
Op een verjaardag proefde ik laatst HEKSENKAAS®, een pittige groene dipsaus die naar prei en knoflook smaakt. Het oorspronkelijke recept is bedacht door een Haaksbergse groenteboer, maar het wordt inmiddels industrieel gemaakt door De Zuivelhoeve. Helaas bevat het nogal veel kunstmatige hulpstoffen. Dat kan lekkerder, gezonder en goedkoper. Kook je mee?
Volgens de verpakking is het een “ambachtelijk zuivelproduct met roomkaas en verse kruiden geschikt om mee te smeren, te dippen of te koken”. Was de roomkaas in het begin nog echte Mon Chou, nu zijn het goedkopere merkloze ingrediënten. En verder is er ook weinig ambachtelijks meer aan, als je afschrikwekkende lijst met ingrediënten leest:
Ingrediënten: 38% plantaardige olie, water, room, 10% verse prei, gepasteuriseerde koemelk, 6% suiker, 3% verse peterselie, azijn, knoflook, eigeel, gemodificeerd zetmeel, citroensapconcentraat, zout, verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom, johannesbroodpitmeel, natriumalginaat), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, E211 natriumbenzoaat, E222 natriumwaterstofsulfiet), voedingszuren (citroenzuur, azijnzuur), aroma, mosterd, gistextract, specerijen, stabilisatoren (E516 calciumsulfaat, E450 tetrakaliumpyrofosfaat, natriumwaterstofcarbonaat, EDTA ethyleendiaminetetra-azijnzuur), zoetstoffen (saccharine, sucralose), gelatine, stremsel, zuursel.
Hoewel het best smaakte doet de samenstelling meer denken aan chemisch afval dan aan iets lekkers. En het bleek nog erg duur ook. Daarnaast zit er gelatine in, dat wordt gemaakt door slachtafval uit te koken. Met dit recept maak je zelf HEKSENKAAS®, maar dan verser, lekkerder, gezonder en goedkoper!
Ingrediënten voor 250g HEKSENKAAS®:
|
Benodigdheden:
|
Als kruidenkaas gebruikte ik de goedkope Val Blanc van de Aldi. Val Blanc bestaat uit melk (53%), room (45%), zout, boter, tuinkruiden (0,4%), knoflook (0,3%), azijn, witte peper, zuursel. Wat ook werkt is het goedkoopste merk bij de Albert Heijn, Garlan. De duurdere Paturain en Boursin zijn ook goed; deze bevatten plantaardig stremsel. Bressot bevat echter gelatine.
Pureer de prei en peterselie samen met de mayonaise, zout, peper en citroensap met een staafmixer. Spatel vervolgens voorzichtig de kruidenkaas erdoor. Klaar is de HEKSENKAAS®!
In deze versie zit exact evenveel prei en peterselie als in het origineel, maar hij smaakt wat pittiger. Als je de rauwe prei te scherp vindt smaken, kun je de prei eerst blancheren. Snij de prei daarvoor in groffe stukken en dompel de stukken een minuutje in kokend water. Wil je een lichtere variant, dan kun je de mayonaise deels vervangen door yoghurt.
Peterselie heb ik niet meer in de tuin dus ik kocht zo’n plantje voor een euro bij de Aldi; daar zit zo’n 50 gram peterselie aan. Heb je geen peterselie, dan is verse basilicum ook lekker; gebruik dan geen 10 gram maar ongeveer 8 tot 10 grote bladeren. Heb je geen staafmixer, snijd dan de prei en peterselie of basilicum heel fijn en wrijf met een lepel op de snijplank de stukjes fijn tot puree. Maak de snijplank wel direct schoon, want basilicum vlekt behoorlijk.
Per 100g | Originele HEKSENKAAS® | Eetpraat’s versie |
Kcal | 428 | 228 |
Eiwitten (g) | 1,5 | 3,8 |
Koolhydraten (g) | 9,4 | 4,0 |
Vetten (g) | 42,6 | 21,7 |
Prijs | € 1,50 | € 0,33 |
Maakt dit nu veel verschil? Een kleine analyse leert dat je het met dit recept zelf verse HEKSENKAAS® kunt maken voor maar 1/5 van de prijs, met maar 1/2 zoveel vet en 1/2 zoveel calorieën! En natuurlijk zonder conserveermiddelen, stabilisatoren, zoetstoffen enzovoorts.
