Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Servings 4 personen


De zomervakantie staat voor de deur; een groot deel van de Nederlanders en Belgen staat te trappelen om af te reizen naar Zuid-Europa. Met een paar verse citroenen kun je ook thuis al genieten van de heerlijke geuren en smaken van het zuiden. Dit recept voor citroen meringue taart brengt je alvast in zomerse stemming. Bak je mee?

Citroen meringue taart (recept)

De citroen komt oorspronkelijk uit Azië; een productief boompje, waarvan je viermaal per jaar kunt oogsten. Al in de eerste eeuw van onze jaartelling werd de gele vrucht ook gekweekt in het Middellandse Zeegebied. De oude Romeinen bakten al taarten, maar pas tegen de middeleeuwen ontstonden er in Italië citroentaarten; echter nog zonder meringue. Het duurde nog twee eeuwen voor men in Europa het maken van meringue onder de knie kreeg.

Christopher Columbus bracht zaden mee op zijn reizen en introduceerde de citrusvrucht in Amerika. Citroenen worden nu op grote schaal gekweekt in Californië en Arizona. Weer twee eeuwen later werd meringue in Amerika gecombineerd met citroentaart: een klassieker was geboren! De lemon meringue pie heeft in Amerika zelfs zijn eigen feestdag: 15 augustus.

Met dit recept kun je zelf een heerlijk zomerse citroen meringue taart maken waarmee je kunt wegdromen naar verre landen. Een meringue taart heeft aan de bovenkant geen deeg, maar geroosterd eiwitschuim en is daarom ook heel geschikt als een luchtig en fris dessert na een zomerse barbecue. We maken eerst de bodem, daarna de vulling en ten slotte de meringue.

Citroen meringue taart bodem

Ingrediënten bodem:

  • 125g witte tarwebloem
  • 1/2tl zout
  • 100g koude roomboter
  • 50ml koud water
  • 15g witte suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Benodigdheden:

  • mengkom
  • messen
  • deegroller
  • ronde bakvorm 24cm
  • vershoudfolie

 
Meng eerst de bloem met het zout, de suiker en de vanillesuiker. Voeg dan de boter toe en snij met twee messen de boter in kleine blokjes. Schud steeds even om zodat de blokjes mengen met de bloe. Werk snel, zodat de boter niet zacht wordt. Het is de bedoeling dat het deeg kruimelig blijft. Zodra het geheel gemengd is het water toevoegen, nog even kort doorroeren en dan afgedekt een half uur in de koelkast plaatsen.

Warm ondertussen de oven voor op 225C en vet een ronde bakvorm in. Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap iets groter dan de bakvorm. Leg het deeg in de vorm en snijd het boven de randen af. Prik gaatjes in het deeg met een vork en bak de bodem dan in ongeveer 10 minuten gaar. Laat de bodem vervolgens in de vorm afkoelen.

Citroenvulling

Ingrediënten citroenvulling:

  • 350g water
  • 3 eierdooiers op kamertemperatuur
  • 250g witte suiker
  • 50g maïzena
  • 50g roomboter op kamertemperatuur
  • 3 verse biologische citroenen
  • 1/8tl zout
Benodigdheden:

  • groffe rasp
  • citruspers
  • pan
  • garde
  • megkom
  • vershoudfolie

 
Was eerst de biologische citroenen onder de kraan. Rasp dan met een fijne rasp het dunne gele buitenste laagje van de schil en vang dit op. Snijd de rasp fijn met een mes. Pers de citroenen vervolgens uit en voeg de rasp toe aan het sap. Breng vervolgens het water met de suiker, het zout en de maïzena langzaam aan de kook in een pan; blijf ondertussen steeds roeren met een garde. Laat het nog een minuutje zachtjes doorkoken tot een dikke vla.

Klop de eierdooiers los. Voeg vervolgens lepel voor lepel tijdens het mixen de vla toe. Zodra alle vla is toegevoegd mag het mengsel terug in de pan en onder voortdurend roeren nog een minuut koken. Voeg dan de boter in stukjes toe en laat dit smelten, maar roer niet. Voeg daarna het citroenmengsel toe en roer het geheel heel kort tot een redelijk egaal mengsel.

Doe de warme vulling daarna direct over in de afgekoelde bodem die nog in de vorm zit. Dek de vulling vervolgens af met vershoudfolie (tegen het vormen van een vel) en laat het geheel daarna een paar uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de taart niet in de koelkast.

Zachte meringue

Ingrediënten meringue:

  • 3 eiwitten op kamertemperatuur
  • 150g poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1tl maïzena
  • 1/8tl citroensap
Benodigdheden:

  • mixer
  • megkom
  • vork

 
Begin pas met deze stap nadat de vulling is afgekoeld tot kamertemperatuur. Warm de oven voor op 250 graden. Maak mengkom en garde goed vetvrij met citroensap. Klop de eiwitten totdat ze een stevig schuim beginnen te vormen. Voeg dan tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker, vanillesuiker en de maïzena toe. Klop dan door tot er stevige pieken ontstaan.

Haal het folie van de vulling. Schep de meringue op de taart. Werk van buiten naar binnen en zorg dat er nergens ruimte is tussen de rand van de korst en de meringue; anders “krimpt” de meringue en dat staat niet mooi. Maak met een vork mooie pieken in de meringue. Bak de taart vervolgens in de oven totdat de pieken mooi bruin beginnen te kleuren.

Het is de bedoeling dat de meringue van binnen zacht blijft. De citroen meringue taart is het lekkerst na een nachtje in de koeling. Eventueel kun je hem voor het serveren ten slotte nog even onder de grill plaatsen om nog verder te kleuren.

Eet smakelijk en een smakelijke zomer gewenst!

TIP: gebruik alleen verse, biologische citroenen. Van flesjes citroensap of uitgedroogde citroenen wordt deze taart niet lekker. De schil van niet-biologische citroenen is niet eetbaar, want die is behandeld met insecticiden, schimmelwerende middelen en een laag was.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook naar de Appeltaart, Worteltaart en Spekkoek!