Het ene pepernoten recept is het andere niet. De nootjes van Bolletje en Van Delft zijn in huize Eetpraat favoriet. Mijnheer Eetpraat heeft daarom eens rondgesnuffeld in hun fabrieken en net zolang geëxperimenteerd totdat hij deze zo goed mogelijk na kon maken. Bak je mee?
Snij de margarine fijn en laat het op kamertemperatuur komen. Voeg dan de basterdsuiker, rietsuiker, zout, water en citroensap toe. Mix dit flink met een handmixer tot een smeuïge massa en laat het een half uurtje staan om de suiker op te laten lossen. Breng ondertussen de bloem, speculaaskruiden, ceylonkaneel en bakpoeder bij elkaar en roer dit goed door.
Voeg de margarinemix en het bloemmengsel bij elkaar. Mix dit met een handmixer tot het net een samenhangend plakkerig deeg is, niet langer. Verpak het deeg in vershoudfolie, rol het uit tot 1cm dik en leg de deegplak vervolgens een uur in de vriezer om op te stijven. Voor het uitrollen gebruikt Mijnheer Eetpraat twee vurenhouten latjes van 1x1cm, van de bouwmarkt.
Snij het deeg, met de latjes als liniaal, in reepjes van 1x2cm. Rol elk reepje tot een balletje. Probeer het deeg ondertussen zo weinig mogelijk te kneden, want zo worden de pepernoten mooi bros. Leg de balletjes op bakpapier op een bakplaat. Dicht bij elkaar, want het worden er wel 200 tot 250, maar net niet tegen elkaar want de nootjes rijzen nog in de oven.
Bak de pepernoten 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 165C. Draai ze allemaal om (pas op, ze zijn heet!) en bak ze nog 5 minuten. Laat ze buiten de oven op de bakplaat afkoelen. Bewaar de pepernoten in een luchtdichte trommel om ze knapperig te houden. Niet meteen allemaal opeten, want de volgende dag zijn ze nog lekkerder!
In totaal geeft dit pepernoten recept een hele grote bakplaat vol, na het bakken en afkoelen samen ongeveer 400 gram. Heb je een kleinere oven, bak het dan in twee keer en rol de tweede helft van de pepernoten terwijl de eerst helft in de oven staat. Als het deeg tussendoor te zacht en te plakkerig wordt, kun je het nog even terugplaatsen in de vriezer.
Eet smakelijk!
Tips:
Zodra de pepernoten helemaal zijn afgekoeld, kun je ze nog even door de gesmolten chocolade halen voor chocolade pepernoten!
Lastiger te krijgen, maar beter dan de speculaaskruiden van Verstegen, zijn de speculaaskruiden van Royal Polak. Verkrijgbaar in rode metalen emmertjes van 1 kilo.