Speel en experimenteer smakelijk!
Met smakelijke groet,
Mijnheer Eetpraat
P.S.: Als je dit een leuk recept vindt, schrijft je dan in voor de nieuwsbrief!
TIP: voor een iets zoetere smaak, zoals het origineel, kun je eventueel een theelepel poedersuiker toevoegen.
Update juli 2014: In den lande zijn diverse andere groenteboeren en zelfs een visboer te vinden die ook een product maken dat ze als Heksenkaas aan de man brengen, maar De Zuivelhoeve heeft ondertussen de term als merknaam geregistreerd. De fabrikant heeft in een blafbrief aan Mijnheer Eetpraat geëist dat in dit artikel de term HEKSENKAAS® wordt weergegeven als merknaam en niet als generieke soortnaam. Vooruit dan maar…
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de citroentaart, worteltaart!
6 oktober 2012 op 19:12
Deze ga ik echt eens uitproberen, klinkt goed!
7 oktober 2012 op 15:08
Succes, laat weten hoe het smaakte! Het is ook lekker om dun op een sandwich te smeren en die dan te beleggen met plakjes komkommer…
30 juni 2014 op 14:29
Heb een beetje suiker toegevoegd om het een beetje zoeter te maken
7 oktober 2012 op 14:45
Voor de helft van de prijs en ook nog eens de helft aan calorieën. Lijkt me duidelijk wij maken thuis voortaan zelf de heksenkaas.
7 oktober 2012 op 15:11
Een vijfde van de prijs zelfs 🙂
9 oktober 2012 op 19:37
HEKSENKAAS® is ook lekker in de Bugles schijnt 😉
Naar aanleiding van een vraag per mail: Ja, je kunt dit probleemloos eten als je zwanger bent want de genoemde roomkaas wordt van gepasteuriseerde melk gemaakt en niet van rauwe melk.
Je kunt dit recept nu nog voordeliger maken, want tot 4 november krijg je het aankoopbedrag terug bij aankoop 2 actieverpakkingen Boursin roomkaas: http://t.co/oUZbI1EY
14 oktober 2012 op 15:54
Ik ga hem proberen te maken. Is misschien teentje knoflook erbij doen lekker? Of haal je dan het frisse van de heksenkaas weg?
14 oktober 2012 op 20:20
In de kruidenkaas zit al knoflook, maar als je het lekker vindt om er meer in te doen, ga je gang en probeer het! Experimenteren is ook het motto van deze blog 🙂
24 oktober 2013 op 10:24
Is er heerlijk door .doe het NOOIT zonder knoflook
13 november 2012 op 13:07
ik heb het gemaakt en het was lekker ik vind de originele iets zoeter dus ik zou er volgende keer een klein beetje suiker bij doen
1 december 2012 op 12:20
heb net de echte heksenkaas geprobeerd, ik vind hem vooral veel te zoet, het is duur, en smaakt egelijk naar die selderijsalade, in die kleine bakjes voor op de toastjes, nee Eetpraat ik ga die van jou eens maken, lijkt me veeeel lekkerder> bedankt>
24 oktober 2013 op 10:26
Inderdaad de zelfgemaakte is VEEL lekkerder .doe er dan ook nog een klein beetje knoflookpoeder bij en hij is helemaal MMMMMMM
10 december 2012 op 11:46
Ik heb het afgelopen weekend gemaakt, hij was wel lekker maar ik vond dat de kruidenkaas teveel de overhand had. Wie weet hier een oplossing voor ?
24 oktober 2013 op 10:27
Klopt helemaal .Maar een beetje knoflookpoeder erbij en hij is HEERLIJK !!!!
30 april 2014 op 11:25
een paar lepels yoghurt toevoegen
20 juli 2014 op 14:55
deel van de kruidenkaas vervangen door roomkaas…
21 oktober 2016 op 15:00
Ik heb deze heksenkaas al vaker gemaakt. Hij smaakt heerlijk!!! Ik gebruik geen kruidenkaas, maar de simpele naturel verse roomkaas van Milsa van de Aldi. Deze roomkaas gebruik ik voor heel veel recepten.
27 juli 2023 op 22:29
Gewone roomkaas, en met eigen verse tuinkruiden en een teentje knoflook, mmmm héérlijk.
