Broodje Karma is de vegetarische versie van het traditionele broodje gyros, shoarma of döner. Mijnheer Eetpraat maakt deze populaire street food snack al jaren zelf volgens zijn eigen recept, maar het is nog niet eerder online verschenen. Hierbij alsnog. Bak je mee?

Gyros, shoarma en döner kebab lijken erg op elkaar en hebben dan ook dezelfde oorsprong. De techniek, het draaiend grillen van een stapel vleesplakken en het afsnijden van reepjes, is 170 jaar geleden bedacht in Turkije. De gerechten kwamen in de jarig zeventig van de vorige eeuw met arbeidsmigranten mee naar West-Europa, waar ze nu niet meer weg te denken zijn.
Hoewel de gerechten overlappen, hebben ze door hun kruiden elk een unieke smaak. Griekse gyros bevat vaak oregano, tijm, knoflook en citroen en wordt geserveerd in pitabrood met tzatziki. Turkse döner kebab bevat vaak komijn, koriander en paprika en wordt geserveerd in turks brood met knoflooksaus of een pittige saus. Ten zuiden daarvan bevat het vaak knoflook, komijn, kurkuma, paprika en azijn en wordt het vaak geserveerd op flatbread met hummus.
Mijnheer Eetpraat maakt jaren zijn eigen eenvoudige vegetarische shoarma om weg te dromen naar de landen rond de Middellandse Zee. Dit populaire straatvoedsel kun je thuis maken met kruiden van de supermarkt en zonder draaispit, maar gewoon in de koekenpan of braadpan. Lekker als broodje karma, op een wrap of als basis voor een vega kapsalon.
Broodje karma recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Snij de kipstuckjes in de lengte in reepjes, ongeveer een derde van de breedte waarmee ze uit de verpakking komen. Doe de reepjes in een afsluitbaar bakje en voeg alle kruiden behalve het zout toe. Sluit het bakje en schud het om totdat alle reepjes voorzien zijn van een laagje kruiden. Schil daarna de ui en snij deze vervolgens ook in reepjes.

Snij de puntpaprika doormidden, verwijder de witte zaadlijsten en de zaden en snij de paprika in reepjes. Verhit ondertussen een ruime scheut olijfolie op hoog vuur in een braadpan of koekenpan. Bak de ui al roerend op hoog vuur tot het begint te bruinen. Voeg dan de gekruide kipstuck reepjes toe en bak deze ook bruin totdat het een beetje begint aan te bakken.
Dat bruinen en een beetje aanbakken op hoog vuur is belangrijk, want zo ontstaat de typische gegrilde smaak die deze gerechten zo kenmerkt. Als de kipstuckjes al sterk aan de pan blijven kleven terwijl ze er nog niet mooi donkerbruin uitzien, kun je nog een extra scheut olijfolie toevoegen. Weer daar vooral niet zuinig mee, het komt de smaak ten goede.
Doe er dan een klein scheutje water bij om de aangebakken kruiden los te weken en roer het goed door. Voeg de gesneden paprika toe en bak het al roerend nog een paar minuten tot de paprika warm is. Dan mag het zout erbij, even omroeren en klaar is de karma!
Mijnheer Eetpraat eet zijn broodje karma graag in een zelfgebakken pitabroodje, met wat ijsbergsla of veldsla, gesneden tomaat en komkommer, en vooral heel erg veel knoflooksaus.
Eet smakelijk!
TIP: bij de grotere Albert Heijn winkels verkopen ze heerlijk Libanees flatbread bij de broodafdeling. Bij de Jumbo is daar een vacuum verpakte versie van te vinden bij het afbakbrood. Vullen, oprollen en smullen maar.
TIP: naast knoflooksaus zijn ook sambasaus of pittige loempiasaus een aanrader, of natuurlijk zelfgemaakte hummus of tzatziki.
TIP: je kunt dit recept ook uitbreiden met een half bakje gesnipperde champignons. Voeg ze toe zodra de kipstuckjes beginnen te bruinen, en wacht tot ook de champignons bruinen voor je de paprika toevoegt anders daalt de temperatuur in de pan teveel.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de falafel, hummus en zelfgemaakte friet of lees de volledige lijst van alle recepten. Mijnheer Eetpraat is te volgen op Facebook en Instagram.
Geef een reactie