Zorg dat het ei, de melk, de kwark en de boter allemaal goed koud zijn, dus zet het allemaal een dag van tevoren in de koelkast. Klop daarna het ei met het citroensap los met een vork. Voeg dan de melk en de kwark toe en roer het redelijk glad. Een paar klontjes zijn geen probleem. Zet dit mengsel dan even terug in de koelkast zodat het koud blijft.
Meng de tarwebloem, het zout, het bakpoeder, de vanillesuiker en de basterdsuiker goed door elkaar in een mengkom. Rasp de koude boter boven de kom en schep de bloem met boter steeds even om, zodat de boter goed verdeeld wordt. Laat de boter niet te zacht worden.
Voeg dan het eimengsel toe en roer het kort met een vork totdat het een geheel wordt. Het lijkt in het begin wat droog, maar het gaat vanzelf plakken. Doe dit niet met de mixer en probeer het ook het niet tot een soepel deeg te kneden; het moet heel los en plakkerig blijven, want dat geeft na het bakken die typische losse structuur aan de Woepies.
Voeg vervolgens de groffe kaneelsuiker toe en werk dit met een vork door het deeg. Roer ook nu zo kort mogelijk, als was het maar omdat de kaneelsuiker anders uit elkaar kan vallen of zijn kleur kan afgeven aan het deeg. Werk snel, want het deeg moet goed koud blijven, anders smelt de boter voortijdig. Vet een velletje vershoudfolie in en stort daarop het deeg.
Leg er nog een velletje ingevet vershoudfolie overheen en rol het met een deegroller snel uit tot een vierkant van ongeveer 15cm bij 15cm, dat is ongeveer 2,75cm dik. Snelheid is hier belangrijker dan precisie, want het deeg warmt snel op. Plaats het deeg in folie vervolgens een half uur tot een uur in de vriezer, tot het goed stevig maar niet hard bevroren is.
Warm de oven voor op 180C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal dan het deeg uit de vriezer en werk zo nodig de vierkante vorm nog wat bij. Nu het deeg koud is heb je daar iets meer tijd voor. Snij het grote vierkante deegblok vervolgens met een scherp mes in 9 kleinere vierkanten en leg deze Woepies ten slotte goed verspreid op het bakpapier.
Bak de Woepies 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat dan uit de oven en dek de broodjes af met een theedoek, zodat ze nog 15 minuten na kunnen garen en lekker zacht blijven. Laat ze dan op een rooster verder afkoelen. Je kunt de Woepies daarna serveren of invriezen.
Eet smakelijk!
Tips:
Maak er Speculaaswoepies van door 1tl speculaaskruiden toe te voegen aan het bloemmengsel en 1el water aan het eimengsel. Vervang de witte basterdsuiker door donkerbruine basterdsuiker, voor wat meer kleur aan het deeg.