18 december 2012 op 22:33
Ik ga dit recept ook proberen. Een beetje suiker lijkt me wel essentieel om de smaak te evenaren. @ Hans, je kunt het proberen met bijv roomkaas (zonder kruiden) of monchou! Ik ga ze allebei even proberen.
19 december 2012 op 23:18
ik heb suiker in poedervorm gebruikt, dat maakt de smaak toch wat meer af vind ik. Bij ingrediënten staat: 6% suiker, 3% verse peterselie
Dit heb ik ongeveer aangehouden, wel iets minder zoet. 15 gram suiker.
27 december 2012 op 21:37
wat dacht je van gembersiroop?
15 januari 2013 op 20:02
Bedankt, heb het net uitgeprobeerd. Ik heb er nog kwark en wat room doorgedaan, de zoetstof had ik eerst vergeten, toen was het wat bitter. Met het toevoegen werd het errug lekker. (Ben alleen geloof ik uitgeschoten met de peper, ’t brandt een beetje op de tong :))
21 januari 2013 op 08:10
Ik ga zometeen de spullen halen. Ik denk dat ik die eerst met roomkaas probeer te maken.
Aangezien er geschreven staat dat hij wat heftiger smaakt.
Ben wel benieuwd want hier is heksnkaas een hit!
6 maart 2013 op 13:31
Net het recept gemaakt en smaakt heerlijk een echte aanrader en veel goedkoper
8 maart 2013 op 15:03
Het leek me al direct heerlijk.
Ik heb het net gemaakt en smaakt echt verrukkelijk!!!
13 maart 2013 op 20:46
Met boursin met sjalotjes is het nog lekkerder dan met val blanc.
Super vond ik het.
17 maart 2013 op 14:38
Ik heb m net gemaakt en smaakt heerlijk! Ik wil helemaal niet meer de heksenkaas uit de winkel.
29 maart 2013 op 11:16
Ga het eens proberen te maken, ik proefde het voor het eerst in de Makro.
Heeft iemand ervaring met roomkaas van de lidl ?(woon er tegenover namelijk)
en waar eten jullie dit mee, in de makro hadden ze het staan et soort lange croutons (gebakken broodreepjes) (iemand een recept daar voor ?)
15 mei 2013 op 12:58
Je kunt dit eten met kleine soepstengeltjes (bijv. van Hema) maar ook met komkommer, bleekselderij of wortel (vind mijn dochter erg lekker). Je ook stiekem kijken op de website van de Heksenkaas (volgens mij Heksenkaas.nl). Daar doen ze het ook op een wrap met zalm of cervelaat/salami. Succes met uitproberen en volgens mij is de roomkaas van de lidl bijna hetzelfde als die van de aldi.
16 mei 2013 op 08:36
lekker met warm stokbrood of ook erg lekker met buggles natuel
16 mei 2013 op 08:38
lekker met buggles naturel of net nog een beetje warm stokbrood
28 februari 2014 op 14:52
Ja ik heb de roomkaas van lidell gebruikt en wij vonden het heerlijk
18 april 2013 op 18:36
Ik heb deze net voor het eerst gemaakt. Goed gelukt, superlekker, blij, blij, blij 🙂
8 mei 2013 op 08:13
Van de week deze gemaakt.
Ik had er een drupje mosterd en een klein scheutje honing door gedaan.
Half bakje kruidenkaas en half bakje zuivelspread naturel (van de Jumbo)
Echt lekker en goede reacties.
Samen met van die korte soepstengeltjes (geen idee hoe ze heten)
Ga ik zeker vaker maken voor feesten en weekendjes op de camping.
8 juli 2013 op 21:40
Fantastisch recept. À het maken!
19 juli 2013 op 10:06
Ik ga het morgen uitproberen voor bij de BBq. Hou ook van pure smaken en ingredienten
18 augustus 2013 op 12:24
ik gebruik ook een bakje Val Blanc van de Aldi.
60 gr mayonaise light
30 gr. peterselie en 30 gr. beislook
citroensap
poedersuiker
peper en zout
Voor op stokbrood of bbq dipsaus enz.
maak maar grote hoeveelheid klaar mensen smullen ervan
19 augustus 2013 op 08:41
Ik koop bij een delicatessenzaak, maar is gewoon erg duur.
Ik ga dit zeker uitproberen.
