Speculaaskoekjes zijn een variant op de traditionele speculaasjes of speculaasbrokken. Met dit recept maak je twee bakplaten vol. Bak je mee?
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Totale tijd1 uuruur
Servings: 2bakplaten
Author: Mijnheer Eetpraat
Benodigdheden:
mengkom
kwastje
bakplaat
ovenrooster
bakpapier
oven
deegroller
luchtdichte trommel
Ingrediënten:
240gtarwebloem of roggebloem
60gruwe rietsuiker
60gwitte basterdsuiker
16gvanillesuiker
8gbakpoederhalf zakje
1gzout
2theelepelsspeculaaskruiden
130gkoude ongezouten roomboter
2eetlepelswater
hele of halve gepelde amandelen
losgeklopt ei
Instructies:
Meng allereerst de bloem, alle suiker, bakpoeder, zout en kruiden goed door elkaar. Voeg dan in dobbelsteentjes gesneden koude boter toe. Kneed nu met de hand alles goed door. In het begin lijkt het veel te droog, maar onder invloed van de warmte van je handen wordt de boter steeds zachter en wordt het steeds meer een soepel deeg.
Als het deeg begint te plakken een of maximaal twee eetlepels water toevoegen. Nog even flink doorkneden, maar niet te lang. Het deeg moet enigszins korrelig blijven voor een bros resultaat. Als het deeg teveel plakt, zet het dan even in de koelkast om weer op te stijven.
Je kunt het deeg nu direct verwerken of een nachtje in de koelkast zetten om de kruiden te laten intrekken. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en wrijf de deegroller in met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Snijd er vierkante koekjes uit of gebruik uitstekers.
Leg het bakpapier op de bakplaat en leg daar vervolgens de koekjes op. Besmeer de speculaaskoekjes daarna met het losgeklopte ei. Garneer ze dan elk met een amandel, druk die stevig aan en smeer daar overheen nog wat extra ei.
Bak de speculaaskoekjes in 20 minuten gaar op ongeveer 160 tot 180 graden, afhankelijk van de oven. Haal de nog enigszins zachte koekjes van de bakplaat en doe ze over op het ovenrooster. Bak ze dan in nog eens 5 minuten knapperig. Laat ze ten slotte buiten de oven afkoelen tot kamertemperatuur en doe ze dan direct in een luchtdichte trommel.
Eet smakelijk!
Tips:
Speculaaskoekjes zijn erg lekker bij de zelfgemaakte warme chocolademelk!