Mosterdsoep heeft een heerlijk pittige en hartige smaak en tegelijk een zijdezachte en romige textuur. Het prikkelt de smaakpapillen en proeft heel luxe, maar is snel te maken met weinig ingrediënten. Het verwarmt je van binnenuit en geeft je een voldaan gevoel, vooral op koude dagen of wanneer je behoefte hebt aan iets hartigs. Kook je mee?
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Totale tijd1 uuruur
Servings: 2personen
Author: Mijnheer Eetpraat
Benodigdheden:
koekenpan
kookpan
mes
snijplank
knoflookpers
Ingrediënten:
40groomboter
40gbloem
400gvolle melk
400gwater
1blokjegroentebouillon
50ggrove mosterd bio AH
2blaadjes laurier
1/2tlProvençaalse kruiden
100mlwitte wijn
1kleine rode of gele ui, of 2 sjalotjes
1dunne prei
1teenknoflook
1bakje champignons250g
gemalen zwarte peper
Instructies:
Verwijder de schillen van de sjalotten of de ui en snij deze in kleine stukjes. Was de prei en snij deze ook in kleine stukjes of reepjes. Snij de bospaddestoelen of champignons in plakjes en pers de knoflook met een knoflookpers fijn. Zit dit allemaal nog even apart. Doe dan de melk, het water, de mosterd, het bouillonpoeder en de Provençaalse kruiden in een kookpan.
Smelt op laag vuur de boter in een koekenpan. Voeg dan de tarwebloem toe en roer het goed door tot een deegje. Dit heet een roux en zorgt er straks, als de soep kookt, voor dat de soep gebonden wordt. Laat de roux op laag vuur een paar minuten garen, en hou het vuur zo laag dat het niet bruint. Blus de roux af met witte wijn en voeg het geheel toe aan de kookpan.
Roer de soep in de kookpan met een garde flink door totdat alles goed gemengd en klontvrij is. Voeg de laurierblaadjes toe en breng de soep dan langzaam, en regelmatig roerend, aan de kook. Je zult merken dat het vlak voordat het kookt opeens gaat indikken; dat komt door de roux. Laat de soep nu een kwartiertje zachtjes koken om de tarwebloem verder te laten garen.
Bak ondertussen in de koekenpan de sjalotten in een beetje olie tot ze beginnen te bruinen. Voeg dan de knoflook en prei toe, en bak het nog een paar minuten. Voeg de groente dan toe aan de soep en kook het een paar minuten mee. Proef dan de soep; eventueel kun je nog iets meer mosterd naar smaak toevoegen, of wat water als de soep inmiddels te dik is geworden.
Bak tot slot de gesneden champignons op hoog vuur in wat olie tot ze bruin zijn. Schep de soep in twee kommen en doe de gebakken champignons eroverheen als garnering.
Eet smakelijk!
Tips:
Deze soep is lekker als lunch, maar ook een mooi voorgerecht bij het kerstdiner. Wil je hem wat luxer, dan kun je de champignons ook vervangen door bospaddestoelen, cantharellen of oesterzwammen. Kook de paddestoelen niet mee, maar bak ze en voeg ze bij het serveren pas toe.
Als je niet van paddenstoelen houdt, is deze soep ook lekker met zelfgemaakte croutons.
Deze mosterdsoep kun je prima een dag van tevoren maken. Als de soep afkoelt dikt hij verder in, maar wordt weer dun als je hem opnieuw verwarmd en goed doorroert. Proef dus eerst de opgewarmde soep voordat je water gaat toevoegen.