Ik gebruik het tevens als dip met blokjes kaas, plakjes komkommer of naturel chips.
Heerlijk..
24 oktober 2013 op 10:31
Van de Lidl kan ook ,heb ik hem ook van wel nog een beetje knoflookpoeder erbij doen ( heb ik ook van de Lidl ) en dan is hij HEERLIJK
24 oktober 2013 op 10:33
Inderdaad is eigenlijk overal lekker bij…op komkommer ,door sla als dip bij de chips ,als dip bij kaas,wortel ect,Ja gewoon bij alles uitproberen MMMM
25 augustus 2013 op 13:06
Het is heeeeerlijk!!!!
29 augustus 2013 op 18:56
Ik heb het recept gemaakt maar heb er zelf ook nog lente ui door gedaan en i.d.d .een beetje poedersuiker ..mmm om te smullen heerlijk heb gelijk 2 porties gemaakt voor aankomend weekend (verjaardag) bedankt .
24 september 2013 op 12:19
Ben verslingerd aan heksenkaas en zoekende naar een recept kwam ik dus hier op uit. Ik ga het zeker proberen. Dit weekend nog zelfs, heerlijk, dank!
29 september 2013 op 17:32
Bedankt voor dit recept!!
Ik heb de kruidenkaas van lidl gebruikt. Daarnaast zo’n 100 gram mayonaise (geeft toch een vollere smaak) een paar eetlepels basterdsuiker, iets honing, wat gembersiroop, extra citroensap extra zout en peper. Ik heb deze en de echte Heksenkaas naast elkaar geprobeerd en ze zijn bijna hetzelfde!
23 mei 2014 op 12:00
Volgens mij kom jij het Dichtste bij de echte heks’ nkaas hoor!
2 oktober 2013 op 14:18
Zou het lekker zijn om er een bosuitje in te doen ipv prei? Misschien zachter van smaak?
20 oktober 2013 op 21:39
Ik heb de saus net gemaakt, maar hij is wat dunner geworden. (Ik heb de verse peterselie denk ik niet goed genoeg uitgeknepen). Kan ik op de een of andere manier het weer wat dikker krijgen? Ik hoor graag
23 november 2013 op 21:53
Ik heb het opgelost door er een fijngemalen beschuit door te doen.
Voor de smaak ernog wat knoflook door gemengd.
11 april 2014 op 12:16
Ik heb hem wat dikker gemaakt door er twee eetlepels maizena doorheen te doen.
20 december 2013 op 17:05
Ik heb paturain light en friteslijn van remia gebruikt en een beetje suiker, zo is hij nog minder in calorieën. Mocht je weightwatchers doen dan is het 5 punten voor de complete portie.
2 januari 2014 op 15:59
Heerlijk zeg. En waar je het mee kan eten? Ik had nog een half gesneden tarwebrood, maar te oud om lekker als boterham te eten. Even in de broodrooster, in vier 3-hoekjes snijden en smullen maar! Echt een borreltraktatie.
Voor de frissigheid wat yoghurt in gedaan. En ja met bosuitjes is het zeker lekkerder dan met prei.
Tip: Met griekse yoghurt is ie zachter dan met gewone yoghurt.
16 januari 2014 op 18:20
Geweldig recept. Ik ben dol op heksenkaas. Zelf gemaakt met verse ingrediënten is nog lekkerder. Ik ga dit nog vaak maken.
3 februari 2014 op 13:18
heerlijk op brood met bijv. ham of tomaat of beiden 🙂
3 februari 2014 op 14:03
Maar, welke ingrediënten zitten er dan in die kruidenkaas van de aldi? Dat zullen toch ook vnl chemische zaken zijn?
3 februari 2014 op 16:04
Nee hoor, de ingrediënten daarvan staan in het artikel genoemd. Lees maar 🙂
5 februari 2014 op 00:47
Maak het eens zonder al die light producten, veel lekkerder en ook nog gezonder gewoon volle mayonaise gebruiken !!! Geen toegevoegde rotzooi wat allemaal in die light producten zit!! Het is een erg lekker recept deze heksenkaas!!
5 februari 2014 op 21:12
Superlekker!!! Zeker voor herhaling vatbaar, wel met een beetje poedersuiker 😉
19 februari 2014 op 09:02
Ik heb het recept ook uitgeprobeerd. Echter er mag wel wat meer mayonaise bij en er moet zeker poedersuiker in anders komt het recept totaal niet in de buurt van de echte Heksenkaas. Met de poedersuiker komt het zeer dicht in de buurt. Echt een aanrader!
