Scones recept
Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 7 stuks

Scones vind je in elke tearoom in het Verenigd Koninkrijk, als onderdeel van de traditionele “cream tea”: een licht maal tussen lunch en diner met thee, scones, clotted cream en aardbeienjam. Met dit recept maak je zelf zeven heerlijk verse scones. Bak je mee?

scones recept

Een scone verschilt van een gewoon brood door zijn kruimelige structuur en het gebruik van bakpoeder in plaats van gist. Ze blijven maar een paar uur vers, zodat een goede tearoom elke paar uur een nieuwe lading scones door de bakker krijgt aangeleverd.Er zijn twee manieren om scone uit te spreken. In Australië, Noord-Ierland, Schotland en het noorden van Engeland noemt met het een skon of skan. In Amerika, Ierland en het zuiden van Engeland spreekt men over skoon of skoan.

Een scone kun je ook op twee manieren eten. In de streek Devon wordt de scone doorgesneden en besmeerd met achtereenvolgens clotted cream en jam. In de streek Cornwall doet men dat precies andersom: eerst de jam, dan de clotted cream.

Scones recept

Ingrediënten:

 • 250g witte tarwebloem
 • 135ml volle melk
 • 1 zakje bakpoeder (16g)
 • 1/8tl zout
 • 75g roomboter
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 1/2tl citroensap
Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Spatel
 • Ronde deegsteker 7cm
 • Groffe rasp
 • Deegroller
 • Oven met bakplaat

 
Leg de roomboter een half uurtje in de diepvriezer. Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder, de vanillesuiker en het zout en zeef daarna het geheel goed door. Neem de boter uit de vriezer en rasp deze met een groffe rasp. Roer vervolgens de geraspte boter en het bloemmengsel door elkaar tot het de structuur heeft van grof zand.

Het geheim van de kruimelige structuur is dat de boter niet mag smelten en dat het deeg niet gekneed wordt. Roer dus met de hand, werk snel en gebruik geen mixer of keukenmachine. Voeg de melk en de citroensap toe en roer dan zo kort mogelijk om. Het lijkt vrij nat, maar de bloem neemt het vocht snel op.Stort het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en rol het uit tot een dikke lap. Vouw het dan twee keer dubbel en rol het uit tot een lap van 14cm breed, 21cm lang en 1 centimeter dik, zonder scheuren of vouwen. Blijf snel werken om te voorkomen dat de boter smelt.

Om de scones goed te laten rijzen moet je er geen balletjes van rollen, maar rondjes uitsteken met een ronde, scherpe steekvorm van ongeveer 7cm doorsnee. Uit de lap kunnen precies 6 scones worden gestoken. De restjes niet kneden, maar bij elkaar drukken om nog een zevende reserve scone te maken (die wordt niet zo mooi, maar weggooien is zonde).

scones maken

Leg de scones op bakpapier en laat ze een half uur rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven en bakplaat op 210 graden. Schuif de scones daarna met het bakpapier op de bakplaat en laat ze 10 tot 15 minuten bakken. Als het goed is worden ze bijna drie keer zo hoog. Ze moeten lichtbruin zijn, gaar maar nog licht vochtig van binnen.

Laat de scones 10 minuten afkoelen op een rooster. Voor wat hardere scones laat je ze onafgedekt, voor wat zachtere scones leg je er een schone theedoek overheen. Nu zijn ze klaar om te serveren of direct in te vriezen, want ze blijven niet lang vers.

scones bakken

Enjoy your tea!

VARIATIETIP: Scones zijn van oudsher eenvoudig en ongevuld, maar je kunt natuurlijk rozijnen, krenten, cranberries, sinaasappelschil, dadels of zelfs kaas door het deeg doen.

VARIATIETIP: In Schotland wordt het deeg ook wel aangevuld met een deel aardappelpuree voor een meer hartige scone. In Australië doet men dat ook wel met pompoenpuree.

TIP: Clotted cream kun je kopen bij onder meer Albert Heijn en Jumbo.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de citroentaart, appeltaart en worteltaart!