Een zelfgebakken aardbeienslof is een heerlijke manier om nog even na te genieten van de zomer, met de laatste zongerijpte aardbeien uit eigen tuin. Dit ovaalvormige taartje kun je ook met ander fruit beleggen, dus het is een handig basisrecept om te leren. Bak je mee?
Sloffengebak is niet meer weg te denken uit de vitrine van de banketbakker. Bakker Hodes uit Enschede won in 1980 een prijs met zijn aardbeienslof en daarna is het een echte klassieker geworden in de Nederlandse patisserie. Hodes bedacht misschien de ovale vorm en de naam, maar het deeg is gebaseerd op Bretons zandgebak zoals dat al heel lang wordt gemaakt.
De naam slof komt van de langwerpige vorm, net als een rozijnenslof een langwerpig brood is, en een slof sigaretten in een langwerpige verpakking zit. Het Nedersaksische woord slof, dat gebruikt wordt voor krokante etenswaren die door vocht zacht zijn geworden, is dus niet de bron. Toch is de zachte, ietwat taaie, bodem juist het typerende kenmerk van sloffengebak.
De populariteit van het sloffengebak is waarschijnlijk gegroeid door de veelzijdigheid ervan: het kan met verschillende soorten fruit en vullingen worden gemaakt. Vaak wordt een binnenkant van amandelspijs gebruikt, maar die laat Mijnheer Eetpraat liever weg. Om de ovale vorm te krijgen kun je een sloffenring aanschaffen, maar je kunt ook een cakevorm gebruiken.
Sloffenbodem recept
Ingrediënten:
|
Benodigdheden:
|
Weeg de tarwebloem af en meng het bakpoeder er goed doorheen. Klop het ei los met het citroensap. Doe de suikers, het zout, de boter en de helft van het ei in een kom en kluts het met de mixer op de hoogste stand tot een egaal mengsel. De andere helft van het ei kun je voor iets anders gebruiken, bijvoorbeeld voor een tweede sloffenbodem die je invriest.
Voeg de bloem met bakpoeder toe en mix het geheel kort door. Plaats vervolgens de kom in de koelkast zodat het deeg een half uur kan opstijven. Rol het daarna uit tot net iets groter dan de sloffenvorm. Gebruik de vorm vervolgens om de sloffenbodem uit te steken. Zo krijgt de slof straks mooie strakke zijkanten. Plaats de vorm dan op bakpapier een uur in de koelkast.
De sloffenvorm hoeft niet te worden ingevet, want het deeg is vet genoeg. Gebruik je een cakevorm, bak de slof dan met bakpapier eronder. Warm, terwijl het deeg in de koelkast staat, de oven voor op 170C. Bak de sloffenbodem vervolgens 25 minuten, haal hem uit de oven en dek de vorm af met aluminiumfolie tegen het uitdrogen. Laat de slof in de vorm afkoelen.
Aardbeienslof
Ingrediënten:
|
Benodigdheden:
|
Als laatste maken van we van de sloffenbodem een echte aardbeienslof. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Klop de mix voor gele room met de melk een paar minuten op de hoogste stand met de mixer en zet het even in de koelkast om op de stijven. Klop de slagroom met de vanillesuiker, versteviger en kristalsuiker tot het stevig genoeg is om op te spuiten.
Verdeel de gele room over de sloffenbodem, zet daarop langs de rand de aardbeien, spuit in het midden de slagroom en werk de aardbeienslof af met wat plakjes aardbei. Als je de slof nu nog een uur tot een nachtje in de koelkast zet, krijgt de bodem de tijd om wat vocht op te nemen en weer mooi zacht te worden, en smaakt hij zoals een aardbeienslof van de bakker.
Eet smakelijk!
TIP: De sloffenbodem laat zich goed invriezen, dus maak er gelijk twee of meer.
TIP: Door het deeg kun je ook wat citroenrasp doen, als je daar van houdt.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de boterkoek, citroentaart en worteltaart!
Geef een reactie