1 maart 2014 op 22:23
Ik heb laatst bij de Aldi een bakje Witte Wievenkaas gekocht. Heerlijk. Smaakt hetzelfde als de Heksenkaas en kost daar €1,79. De Heks’n kaas kost €2,99.
1 maart 2014 op 23:02
Op dit moment is Witte Wievenkaas (nog?) niet bij alle Aldi filialen verkrijgbaar. Waarschijnlijk alleen in de regio Twente. Het product van de Aldi is enigszins anders van samenstelling dan HEKSENKAAS®. Het bevat overigens geen gelatine, maar wel kunstmatige zoetstoffen.
4 maart 2014 op 21:38
Kan kloppen. Ik koop het sinds kort bij de Aldi in Winterswijk (Gelderland). We (mijn vrienden, fam. enz.) Proeven geen verschil met de echte Heksenkaas!
18 maart 2014 op 14:17
Hallo, mag ik vanuit mijn foodblog een verwijzing maken naar je recept? Ik heb hem al een paar keer gemaakt en wij vinden hem erg lekker.
9 mei 2014 op 12:00
Misschien een rare vraag,maar kan je dit invriezen?
24 mei 2014 op 13:47
Wat een heerlijk recept. Ik heb hem al een paar keer gemaakt, vandaag voor mijn schoondochter dubbele hoeveelheid.
Maar ik doe er nog knoflook bij en een schepje suiker.
Bedankt voor het recept,
Mvg yolanda
22 juni 2014 op 12:14
Rode heksenkaas ipv groen.
Vervang de prei en peterselie door enkele gedroogde tomaten + een lepel tom. puree.
een stuk of tien a vijftien Basilicumblaadjes maken de smaak helemaal af.
6 september 2014 op 15:00
Ik heb een stukjes geschreven over dit recept op mijn Foodblog. Dit komt morgen online. Echt een toprecept! Binnenkort de variant met tomaat en basilicum uitproberen.
20 oktober 2014 op 22:20
Erg lekker, maar de heksenkaas viel nogal dun uit. Met het dippen met de kleine soepstengeltjes, kon ik van de vloer eten. Aangepast met een onsje fijngeraspte Parmezaner en wat mosterd. Geen suiker. Het geheel werd en consistenter en kwam de smaak erg ten goede. Uiteindelijk experimenteren we altijd met recepten anders waren er geen miljoenen geweest
26 oktober 2014 op 11:22
Eindelijk!!!! Ik als heksenkaas verslaafde vind de originele ook erg duur. Maar hier ga ik mee aan de slag. Bedankt!!
7 december 2014 op 22:17
Goed recept! Zeker voor herhaling vatbaar!;)
24 januari 2015 op 19:58
hoelang blijft deze heksenkaas na het maken in de koelkast houdbaar?
6 februari 2015 op 14:35
Heerlijk recept! Om toch het zoete tintje te krijgen is het heerlijk.om een theelepel honing toe te voegen.
Ik maak meestal een portie gewone en een portie pikant.
In de pikante de peterselie vervangen door koriander naar smaak en een half rood pepertje meteen met de prei mee fijn.maken.
19 februari 2015 op 20:54
Hij is heerlijk deze heksenkaas. Bij de jumbo kost een klein potje €2,99. Reteduur dus!!
Dit is goedkoper en veeeeel lekkerder!!
En weten jullie wat het allerlekkerste bij is???
Shuttels in deze heksenkaas dippen. Geen shuttels?? Dan zijn kaas-tuk-koekjes ook heerlijk!!!
22 februari 2015 op 16:25
Ben helemaal voor zelfbereide voedsel.zonder duisteren ingrediënten. Top.ga hem maken bij mijn taps schotel.voor mijn gasten.verjaardag.
10 maart 2015 op 20:22
heeft iemand ook het recept van de rode heksenkaas met tomaat?
22 maart 2015 op 22:14
Heerlijk! Dank je wel voor het super simpele maar o zo goede recept!
30 maart 2015 op 18:37
Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt, erg lekker. Heb hem net gedeeld op mijn blog (zie profiel). Had het al eerder gevraagd of ik hem mocht delen maar geen reactie gehad. Als je het niet leuk vindt, verwijder ik hem weer.
