren is dit de favoriete wijze van Mijnheer Eetpraat. Bak je mee?

boterkoek recept

Voor een pakje roomboter is ongeveer 5 liter melk nodig. Het voer van de koeien, de manier waarop het vet uit de melk wordt gehaald en de melkzuurbacteriën die daarna aan de boter worden toegevoegd zijn allemaal van invloed op de smaak. Gebruik voor boterkoek dan ook de beste (biologische) roomboter die je kunt vinden!

Het woord boter komt trouwens oorspronkelijk van het Griekse woord bouturon, gevolgd door het Latijnse woord butyrum. De oude Grieken en Romeinen gebruikten boter echter niet om op te eten, maar als zalf voor de huid. In de keuken werd voornamelijk olijfolie gebruikt.

Ingrediënten:

  • 250g roomboter (koud)
  • 275g witte tarwebloem
  • 225g witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker a 8g
  • rasp van 1/4 citroen, fijngesneden
  • 1/8tl zout
  • 1/4 ei, losgeklopt
Benodigdheden:

  • mixer
  • springvorm
  • bakpapier

 
Klop de koude boter met de basterdsuiker, de citroenrasp en de vanillesuiker met de mixer op de hoogste stand luchtig. Voeg het zout en de bloem toe en mix nog een paar minuten door. Zorg ervoor dat de boter ondertussen niet smelt.

Bekleed een springvorm met bakpapier zodat een kommetje ontstaat, anders loopt tijdens het bakken de gesmolten boter door de kieren van de vorm. Doe het deeg in de vorm, duw het goed aan en strijk het glad. Dat gaat makkelijk met de bolle kant van een lepel die even onder koud stromend water is gehouden.Maak eventueel met een vork een ruitjespatroon in de bovenkant van het deeg. Kluts het ei en bestrijk het deeg met een klein beetje van het ei; een te dikke laag wordt te taai en dat eet niet lekker. Het dunne eilaagje zorgt dat de boterkoek tijdens het bakken en bewaren niet uitdroogt. Zet de vorm met het deeg minimaal twee uur en maximaal acht uur in de koelkast.

Bak de koek in een voorverwarmde oven ongeveer 25 tot 30 minuten op 170C. Na het bakken is de boterkoek nog erg zacht; laat de koek dan ook 24 uur afgedekt afkoelen in de vorm. Daarna kan de koek in puntjes worden gesneden. Bewaar de boterkoek in een gesloten trommel zodat ook de hardere delen weer zacht kunnen worden.

boterkoek maken

Eet smakelijk!TIP: De boterkoek kan voor het bakken ook worden versierd met garneeramandelen.

VARIATIETIP: Witte basterdsuiker kan ook vervangen worden door lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker. Rietsuiker is geen goede keuze, want dat lost niet goed op en blijft korrelig.

VARIATIETIP: In de boterkoek kunnen ook speculaaskruiden, sinaasappelschil, amandelspijs, gekonfijte gember, gehakte noten, enzovoorts!


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de scones, spekkoek en speculaaskoekjes!