Brioche hamburgerbroodjes die smelten in je mond en precies groot genoeg zijn voor een hamburger met sla, kaas, tomaat en saus. Bak je mee?
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Totale tijd45 minutenmin
Servings: 4stuks
Author: Mijnheer Eetpraat
Benodigdheden:
theeglas
mengkom
spatel
mixer
draadgarde
mengaak met flexibele rand
bakpapier of bakvorm
bakplaat
oven
vershoudfolie
theedoek
kwastje
Ingrediënten:
230gwitte tarwebloem15g+215g
125gvolle melk
40groomboterkamertemperatuur
1ei
23gwitte basterdsuiker20g+1/2tl
7ggist1 zakje
1/tlzout
sesamzaad
2tlwater
Instructies:
Meng in een theeglas de melk met 15g bloem. Verwarm dit mengsel 30s in de magnetron en roer het vervolgens goed door. Herhaal dit verwarmen en roeren totdat het mengsel een hele dikke maar klontvrije pudding is geworden. Laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur. Haal ondertussen de boter uit de koelkast en laat het opwarmen tot kamertemperatuur.
Doe de pudding en de boter in de kom van de mixer. Breek in het theeglas een ei en klop het los. Doe bijna alle ei in de kom van de mixer maar hou ongeveer twee tl achter in het theeglas. Doe in het theeglas nog twee tl water een halve tl witte basterdsuiker, roer dit goed door en zet het dan apart. Dit mengsel is later nodig om de broodjes voor het bakken mee te bestrijken.
Kluts de inhoud van de mixer met een draadgarde op hoge snelheid tot het egaal gemengd is. Verwissel dan de draadgarde voor een platte menghaak, bij voorkeur met flexibele rand. Het deeg is te plakkerig om een deeghaak te kunnen gebruiken. Doe de resterende bloem, suiker, zout en droge gist erbij en kneed het in de mixer 5 minuten op lage snelheid tot een deeg.
Als het deeg tegen de randen van de kom kleeft, kun je de mixer af en toe stil zetten en het deeg met een spatel naar beneden werken. Strooi na het kneden wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg met de hand na. Vorm het dan tot een bol, vet de mixkom in en laat de deegbol een uur rijzen op kamertemperatuur. Als het goed is, verdubbelt het deeg in volume.
Druk op het aanrecht alle lucht uit het deeg, verdeel het in vier gelijke stukken maak er daarna bollen van. Leg de bollen vervolgens op bakpapier op een bakplaat, of gebruik een bakvorm voor broodjes. Mijnheer gebruikt een ijzeren plaat met vier kuiltjes, die eigenlijk bedoeld is voor yorkshire puddings. Laat de bollen daarna onder ingevet vershoudfolie een half uur rijzen.
Warm ondertussen de oven voor op 180C. Zet onderin de oven een hittebestendig bakje of extra bakplaat om straks heet water in te doen om stoom te creëren. Kwast de bollen dan in met het restje ei en bestrooi ze met sesamzaad. Kook een beetje water, plaats de bollen in de oven en doe het kokende water onderin de oven. Bak de broodjes in een kwartier mooi bruin.
Als alles goed is gegaan, zie de hamburgerbroodjes in de oven flink omhoogkomen. Haal de broodjes uit de oven, leeg ze op een rooster en dek ze daarna af met een theedoek. Zo blijven ze lekker zacht. Laat de brioche hamburgerbroodjes minstens een half uur afkoelen voor je ze opensnijdt. Je kunt de broodjes nu direct gebruiken of invriezen voor later.
Eet smakelijk!
Tips:
Als je de hamburgerbroodjes aan de binnenkant nog wilt roosteren, hou er dan rekening mee dat brioche brood sneller verkleurt in de broodrooster dan gewoon brood.