Bereidingstijd 1 uur
Porties 1 bakplaat

Het ene pepernoten recept is het andere niet. De pepernoten van Bolletje en Van Delft zijn in huize Eetpraat favoriet. Mijnheer Eetpraat heeft daarom eens rondgesnuffeld in hun fabrieken en net zolang geëxperimenteerd tot hij deze nootjes zo goed mogelijk na kon maken. Bak je mee?

Pepernoten kruidnoten (recept)

Pepernoten begonnen hun geschiedenis als zachte afgesneden restjes peperkoek, dat lijkt op het huidige ontbijtkoek. In de achttiende eeuw werd de pepernoot een zelfstandig speculaasachtig product, lekker krokant en met kruiden uit de Oost. Eigenlijk zijn het dus kruidnoten, maar in de volksmond bleef de kruidnoot gewoon pepernoot heten.

Ondertussen zijn er veel merken pepernoten die allemaal net iets anders smaken. De basis is wel steeds hetzelfde: meel, suiker, vet en kruiden. Mijnheer Eetpraat probeerde diverse bestaande recepten, maar kreeg niet de zachtbrosse, speculaasachtige nootjes van Bolletje en Van Delft. Vaak was het resultaat wat te hard, te bitter of te scherp van smaak.



Na het nodige onderzoeken en experimenteren blijken de belangrijkste geheimen: geen donkere basterdsuiker maar een combinatie van lichte basterdsuiker en rietsuiker, minder vet, geen melk, extra kaneel en vooral niet teveel kneden. In de fabriek worden pepernoten gevormd met een mal, maar door het plakkerige deeg is balletjes maken thuis makkelijker.

Verder experimenteerde Mijnheer Eetpraat met verschillende vetstoffen: margarine (Violife Vioblock ongezouten), roomboter en kokosolie. Kokosolie bleek niet aan te raden, hierdoor werden de pepernoten beduidend minder luchtig. De margarine en roomboter werkten allebei goed, maar het testpanel vond de nootjes met margarine toch net iets lekkerder.

Ingrediënten:

  • 60g margarine (kamertemperatuur)
  • 75g lichtbruine basterdsuiker
  • 75g ruwe rietsuiker
  • 1/2tl zout (6g)
  • 1tl citroensap
  • 40g water
  • 200g tarwebloem (liefst Zeeuwse)
  • 3tl speculaaskruiden (Verstegen)
  • 2tl ceylonkaneel (Euroma)
  • 2tl bakpoeder (geen baksoda)
Benodigdheden:

  • mengkom
  • handmixer
  • deegroller
  • mes
  • bakplaat
  • bakpapier
  • oven

 
Snij de margarine fijn en laat het op kamertemperatuur komen. Voeg de basterdsuiker, rietsuiker, zout, water en citroensap toe. Mix dit flink met een handmixer tot een smeuïge massa en laat het een half uurtje staan om de suiker op te laten lossen. Breng ondertussen de bloem, speculaaskruiden, ceylonkaneel en bakpoeder bij elkaar en roer dit goed door.

Voeg de margarinemix en het bloemmengsel bij elkaar. Mix dit met een handmixer tot het een samenhangend deeg is, niet langer. Verpak het deeg in vershoudfolie, rol het uit tot 1cm dik en laat het minimaal een half uur (en maximaal een hele dag) rusten in de koelkast.



Verwarm de heteluchtoven voor op 165C. Snij het deeg met een mes in kleine reepjes van 1x2cm. Rol elk reepje tot een balletje. Probeer het deeg ondertussen zo weinig mogelijk te kneden, want zo worden de pepernoten mooi bros. Leg de balletjes op bakpapier.

Bak de pepernoten 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 165C. Draai ze allemaal om (pas op, ze zijn heet!) en bak ze nog 5 minuten. Laat ze buiten de oven op de bakplaat afkoelen. Bewaar de pepernoten in een luchtdichte trommel om ze knapperig te houden. Niet meteen allemaal opeten, want de volgende dag zijn ze nog lekkerder!

Eet smakelijk!




 

 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor warme chocolademelk, speculaaskoekjes en de pakjestaart voor Sinterklaas!