Pavlova is een kleurig dessert van meringue, slagroom en vers fruit. In Australie en Nieuw-Zeeland wordt dit gerecht vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden. Met dit recept kun je pavlova eenvoudig zelf maken en wordt het vanzelf feest. Bak je mee?
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd2 uuruur
Servings: 4personen
Author: Mijnheer Eetpraat
Benodigdheden:
mixer
mengkom
spatel
oven
bakplaat
bakpapier
keukenpapier
spuitzak
Spuitmondje
Ingrediënten:
2eiwittenvan L eieren
150gpoedersuiker
1/2tlmaizena
2zakjes vanillesuiker
citroensap
250mlslagroom
20gpoedersuiker
1zakje vanillesuiker
vers fruit
2passievruchten
verse muntoptioneel
Instructies:
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de suiker, vanillesuiker en maizena een kwartiertje in een voorverwarmde oven tot 120C. Ontvet ondertussen de mengkom en garde van de mixer met een keukenpapiertje gedrenkt in citroensap. Mix vervolgens de eiwitten met het warme suikermengsel in de mixer. Klop minimaal 10 minuten op de hoogste stand.
Als het goed is heb je nu stevig eiwitschuim. Doe het schuim in een spuitzak met een grof gekarteld spuitmondje. Spuit een beetje schuim op het bakpapier en smeer dit met een mes uit tot de bodem van de pavlova, ongeveer een centimeter dik. Spuit nu de buitenrand van de pavlova op met de spuitzak, zodat een schaal ontstaat waar straks de slagroom in kan.
Bak de pavlova 2 uur op 95C en laat af en toe het vocht even uit de oven ontsnappen. Als schuimkrans van wit begint te verkleuren, zet de temperatuur dan wat lager. Na twee uur moet de schuimkrans hard genoeg zijn om hem voorzichtig van het bakpapier te halen, op de kop te zetten en nog een uurtje te bakken. Laat hem dan op een rooster afkoelen.
Waar meringue vaak helemaal droog wordt gebakken, hoort de schelp van pavlova aan de binnenkant nog iets vochtig te zijn. Dat maakt dat de schelp na het bakken niet te bewaren is, want dan wordt de hele schelp weer zacht. Wil je de pavlova voorbereiden voor de volgende dag, bak hem dan wat langer en voeg de room en het fruit pas vlak voor het serveren toe.
Was de mengkom, garde en spatel goed af om het rauwe eiwit te verwijderen. Klop dan de slagroom met de poedersuiker en vanillesuiker stijf in de mixer. Spatel de slagroom in de pavlova en leg daarop dan het verse fruit. Verdeel als laatste het vruchtvlees uit een passievrucht over het fruit. Eventueel kun je nog garneren met een paar muntblaadjes.
Eet smakelijk!
Tips:
Als het eiwit niet goed wil opkloppen, waren kom en garde niet goed ontvet of is er toch een beetje van de eierdooier bij het eiwit gekomen. Was alles goed af met heet water en afwasmiddel en begin gewoon opnieuw.