Gegrilde groenten komen altijd van pas: als bijgerecht, in een salade of op de pizza, bij een broodje hamburger... Grill je mee?
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Totale tijd45 minutenmin
Servings: 4personen
Author: Mijnheer Eetpraat
Benodigdheden:
snijplank
mes
mengkom
(geperforeerde) bakplaat
Ingrediënten:
2courgettes
1aubergine
2paprika’s
2uien
1/2pompoen
4tenenknoflook
2tlgemengde kruiden
olijfolie
Instructies:
Mijnheer werkt graag met courgette (geel en groen), aubergine, paprika, ui, zoete aardappel en pompoen. Deze groenten smaken goed bij elkaar en hebben in de oven ongeveer dezelfde baktijd om gaar te worden. Asperges kunnen er ook bij. Wortel kun je beter even voorkoken en champignons laten zoveel vocht los dat je ze het beste los van de groente kunt grillen.
Maak de groenten schoon en snij ze in de grove stukken. Probeer te zorgen dat de stukken ongeveer even groot zijn, zodat alles gelijktijdig gaar wordt. Hussel de gesneden groente dan om met kruiden. Je kunt kiezen voor Provençaalse kruiden of iets anders uit je kruidenrekje. Mijnheer gebruikt graag vadouvan: een specerijenmengsel met warme, wat rokerige smaken.
Schudt de groente dan om met een scheutje olie met een hoog rookpunt, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Veel is er niet nodig, wat gegrilde groente tot een relatief caloriearm gerecht maakt. Voeg nog geen zout toe, want dat trekt vocht uit de groente en zorgt ervoor dat de groente niet meer goed kan grillen. Voeg eventueel zout dus pas vlak voor het serveren toe.
Spreid de groenten dan in een enkele laag uit op een (geperforeerde) bakplaat. Hou wat ruimte tussen de stukken, zodat de lucht er tussendoor kan. Bak de groenten 20m op 180C, schep ze even om en bak ze nog eens 5 minuten. De groente is klaar als hij mooie gegrilde randjes heeft. Controleer of de groente gaar is en zacht aanvoelt als je erin prikt met een vork.
Deze gegrilde groenten zijn heerlijk als bijgerecht, in een salade, in een wrap, op de pizza of als hoofdgerecht. Met wat cous cous hebt een heerlijke kleurrijke groenteschotel. Ook lekker bij een broodje hamburger of als gezonde aanvulling op een portie friet. Strooi er een beetje vers gemalen zwarte peper en grof zeezout over voor het serveren.
Eet smakelijk!
Tips:
Knolselderij en pastinaak kunnen er ook door, als je de anijsachtige smaak kunt waarderen.