28 april 2015 op 09:43
Wil ook eens proberen met gedroogde tomaatjes erdoor te doen…
3 oktober 2015 op 10:29
Hallo, ik ga hem vandaag maken, maar mis de knoflook in het recept waar je het wel over hebt. En te zien op het plaatje, hoeveel knoflook doe je er bij?
3 oktober 2015 op 10:33
Beste Yvonne, omdat ik kruidenkaas met knoflook gebruikte heb ik destijds uiteindelijk geen knoflook meer toegevoegd. In latere experimenten heb ik daar wel mee geexperimenteerd. Een teen verse knoflook maakt het wel scherp, als een knoflooksaus. Een teen gepofte knoflook (minuutje in de magnetron) is veel subtieler en zeker aan te raden. Maar smaken verschillen, dus probeer eens wat je zelf lekker vindt! Eet smakelijk!
13 oktober 2015 op 21:17
Super lekker! Had het vanavond gemaakt omdat ik visite kreeg en alles is op! Dus zeker voor herhaling vatbaar!
16 november 2015 op 16:10
Erglekker. Ik heb hem net gemaakt met kruidenkaas light en magere kwark. N
22 november 2015 op 21:35
Fijn recept, gaan we proberen. Maar… waaom light mayo????
23 november 2015 op 17:17
Lijkt heel lekker ga het zeker proberen.
14 december 2015 op 17:19
lijkt me lekker en ga het zeker proberen
21 december 2015 op 10:26
Sorry hoor maar je schrijft dat er geen conserveermiddelen en stabilisatoren in zitten maar die zitten toch absoluut wel in de kruidenkast toch? 😉
4 januari 2016 op 00:00
Nee hoor, in de meeste merken goedkope kruidenkaas zitten geen kunstmatige toevoegingen. Inmiddels is Mijnheer overgestapt op de goedkope kruidenkaas bij de Albert Heijn, van het merk Garlan. Ingrediënten: Magere MELK, ROOM, zout, BOTER, 0,2% kruiden (peterselie en basilicum) 0,2% knoflookextract (tapocia, maltodextrine) palmpitvet, WEIPOEDER, knoflookolie), 0,1% mierikswortelbereiding (mierikswortel, water, koolzaadolie, zout), 0,15 knoflookgranulaat, azijn, witte peper, zuursel (MELK).
28 december 2015 op 08:42
Ik heb het gemaakt. Het was heerlijk!
Ga ik zeker vaker maken.
30 december 2015 op 01:45
Gemaakt met volle mayo, had niets anders in huis en het recept leek me zo lekker.
Wat dun, maar zo lekker dat je je vingers dan maar aflikt. IK ga later eens met andere ingrediënten proberen.
4 januari 2016 op 09:39
Geweldig! Ik ga het recept ook uitproberen. Dankjewel.
10 januari 2016 op 11:24
Lekkerrrrrr! Die gaat hier in de maak straks!
16 januari 2016 op 12:42
Kan dit heerlijke smeerseltje ook ingevroren worden? Ik hou veel prei en peterselie over, dus k dacht er aan om meerdere porties tegelijk te maken. Zou het goed gaan als ik het invries in later weer ontdooi?
2 februari 2016 op 16:32
Echt heel erg lekker. Heb hem nu 2x gemaakt! Echter lekkerder dan de ‘echte’
Alleen 1 vraag, hoe bewaar je deze zonder dat hij helemaal dun wordt?
6 februari 2016 op 11:16
Super lekker, wat ook een goede is, vervang de kruidenkaas door gezouten roomboter en je krijgt overheerlijke kruidenboter, ikzelf voeg aan de ingrediënten twee teentjes knoflook toe
16 april 2016 op 18:15
Ik heb hem gemaakt met mascarpone i.p.v. kruidenkaas, en heb de mayo vervangen voor crème fraise.
Misschien iets meer peterselie en zeker een teen knoflook.
Voor de variant Tomaat-Basilicum, de prei vervangen door zongedroogde tomaat,
en de peterselie vervangen door basilicum en eventueel een beetje tom.puree toevoegen.
Beide ook erg lekker, veel complimentjes gehad!
6 mei 2016 op 19:25
Het recept circuleert momenteel op Facebook via de site Lekkeregerechten. Staat geen bronvermelding bij. Ben je hiervan op de hoogte?
