Apple crumble is in huize Eetpraat een van de favoriete toetjes in het najaar. Het ruikt meteen heerlijk in huis als ze in de oven gaan en het smaakt na een zondags diner als een luxe dessert. Toch is het gerecht uit armoede ontstaan en heel simpel om te maken. Bak je mee?
De crumble is al eerder uitgevonden, maar werd echt populair tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië. Boter, suiker en bloem waren schaars, dus werd er alleen een beetje deeg over het fruit heen gestrooid. Het gerecht bleef daarna enorm geliefd vanwege de simpele bereiding en de krokante korst, die heel anders is dan van de traditionele appeltaart.
Omdat er geen deeg op de bodem zit, luistert het niet zo nauw welke appels je gebruikt. Mijnheer heeft graag stevige appels zoals Goudreinet, Elstar of Jonagold maar Braeburn, Lombarts, Elstar of Granny Smith kunnen ook prima. Deze geven wat meer vocht af bij het bakken, maar aangezien er geen bodem onder de crumble zit is dat niet zo erg.
Apple Crumble recept (3 of 4 stuks)
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snij ze in kleine partjes en de partjes vervolgens weer in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met een paar eetlepels kristalsuiker en zet ze een paar uur in de koelkast om te konfijten. Laat de appeltjes daarna een uurtje uitlekken in een zeef; zo verdwijnt ook de overtollige suiker. Voeg daarna de kaneel toe en roer het goed door.
Snij de boter in kleine blokjes en roer het met een vork door de rietsuiker en tarwebloem. Om een goede kruimelige structuur te krijgen is het belangrijk dat de boter goed koud is en blijft. Gebruik je vingertoppen om de boter in de bloem en suiker te wrijven tot het aan elkaar plakt tot grove kruimels. Stop op tijd, de boter moet niet smelten en het moet geen deeg worden.
Verdeel de vulling over 4 kleine of 3 grote (foto) ovenbestendige schaaltjes. Strooi de kruimels er overheen. Door de kruimelstructuur kan het vocht van de appels er nog tussendoor om te verdampen; zo kan de appelvulling in de oven nog wat karamelliseren. Bak de apple crumble 30 minuten op 180 graden Celsius in de oven en laat het een kwartiertje afkoelen.
Serveer de apple crumble gewoon zo, of met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs. Je kunt de apple crumble ook van te voren maken door de schaaltjes, met vulling en kruimels, niet af te bakken maar in te vriezen. Als je ze nodig hebt hoef je ze niet te ontdooien maar kunnen ze meteen de oven in, ongeveer 35 minuten (dus 5 minuten langer) op 180C.
Eet smakelijk!
VARIATIETIP: in plaats van appel kun je ook perziken uit blik gebruiken. Daar hoeft geen suiker meer bij in de vulling, want dat is zoet genoeg. Een beetje kaneel is voldoende.
VARIATIETIP: de appelvulling kun je ook verrijken met gewelde rozijnen of abrikozen, rabarber, een lepeltje aardbeienjam, of noten zoals amandelen, walnoten of pecannoten. Naast kaneel kun je ook koekkruiden, gemberpoeder of kardemom gebruiken.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de appelflappen, appeltaart en worteltaart!
6 oktober 2024 op 19:16
Waarom gebruik je rietsuiker?
8 oktober 2024 op 11:49
Het werkt ook met gewone suiker hoor! Toch gebruik ik graag de bruine rietsuiker van Lidl, want die heeft een lichte karamelsmaak. De rietsuiker van Albert Heijn en Jumbo is vrij licht van kleur, dus ik ga er speciaal voor naar Lidl.
22 oktober 2024 op 10:01
heel erg lekker dank je wel
22 oktober 2024 op 22:23
Graag gedaan, Anneke!