Op elke markt zijn ze te vinden, de Vietnamese loempia’s. Lekker knapperig, met een geurige vulling en een pittige saus. Mijnheer Eetpraat kan de verleiding vaak niet weerstaan en dan blijft het er niet bij eentje. Maar toch, een euro per stuk… Tijd voor een experiment! Bak je mee?

Knapperige Vietnamese loempia's met een geurige vulling kun op elke markt kopen, maar ook makkelijk thuis zelf maken met dit eenvoudige recept!

Ingrediënten voor 40 Vietnamese loempia’s:

 • 40 Vietnamese loempia vellen
 • 200 gram paprika (twee kleintjes)
 • 200 gram wortel
 • 250 gram prei
 • 250 gram glasmie of mihoen
 • bouillonpoeder
 • zout
Benodigdheden:

 • Snijplank
 • Mes
 • Pan
 • Frituurpan

 
Voor de loempiavellen hoef je niet meer naar de toko. Bij veel supermarkten hebben ze al een vaste plek in de diepvries. Mijnheer Eetpraat betaalde bij de C1000 € 2,79 voor een pak van 40 vellen. Deze vellen bestaan uit tarwemeel (48%), water, kokosolie en zout. Om te Vietnamese loempia’s te kruiden gebruikte Mijnheer Eetpraat gewoon een potje tuinkruiden bouillonpoeder van Maggi.

Glasnoedels zijn wat lastiger te vinden, maar je kunt ook gewoon mihoen gebruiken. Mijnheer Eetpraat betaalde bij de toko € 0,85 voor 250g glasnoedels. Het verschil is dat glasnoedels gemaakt worden van het meel van mungbonen en doorzichtig blijven, terwijl mihoen gemaakt wordt van rijstmeel en ondoorzichtig blijft. Glasnoedels smaken net iets luchtiger dan mihoen.

Vietnamese loempia vellen

Haal de loempiavellen uit de diepvries en laat ze in de verpakking een uurtje ontdooien. Breng ondertussen een pan water met het zout aan de kook. Was nu de paprika’s en verwijder de stellen en de zaden. Snijd de paprika’s in smalle reepjes. Was de prei en snijd deze ook in korte smalle reepjes. Doe de reepjes prei 30 seconden in het kokende water, schep ze eruit en laat ze goed uitlekken. Zo zijn de preireepjes wat zachter.

Snijd of rasp ook de schoongemaakte wortels fijn. Doe nu de glasnoedels of mihoen een minuut in het kokende water. Haal het er daarna uit en spoel het af onder de koude kraan en laat het uitlekken. Zo gaart het niet verder door. Doe wat bouillonpoeder in een kommetje en zet het klaar voor de volgende stap: het vouwen van een Vietnamese loempia.

Neem een ontdooid loempiavel en leg het diagonaal neer. Dek de overige vellen goed af tegen uitdrogen. Leg een beetje glasmie op het vel. Niet in het midden, maar iets naar je toe. Strooi er een beetje bouillonpoeder over en leg er een paar streepjes geblancheerde prei op. Voeg wat geraspte wortel en gesneden paprika toe. Vouw nu de punt over de vulling heen en schuif deze een beetje terug om de vulling in vorm te duwen. Rol een slag verder door en vouw de zijkanten naar binnen. Rol vervolgens nog een slag verder door tot een mooie ronde Vietnamese loempia. Bevochtig met een natgemaakte vinger de punt van het loempiavel en sluit de loempia.

Het beste kun je de Vietnamese loempia’s voor het bakken invriezen, dan blijven ze mooi heel. Vries de loempia’s in op een snijplank zonder dat ze elkaar raken, anders plakken ze aan elkaar. Als ze eenmaal bevroren zijn kun je ze samen in een bak of zak doen. Frituur de bevroren Vietnamese loempia’s ongeveer 5 minuten in olie van 180°C.

De zoetzure loempiasaus zelf maken kan ook, maar dat is eigenlijk de moeite niet waard. Je kunt die saus tegenwoordig al kopen voor minder dan een euro per liter…

Speel en experimenteer smakelijk!