Bruschetta recept
Voorbereiding 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Porties 4 personen

Bruschetta is een klassieke Italiaanse antipasto, geschikt als voorgerecht, tussendoortje of lunch. Het bestaat uit geroosterd brood met olijfolie en knoflook, vaak geserveerd met een beleg van verse tomaten, gesnipperde ui en een vleugje zeezout. Rooster je mee?

Bruschetta recept

De oorsprong van bruschetta is waarschijnlijk zo oud als die van olijfolie zelf. In november, wanneer de olijven geplukt waren en de olie net was geperst, roosterden de olijvenplukkers stukjes oud brood besprenkeld met olijfolie boven de kolen in de haard. Door het brood te roosteren, werd het weer eetbaar en kreeg het een heerlijke knapperige textuur.

Het woord bruschetta komt dan ook van bruscare, dat ‘boven kolen roosteren’ betekent. In Toscane spreekt men van bruschetta fettunta, “geroosterd plakje”, en wordt het zonder beleg geserveerd maar na het roosteren ingewreven met knoflook. De naam van het gerecht komt dan ook van broodje zelf, niet van het beleg waarmee het wereldwijd bekend is geworden.



Van een armeluisgerecht uit de winter is het tegenwoordig een populair zomergerecht, wat niet meer gekoppeld is aan de olijvenpluk, maar aan de oogst van zongerijpte tomaten. Het bekend geworden recept dat buiten Italië populair is, bevat knoflook, tomaat, ui en verse basilicum. Deze eenvoud vereist wel goede ingrediënten, zoals extra vergine olijfolie en goede tomaten.

Wat niet zo nauw luistert is het brood. Je kunt rustiek Italiaans brood gebruiken zoals ciabatta, maar het kan ook prima met overgebleven stokbrood of tostibrood. Het is immers bedoeld om oud brood mee op te maken, niet om speciaal brood voor te kopen. Een haardvuur is ook niet nodig, want brood roosteren kan ook in de oven, op de barbecue of in de broodrooster.

Bruschetta recept

Ingrediënten:

  • 4 plakjes brood
  • 4 pruimtomaten
  • 4el extra vergine olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teen verse knoflook
  • Grof zeezout
  • Basilicum
Benodigdheden:

  • Kom
  • Snijplank
  • Mes
  • Kwastje
  • Broodrooster

 
Zorg er allereerst voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snij de tomaten in groffe blokjes en snipper de ui heel fijn. De rauwe ui zorgt voor wat pittigheid, die doet denken aan de net geperste olijfolie zoals die elk jaar november wordt gemaakt. Eventueel kun je nog meer beleg voorbereiden, zoals in blokjes gesneden uitgelekte verse mozzarella.



Verdeel met een kwastje de olijfolie over beide kanten van het brood. Rooster dan de broodjes aan beide zijden goudbruin. Mijnheer Eetpraat doet dat in de broodrooster. Het brood moet bij voorkeur knapperig zijn aan de buitenkant maar nog een beetje zacht aan de binnenkant. Wrijf de broodjes dan direct, terwijl ze nog warm zijn, in met een doorgesneden teen knoflook.

Het lekkerst is om de broodjes direct te serveren, maar eventueel kun je het roosteren vantevoren doen. Doe de gesneden tomaten er pas vlak voor het serveren op, om te voorkomen dat het brood te zacht wordt. Strooi er dan wat grof zout overheen, voeg nog een scheutje olijfolie toe en garneer de bruschetta tot slot met wat blaadjes verse basilicum.

Buon appetito!

VARIATIETIP: Je kunt er van alles aan toevoegen wat je lekker vind. Buiten Italië wordt bruschetta ook wel geserveerd met een scheutje balsamico azijn, maar eigenlijk is dat zonde omdat het de smaak van de olijfolie overheerst, en dat is nu net de kern van dit gerecht.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de gazpacho en parmigiana di melanzane!