De pizzabol: het frisse van tomaat, het kruidige van pesto, het romige van mozzarella… Ik heb wel wat met Italiaanse smaken. Ook heerlijk op een vers broodje met een knapperige geurige korst… Een beetje vakantie op je bord in vijf minuten. Smeer je mee?
Bij Bakker Bart kost zo’n belegde pizzabol een euro of vier, maar zelf maak je het voor een habbekrats. De pizzabollen kosten bij mijn Turkse bakker slechts een vooroorlogse 25 cent.
Pizzabol van de bakker
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Bak eerst het broodje knapperig door hem 2 minuten in een gloeiende oven te zetten. Snij ondertussen de mozzarella en tomaat in plakjes. Snij vervolgens de pizzabol open, besmeer hem dun (of heel dun, voor beginners) met pesto en beleg hem met de mozzarella en tomaat.
Strooi er ten slotte nog een snufje zout en wat versgemalen peper over en dat is alles!
Pizzabol zelf bakken
Inmiddels staat in huize Eetpraat een bak vers gezaaide basilicum de laatste zonnestraaltjes van het seizoen te absorberen. Hopelijk is het warm genoeg in huis om straks voldoende te kunnen oogsten voor verse zelfgemaakte pesto… Daarnaast bakt Mijnheer tegenwoordig zijn eigen pizzabollen. Laat maar horen als je hier ook een recept voor wil.
Eet smakelijk!
VARIATIETIP: een beetje fijngesneden ijsbergsla maakt de smaak nog wat frisser.
BESPAARTIP: in plaats van pizzabollen kun je ook de kadetjes van gisteren gebruiken. Doe ze dan iets langer in de oven om knapperig te worden.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de falafel, loempia en broodpizza!
17 oktober 2012 op 18:52
Hoi Eetpraat,
ik zelf vind pesto op een broodje vaak net iets te penetrant. Waar ik wel van houd is wat gesnipperde basilicum blaadjes erop en een scheut vergine olijfolie… jummie.
17 oktober 2012 op 23:01
Je kunt het aanpassen, zoals je wilt, Lars! Buon appetito!
10 december 2012 op 16:04
een plak salami of lekkere Italiaaane ham ertussen doet ook wonderen – gebruik buffelmozzerella – deze niet snijden maar stuktrekken – voor een nog lekkerder broodje
10 december 2012 op 20:03
Mozzarella van koemelk of buffelmelk smaakt inderdaad net iets anders, dus je kunt kiezen wat je het lekkerst vindt. Geniet ervan!