Spekkoek Lapis Legit recept
Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 12 personen

Spekkoek is een heerlijke laagjescake die kruidig, zoet en vooral rijk van smaak is. Het dankt zijn naam aan de gekleurde laagjes die aan spek doen denken. Het is Nederlands-Indonesische (oftewel Indische*) fusing baking op zijn lekkerst. Bak je mee?

Spekkoek Lapis Legit (recept)

Volgens de oude traditie heeft een goede spekkoek meer dan 18 laagjes. Het is daarom een geduldig werkje, maar het resultaat staat feestelijk en smaakt heerlijk. Dit spekkoek recept is veel rijker van smaak dan de versie uit de supermarkt.

In het Indonesisch heet spekkoek ook wel spekuk, kue lapis of lapis legit. In mijn broodbus levert dit recept een cake op van bijna anderhalve kilo. Veel te machtig om helemaal zelf op te eten, maar een paar mooi ingepakte plakjes zijn een leuk cadeautje. Daarnaast kan een pakje voorgesneden spekkoek zo in de diepvries en blijft dan een paar maanden goed. Eet smakelijk, of nog beter: selamat makan!

Ingrediënten:

 • 9 eiwitten (biologisch)
 • 18 eierdooiers (biologisch)
 • 350g witte basterdsuiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 500g roomboter op kamertemperatuur
 • 250g roomboter uit de koelkast
 • 150g witte tarwebloem
 • 1/8tl keukenzout
 • 1/8tl zwarte peper
 • 50g spekkoekkruiden (toko)
 • Een scheutje citroensap
Benodigdheden:

 • Mixer met garde(s)
 • Twee beslagkommen
 • Broodbus of grote cakevorm
 • Bakkwastje
 • Lepel
 • Oven met grillstand
 • Satéprikker
 • Aluminiumfolie

 
Maak de kom en de garde van de mixer goed vetvrij met wat citroensap en keuken­papier. Klop de eiwitten stijf, voeg 175g witte basterdsuiker en 1 zakje vanille­suiker toe en klop nog tien minuten door. Zet het eiwitmengsel weg in een aparte schaal. Klop vervolgens in de mixer 500g boter op kamertemperatuur luchtig. Voeg hieraan de 18 eierdooiers, 175g witte basterd­suiker, 1 zakje vanillesuiker, 150g tarwebloem en 1/8tl zout toe en klop nog vijf minuten door.Voeg het eiwitmengsel toe en spatel het geheel zo kort mogelijk door tot een redelijk egaal beslag. Verdeel het beslag nu over twee kommen, waarbij de ene kom ongeveer 60% bevat en de andere 40%. Roer door de kom met 40% beslag de 50g spekkoek­kruiden en 1/8tl peper tot het redelijk egaal van kleur is. Je hebt nu een kom wit beslag en een kom bruin beslag.

Vet een broodbus of cakevorm in met roomboter. Doe een lepel wit beslag in de vorm en smeer dit met een bakkwastje uit tot een heel dun laagje. Nu de vorm nog koud is gaat dat lastig, maar bij de volgende laagjes zal je zien dat het spekkoekbeslag mooi smelt. Zet de vorm onder de grill tot de laag bruin begint te verkleuren, na ongeveer vier minuten.

Prik luchtbellen in met een satéprikker. Neem het pakje boter uit de koelkast en vouw de wikkel aan een zijkant terug. Houd het pakje boter vast bij de wikkel en gebruik de andere kant om de gegrilde laag in te vetten en glad te strijken. Bij een grote cake met veel laagjes zal dit pakje boter voor meer dan de helft wegsmelten! Zet de boter na elk laagje weer even in de koelkast.

Voeg nu om en om een bruin en een wit laagje toe, waarbij je na elk laagje grilt en botert. Gebruik voor de witte laagjes meer beslag dan voor de bruine laagjes, want het witte beslag droogt sterker in door de afwezigheid van kruiden. Let op dat de cake steeds hoger wordt en dichter bij de grill komt: er is dus steeds minder tijd nodig om bruin te kleuren. Laat het niet verbranden!

Als de vorm helemaal vol is, bedek dan de vorm met aluminiumfolie en draai de spekkoek met vorm en al om op een snijplank. Zo kan hij in de vorm helemaal afkoelen en kan het vocht zich weer verdelen. Ook de smaak van de kruiden trekt dan mooi in. De volgende dag kun je de spekkoek in hele dunne plakjes snijden. Eet smakelijk!VARIATIETIP: als je een nog kruidiger smaak wilt, kun je in plaats van kant-en-klare spekkoekkruiden zelf ook op zoek gaan naar bijvoorbeeld steranijs, foelie, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, vanillestokjes en kaneel. Deze kruiden kun je dan vers malen in een koffiemolen. Adoe zeg, die geuren!

ALLERGIETIP coeliakie: bij een overgevoeligheid voor gluten is de tarwebloem in dit recept ook te vervangen door glutenvrij meel (niet zelfrijzend) voor een glutenvrije spekkoek. Voeg eventueel een beetje extra water toe aan het beslag.

ALLERGIETIP lactose: bij een overgevoeligheid voor lactose is de roomboter in dit recept te vervangen door lactosevrije roomboter (MinusL, Dilea, etc.) voor een lactosevrije spekkoek. Het gebruik van plantaardige margarine is omwille van de smaak niet aan te bevelen in dit recept.

* De vermenging van de Indonesische en de Nederlandse keuken wordt de Nederlands-Indonesische of Indische keuken genoemd. De term Nederlands-Indische keuken is eigenlijk dubbelop. De Indische keuken bestaat uit gerechten die ontstaan zijn in Nederlands-Indië op basis van Nederlandse invloeden, of in Nederland op basis van Indonesische invloeden, door de uitwisseling van smaken en ingrediënten.