Spinazielasagne is een heerlijke ovenschotel met de klassieke smaken van Italië. Met zijn romige textuur, smaakvolle vulling en rijke geschiedenis is deze verwarmende lasagne geschikt als snel comfortvoedsel en voor een speciaal diner met gasten. Het is heel makkelijk en snel te maken met dit recept van Mijnheer Eetpraat. Bak je mee?
Voorbereidingstijd30 minutenmin
Bereidingstijd30 minutenmin
Totale tijd1 uuruur
Servings: 2personen
Author: Mijnheer Eetpraat
Benodigdheden:
pan
ovenschaal
oven
Ingrediënten:
2uien of sjalotten
1kgdiepvriesspinazie
lasagnebladen
1bakje Garlan Roomkaas met Kruiden a 150g
1tlmaizena
1/2tlzout
1/2tlItaliaanse of Provencaalse kruiden
zwarte peper
olijfolie
Instructies:
Bak de fijngesneden de ui aan in olijfolie en voeg dan de bevroren spinazie toe. Laat de spinazie al roerend ontdooien en breng het aan de kook zodat een deel van het vocht kan verdampen. Meng ondertussen de kruidenkaas, peper, zout, kruiden en maïzena goed door elkaar en voeg het daarna toe aan de spinazie. Breng het geheel even aan de kook.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe in een ovenschaal afwisselend een laagje spinaziesaus en lasagnebladen. Hoe dun je de laagjes maakt, dus hoeveel bladen je gebruikt, is een kwestie van voorkeur. Eindig met een laagje saus en bak de lasagne 20 minuten op 180 graden. Strooi dan de geraspte kaas erover en bak nog 10 minuten.
Over kaas gesproken: je kunt zelf kiezen wat voor kaas je eroverheen doet. Als je van milde smaken houdt, is geraspte mozzarella geschikt. Je kunt ook jonge kaas, licht belegen of belegen kaas gebruiken. Hou je van pittig, dan kun je daaroverheen nog wat harde Italiaanse kaas raspen zoals Parmezaan, Grana Padano of Pecorino Romano.
Laat de lasagne vervolgens een kwartiertje afkoelen op het aanrecht of in de oven met de deur open. De lasagne wordt zo wat steviger en is makkelijker aan te snijden en op te scheppen. Serveer de lasagne met een salade of in knoflook gebakken champignons.
Eet smakelijk!
Tips:
Deze lasagne kun je prima van tevoren maken. Doe de lasagne dan niet in de oven, maar in de diepvries. Bak de bevroren lasagne geen 20 maar 30 minuten, voeg dan de kaas toe en bak nog 10 minuten of tot je de kaas bruin genoeg vindt.
Mijnheer eet de spinazielasagne zelf graag met gesmolten kaas, maar je kunt er ook bechamelsaus op doen. Bechamelsaus is een Franse uitvinding en vooral buiten Italië populair, al vind je lasagne met bechamel steeds vaker op het menu in Noord-Italië.
Door de vulling kan ook nog wat groene pesto, als je daarvan houdt. Over de kaas kun je ook nog wat pijnboompitten doen.
Spinazie is lekker en gezond, maar dat spinazie erg veel ijzer zou bevatten is helaas een fabeltje. Bij hetzelfde gewicht bevatten bijvoorbeeld linzen en kikkererwten al drie keer zoveel. Daarnaast vormen andere stoffen in spinazie, zoals fytinezuur en oxaalzuur, verbindingen met het ijzer zodat het voor mensen moeilijker opneembaar is.
Een restje spinazielasagne kun je de volgende dag prima weer opwarmen, zolang het restje maar in de koelkast is bewaard. Het advies om spinazie niet meer opnieuw op te warmen dateert nog uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren. Dit gaf bepaalde bacteriën de kans om schadelijke stoffen te vormen.