8 mei 2016 op 09:43
Bedankt voor de tip, er is een mailtje onderweg! Het recept is ondertussen al talloze malen overgenomen; dat zie ik maar als compliment…
18 mei 2016 op 23:59
Mmm lekker, ik eet graag heskenkaas. Wel een vraagje? Met wat kan de mayonaise vervangen? Eieren zijn een probleem voor mij. xxx TeeKa Freya.
19 juni 2016 op 08:13
Hier doe ik het zo:
* Bak kwark laten uitlekken (liefst de vette) in theedoek of kaasdoek
* peper, selderijzout, paar flinke handen fijngesneden peterselie en bieslook (of lente-ui), schep suiker en een geperste teen knoflook erdoor
* Goed roeren en even laten staan
Simpel en ook aardig smakend als heksenkaas. (Zuurtje komt van kwark, in dit geval.)
10 juli 2016 op 17:12
Eindelijk maar toch zelfgemaakt, na tig keer de officiële heksenkaas® en de wittewievenkaas van de Aldi te hebben geprobeerd.
Dit is 5-10 minuten werk(inclusief wassen van de prei), maar scheelt enorm veel geld en is bijna hetzelfde als de officiële heksenkaas®.
Voor mij mag de prei wel iets meer zijn, heb nu ook al ca 50 gram gebruikt), de peterselie mag volgende keer iets sterker van smaak zijn en ik heb een theelepel gewone suiker toegevoegd tijdens het mixen van de prei en dit lost zo op.
Vergeet niet dat je de kruidenkaas in het prei-mengsel moet omvouwen(voorzichtig mengen met elkaar en niet mixen) want anders wordt je heksenkaas te vloeibaar.
30 maart 2017 op 11:00
Ik heb het gemaakt maar nog zonder de peterselie. Want heb het pas over 2 dagen nodig. Kan ik nu dan al de perterselie erbij doen of word dat bruin? Verder denk ik dat de smaken Alleen maar verder intrekken en dus meer 1 geheel worden, of heb ik dat mis?
12 november 2017 op 18:07
Ik ga hem zaterdag maken voor tijdens een feestje
17 oktober 2018 op 10:33
Toevallig vond ik je recepten en werd meteen enthousiast omdat je ook informatie geeft over verschillen roomkaas b.v en waar het beter en goedkoper kan.
Ik mis vaak informatie over maten van bakblikken als je een taart wilt bakken. Ik ga me nu abonneren op je nieuwsbrief. Succes!
8 januari 2019 op 16:00
ik heb hem gemaakt voor de kerst. nou voordat ik het wist was het bakje leeg. en ik vond hem eigenlijk te zout maar ik heb er geen commentaar op gekregen. vandaag ga ik het weer maken echt super lekker
24 april 2019 op 18:43
Heb, het recept, Heks’nkaas al jaren op m’n tablet staan en ook vaak gemaakt, je kan er heerlijk mee varieeren.
Als hobbykok, maak ik zo min mogelijk voedsel uit een pakje.
Zo bak ik m’n eigen brood en maak ik wijn, bier en likeur, al 45 jaa.
Één keer Nederlands kampioen geweest, met limoncello maken.
Wij gaan nóóit uit eten, omdat je dan, op een groot bord, een klein kunstwerkje krijg en als toetje een ijsje in een borrel-glaasje, voor €100.-
Dat kan ik als gepensioneerde, die al 10 jaar niet gedispenseerd is nooit betalen ook!
22 mei 2019 op 20:24
Lijkt me heerlijk!
Hoeveel is 60 gram mayo in eetlepels?
16 maart 2020 op 21:51
Best toch die light mayo vervangen door Griekse yoghurt, zit een pak minder rommel in! 😉
20 april 2020 op 16:05
Tof, dank je! Ik word blij van mensen die dingen uitzoeken (oorsprong, ingrediënten, etc).
Beetje jammer, die opstelling van De Zuivelhoeve®, zeker als Heksenkaas (nu Heks’nkaas®?) al gemaakt werd, maar goed… zie dat ze het inmiddels in de smaken Chili, ‘Pestosmaak’ 🤨, Basilicum oude kaas, etc, etc leveren. Ik wacht nog op de caramel-zeezout-variant 🤔