Roti is in Nederland het meest bekende Surinaamse gerecht, met kousenband en aardappels. Door de emigratie van Hindoestanen uit India aan het einde van de 19e eeuw kwamen de ingrediënten in Suriname terecht. In de jaren zeventig kwam de roti naar Nederland. Dit gerecht is met dit roti recept makkelijk zelf te maken. Kook je mee?
De belangrijkste smaakmaker in roti is garam masala. Dat betekent kruidenmengsel en de precieze samenstelling verschilt in India, waar het oorspronkelijk vandaan komt, per streek. In roti wordt de Surinaamse versie van garam masala gebruikt, met daarin onder andere fenegriek, kurkuma, gember en mosterdzaad. Bij de toko en in veel supermarkten vind je zakjes met in rode letters het opschrift “Hindostaanse Massala (kerrie)”.
Roti Masala recept
Ingrediënten aardappels:
|
Benodigdheden:
|
Snij de ui en knoflook fijn. Schil of schrap de aardappelen en snijd ze dan in grote stukken. Fruit de ui en kipstuckjes in de zonnebloemolie. Zodra de ui begint te bruinen de knoflook, de masala, de djinten en de ketoembar toevoegen. Laat het even bakken en dan het water, de verkruimelde bouillonblokjes, de gemalen peper en de rauwe aardappels toevoegen. Een half uurtje tot een uurtje laten stoven met het deksel op de pan tot de aardappels goed gaar zijn. Voeg indien nodig naar smaak nog wat extra water, zout en masala toe.
Bij het stoven kun je een hele (dus niet gesneden!) Madame Jeanette peper laten meekoken voor het fruitige aroma. Dit gele tot rode pepertje is in Suriname onmisbaar in de keuken. Soms wordt in Nederland de adjuma peper, die eruit ziet als een verfrommelde mini paprika, ten onrechte verkocht als Madame Jeanette. De adjuma is net zo scherp, maar heeft minder smaak. Zorg dat je de peper niet kapot roert, dan wordt het namelijk wel heel erg scherp!
Kousenband
Ingrediënten kousenband:
|
Benodigdheden:
|
De kousenband lijkt op de sperzieboon, maar is veel langer en aromatischer. De peulen groeien aan klimplanten en kunnen in tropische landen bijna een meter lang worden. In koudere landen worden ze gekweekt in kassen maar blijven dan veel korter. In Nederland zijn ze verkrijgbaar in de koeling of dieprvries van de grotere supermarkt en de toko.
Was de kousenband, verwijder de uiteinden en snij ze in korte stukjes van ongeveer 3cm. Kook de stukjes eerst 5 minuten in kokend water voor en bak ze daarna kort in de wok met de zonnebloemolie. Je kunt ze daarna toevoegen aan de aardappels of apart serveren.
Eieren
Ingrediënten eieren:
|
Benodigdheden:
|
Kook de eieren hard allereerst door ze in te prikken en 10 minuten in kokend water te leggen. Laat ze dan even afkoelen in koud water, pel ze en bak ze daarna al roerend in de roomboter totdat ze rondom een knapperig laagje hebben.
Roti platen
Ingrediënten roti platen:
|
Benodigdheden:
|
Het woord roti is al duizenden jaren oud, komt uit India en wijst oorspronkelijk alleen op het ongerezen, pannenkoekachtige brood, maar in Suriname is het de naam van het hele gerecht geworden. De pannenkoek zelf wordt aangeduid als roti-plaat of roti-pannenkoek. Je kunt ze zelf bakken maar de toko of beter gesorteerde supermarkt heeft ze in het schap. Wraps gebruiken kan ook, maar die smaken vaak wat flauwer.
Maak de roti platen nat en laat het vocht een paar minuten intrekken. Warm ze dan op in de magnetron tussen twee borden. Roti wordt in Suriname niet met bestek gegeten maar met de hand. Scheur een stukje van de pannenkoek af en gebruik deze om de rest van het gerecht naar je mond te brengen. Een geoefend eter houdt zo namelijk zijn handen schoon.
Njang Swietie!
TIP: Bij het fruiten van de ui kun je voor wat extra smaak ook een of twee fijn gesneden tomaten toevoegen en vervolgens bakken tot al het vocht eruit verdwenen is.
TIP: Bij Albert Heijn verkopen ze platen in de diepvries: Ghaia Surinaamse roti gele erwten.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de Friet, Falafel en Vietnamese Loempia’s!
24 september 2017 op 09:36
Wat een fantastisch recept.
Wij allen eten geregeld originele Surinaamse Roti maar echt , dit recept is zo lekker en zo makkelijk dat ik voortaan mijn verse Roti zelf op tafel kan zetten….
Heerlijk authentieke smaak !!!
(Gebruik wel vastlopende aardappelen)
24 september 2017 op 11:11
Dank voor het compliment, Jolanda! Ik gebruik zelf graag kruimige aardappelen, omdat die de saus wat meer binden.
31 december 2017 op 10:07
Super! Dit gaan we proberen…
6 maart 2018 op 21:10
ik ga fit proberen lekker laten stoven in de houtgestookte pizzaoven.
rotiplaat kan je ook op de ovenvloer vers bakken.
dank je wel!
21 maart 2018 op 09:00
Het is zeker erg lekker en gemakkelijk te maken en een lekker gerecht als je vrienden op visite krijgt
6 mei 2018 op 06:31
Ik heb het gemaakt en smaakt te lekker alleen de roti platen zijn moeilijk te krijgen niet elke toko heeft dat.
29 oktober 2018 op 21:47
Hoi Ron de roti platen kan je in den Haag in de surinaamse winkels kopen
16 juni 2018 op 16:49
Ik zet dit regelmatig op tafel bij ons! En iedereen die het eet is laaiend enthousiast! En terecht, want het is een verrukkelijk recept. Groot compliment! Afhalen is echt niet meer nodig.
12 juli 2018 op 15:10
Voor hoeveel personen is dit gerecht?
12 juli 2018 op 20:15
Het recept is voor 2 liefhebbers of 3 kleinere eters. Eet smakelijk!
26 augustus 2018 op 16:46
Super recept. Alsof het toch van Suriname komt. Traktatie, vooral met gasten 🙂
16 september 2018 op 18:18
Voor hoeveel personen is dit?
Lijkt me heerlijk!
17 september 2018 op 09:33
Het recept is voor 2 liefhebbers of 3 kleinere eters. Eet smakelijk!
29 december 2018 op 12:30
Ik ga het recept vandaag maken.
Eerst naar de Toko voor de ingrediënten.
Lijk mij heerlijk. Last t jullie weten.
Gr Irma
6 januari 2019 op 16:38
Dit recept al een aantal keer gemaakt en het is elke keer weer een feestje. Bedankt namens ons allen 🤗
9 maart 2019 op 10:56
Vandaag voor 50 mensen gemaakt .
Ze eten hun vingers erbij af
25 juni 2019 op 09:39
Makkelijk te maken. En heerlijk!!
4 augustus 2019 op 18:33
Oh my, oh my! Even jou recept Roti gemaakt gegegeven en er heerlijk van gesmuld! Zeker voor meerdere herhalingen vatbaar.
10 april 2021 op 13:52
Nice recept, but nothing is talked about the Kip? when do you add it?
12 april 2021 op 16:45
Hi Charles, the chicken pieces are on the second line after the ingredient list. You fry them together with the diced onion.
3 november 2022 op 19:36
Ik heb het al een paar keer gemaakt. Heerlijk recept. Heb je ook het recept van roti plaat? In de supermarkt zijn ze niet te eten.