Appelflappen recept
Voorbereiding 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 stuks

Appelflappen zijn krokant gebakken driehoeken van bladerdeeg, gevuld met appel en kaneel, en afgewerkt met suiker voor een krokante korst. Het is typisch Nederlandse gezelligheid die je makkelijk zelf thuis kunt maken. Dat kan het hele jaar, maar in de herfst zijn ze het lekkerst, want dan zijn er weer verse Goudreinetten, de ideale appels voor gebak. Bak je mee?

Appelflappen recept

De Goudreinet, oftewel “Schone van Boskoop”, behoudt zijn appelsmaak bij het bakken veel beter dan andere rassen en blijft daarnaast mooi stevig. De friszure smaak combineert goed met de suiker en kaneel, zodat je een gebalanceerde smaak krijgt. Mijnheer Eetpraat is er dol op en slaat elk jaar in september direct aan het bakken zodra de nieuwe oogst verkrijgbaar is.

Bladerdeeg zorgt voor de luchtige buitenkant van dit gebakje. Een plakje bladerdeeg bestaat uit dunne laagjes deeg met daartussen dunne laagjes boter of margarine. De luchtigheid komt van de stoom die tussen deze laagjes ontstaat bij het bakken. Zelf bladerdeeg maken is vrij bewerkelijk, maar gelukkig vind je het kant-en-klaar in de diepvries bij de supermarkt.

Appelflappen ingrediënten

Appelflappen recept

Ingrediënten:

  • 1 appel (Goudreinet)
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • Suiker (witte suiker of rietsuiker)
  • 1tl kaneel
Benodigdheden:

  • Appelsnijder
  • Mes
  • Snijplank
  • Oven

 
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in kleine stukjes. Mijnheer Eetpraat gebruikt een appelsnijder om het klokhuis te verwijderen en de appel in partjes te verdelen, maar snijdt elk partje dan nog eens in de lengte door, om vervolgens elk partje in plakjes te snijden. De vulling wordt zo wat fijne en compacter, waardoor er meer appel in de flappen past.



Voeg heel ruim suiker toe aan de appelstukjes, schud ze even om en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast. Een hele nacht mag ook. Laat de appeltjes daarna een kwartiertje uitlekken in een zeef en vang het sap op, want dat komt verderop nog van pas. Je kunt hier de appelflappen mee bestrijken voor dat de suiker eroverheen gaat, dus je hebt geen melk of ei nodig.

Haal ondertussen vier plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze naast elkaar ontdooien, met het plastic beschermfolie naar beneden. Dit duurt ongeveer tien minuten; korter en de plakjes breken bij het vouwen, langer en de plakjes worden te zacht. Als je ze nog langer laat liggen drogen ze teveel uit, waardoor ze gaan scheuren en je geen mooie appelflappen krijgt.

Appelflappen vulling

Bestrooi de bovenkant van de plakjes met een beetje tarwebloem, om te voorkomen dat ze vast gaan plakken; deze kant wordt straks de buitenkant. Draai ze om en verwijder het plastic beschermfolie; deze kant wordt de binnenkant. Steek nu een rond gaatje uit om straks de stoom te laten ontsnappen. Mijnheer Eetpraat gebruikt daarvoor een metalen spuitmondje.

Meng de kaneel door de appel en voeg eventueel wat extra suiker toe. Verdeel de vulling over de plakjes bladerdeeg zoals op de foto, waarbij je de randen en het gedeelte met het gaatje vrijhoudt. Vouw het deeg met het gaatje dan over de vulling heen zodat de randen van het bladerdeeg mooi aansluiten. Druk het deeg langs de randen zachtjes aan met je vingertoppen.

Appelflappen maken

Je kunt aan de vulling van alles toevoegen, maar doe er vooral niet teveel in. Als je het deeg uit moet rekken om de appelflap dicht te krijgen, scheurt de fijne laagjesstructuur binnenin het bladerdeeg en wordt de korst niet meer zo luchtig en krokant. Gebruik dus bij voorkeur niet meer vulling dan waarbij je het bladerdeeg nog makkelijk dicht kunt slaan zonder rekken.

Warm de oven voor op 200C. Kwast de appelflappen dik in met het bewaarde sap en bestrooi ze dan rijkelijk met suiker. Leg de appelflappen op bakpapier op een bakplaat en bak ze 20 minuten. Laat ze vervolgens een uur afkoelen buiten ze oven. De appelflappen die je nog wilt bewaren kun je nu in een luchtdichte trommel doen, de rest is klaar om op te smikkelen.

Eet smakelijk!

TIP: De aangegeven temperatuur op de meeste ovens is niet heel erg precies. Het bakken in dit recept luistert wel nauw. Bak de appelflappen tot ze goudbruin zijn, maar let op dat de puntjes van de appelflap niet te donker worden. Zo bruin als een kopje thee is goed, zo bruin als koffie is te donker. Dan is de suiker aan het verbranden en dat wordt erg bitter.

TIP: Vers bladerdeeg werkt beter dan een geopend pak dat al een paar weken of maanden in de vriezer ligt, want dat heeft de neiging om uit te drogen. Voor dit recept kun je zowel roomboter bladerdeeg gebruiken als bladerdeeg van margarine, voor vegan appelflappen.

VARIATIETIP: Aan de vulling kun je van alles toevoegen, zoals gewelde rozijnen, citroenrasp, gedroogde abrikozen, amandelspijs of gekonfijte cranberries. Gehakte noten zoals walnoten, pecannoten of hazelnoten zijn ook lekker, maar blijven door de korte baktijd wel vrij hard.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de appeltaart, scones en boterkoek!