Minestronesoep, of simpelweg minestrone, is een van de meest geliefde, gezonde, makkelijke en flexibele gerechten uit de Italiaanse keuken. Je kunt deze soep zelf aanpassen naar je eigen smaak en de groenten van het seizoen. Of je nu op zoek bent naar een vullende maaltijd of een lichte lunch, dit recept voor minestronesoep biedt het allemaal. Kook je mee?
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd1 uuruur15 minutenmin
Totale tijd1 uuruur30 minutenmin
Servings: 4personen
Author: Mijnheer Eetpraat
Benodigdheden:
koksmes
snijplank
knoflookpers
soeppan
Ingrediënten:
1grote ui
125gwortel
1courgette
1klein blikje bonenuitlekgewicht 125g
200gverse spinazie
2tenenknoflook. geperst
1blik gepelde tomaten400g
50gkleine pasta
4elolijfolie
1literwater
1elgedroogde Italiaanse kruiden
2elgroentebouillonpoederof 2 bouillonblokjes
2laurierblaadjes
1/4tlgemalen zwarte peper
1tlcitroensap
Instructies:
Minestronesoep heeft zijn oorsprong in de eenvoudige boerenkeuken van Italië, waar het werd gemaakt met restjes groente. In tegenstelling tot de Nederlandse groentesoep is de groente grof gesneden en wordt hij traditioneel gemaakt zonder vlees, vleesbouillon of gehaktballetjes. In plaats daarvan schitteren de groenten en mogen tomaten, bonen en pasta niet ontbreken.
Schil de ui en snij deze met de wortel in stukken. Bak ze in de olijfolie tot het begint te bruinen. Voeg dan de knoflook en de gepelde tomaten toe en bak het geheel op hoog vuur, terwijl je de hele tomaten kapot roert. Voeg vervolgens water, bouillonpoeder, grof gesneden courgette, peper, citroensap laurier en kruiden toe. Laat de soep daarna een uurtje pruttelen op laag vuur.
Kijk op de verpakking van de pasta naar de kooktijd en houd deze heel ruim aan, meestal een kwartier. Voeg de pasta toe en kook deze in de soep tot hij gaar is. Voeg dan, vlak voor het serveren, de bonen en de grof gehakte spinazie toe. Dit kan ook een andere bladgroente zijn, zoals boerenkool. Werk de soep naar smaak af met een scheutje olijfolie en/of rode wijn.
Eet smakelijk!
Tips:
De borlottibonen kun je ook vervangen door een klein blikje kikkererwten, kidneybonen, pinto bonen, bruine bonen, tuinbonen of linzen.
Als je geen gedroogde Italiaanse kruiden hebt, kun je ook Provençaalse kruiden gebruiken, of zelf wat mengen met kruiden als salie, tijm, rozemarijn, basilicum en/of oregano.
Naast (of in plaats van) courgette kun je ook gebruik maken van (restjes) pompoen, asperges, koolraap, kool, champignons, bloemkool, broccoli, sperziebonen, aardappelen, bleekselderij en venkel. Paprika hoort er traditioneel niet in maar kan prima. Aubergine is niet aan te raden om mee te koken omdat het nogal zacht wordt, maar je kunt het wel bakken en vlak voor het serveren toevoegen.
Je kunt er een minestrone alla genovese van maken door voor het serveren wat pesto toe te voegen, of de spinazie te vervangen door verse basilicumblaadjes.