Heb je een lekker recept gevonden, maar staan er buitenlandse maten in zoals cups en ounces? Dan kun je ze hier even omrekenen! In Nederland gebruiken we zowel maten voor volume (milliliters en liters) als voor gewicht (gram en kilogram) in recepten. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten werkt men vooral met volumematen (inhoudsmaten), en dan ook nog eens andere dan we gewend zijn, zoals cups. Met de kookulator is het geen probleem!

Aantal: 

 

 
g Bakpoeder
 
g Bloem
 
g Boter
 
g Cacaopoeder
 
g Citroensap
 
g Gist, gedroogd
 
g Honing
 
g Kippenei
 
g Maizena
 
g Margarine
 
g Meel
 
g Melk
 
g Plantaardige olie
 
g Plantaardig vet
 
g Suiker, poeder
 
g Suiker, kristal
 
g Water
 
g Zout

Niet elk ingrediënt weegt evenveel bij hetzelfde volume. Daarom is hierboven omgerekend naar grammen voor de meestgebruikte ingrediënten in recepten. Dit is bij benadering en afhankelijk van hoe fijn gemalen en hoe vochtig het ingrediënt is.

Als het recept vraag omt een ‘dash’, ‘pinch’, ‘speck’ of ‘smidgen’ is dat in de Nederlandse vertaling een ‘snufje’ of ‘mespuntje’; er is voor al die termen geen eenduidige definite over de hoeveelheid. Een Amerikaanse ‘stick of butter’ is ongeveer 113 gram, iets minder dan een half Nederlands pakje roomboter. De ‘metric cup’ wordt in elk geval gebruikt in Nederland, de rest van West Europa (m.u.v. United Kingdom), Australië, Canada en Zuid Amerika. Australie maakt alleen een uitzondering voor de theelepel, dus die staat apart vermeld.

Veel plezier met koken & bakken, eet smakelijk!