Voorbereiding 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Servings 4 personen


Cranberries horen helemaal bij het winterseizoen. Bekend van de warme cranberrycompote, maar je kunt er zoveel meer mee doen: cranberryjam op ijs, in yoghurt, in cocktails, bonbons… Dit is het basis recept voor cranberryjam van Mijnheer Eetpraat. Kook je mee?

cranberryjam recept

De donkerrode bessen zijn de vruchten van een groenblijvende heidesoort lepeltjesheide, verwant aan de bosbes. De meeste van deze grote veenbessen komen uit Noord-Amerika, maar in Nederland worden ze ook wel gekweekt op Terschelling en Vlieland. De bessen kleuren na de zomer dieprood en worden in september en oktober geoogst.

Traditioneel staan ze in november en december of het menu. De bessen zijn erg gezond door hun rijkdom aan antioxidanten en staan ook bekend om hun genezende werking op blaasinfecties. Vroeger dacht men dat dit kwam door de hoge zuurgraad, maar inmiddels denken wetenschappers een stofje te hebben gevonden dat het heilzame effect teweegbrengt.

In pure vorm zijn cranberries hard, zuur en bitter met taaie velletjes. De eerst stap is dan ook om er een lekkere zachte cranberryjam van te koken, die de basis is voor vele toepassingen. De cranberryjam wordt stevig genoeg door de van nature aanwezige pectine, dus het gebruik van geleisuiker is niet nodig.

Cranberryjam recept

Ingrediënten:

  • 340g verse cranberries (1 zakje)
  • 340g witte kristalsuiker
  • water
Benodigdheden:

  • pan (niet van aluminium)
  • staafmixer
  • zeef

 
Was de cranberries allereerst onder de kraan. Goede cranberries zijn stevig en hard; zoek met de hand alle exemplaren eruit die kapot zijn of aanvoelen als een zachte of gespannen druif en gooi ze weg. Vul een pan met maximaal 2cm water en kook in ongeveer tien minuten de cranberries met de suiker tot cranberrymoes. Roer het geheel regelmatig door.

cranberry jam recept

Pureer de cranberrymoes met een staafmixer zeer fijn. Wrijf de nog warme moes vervolgens in gedeeltes door een fijne zeef om alle velletjes te verwijderen. Je kunt de cranberryjam conserveren in een jampot (nog even opkoken en in een gesteriliseerd potje doen) of gewoon laten afkoelen en in porties invriezen, bijvoorbeeld in een bakje voor ijsblokjes. Klaar!

Eet smakelijk!

TIP: Tover de cranberryjam om in een heerlijke warme cranberrysaus of cranberrycompote door een potje zelfgemaakte cranberryjam op te warmen met wat kaneel, wat geraspte schil van een onbehandelde biologische sinaasappel en eventueel een scheutje rode port.

TIP: Voor zoete toepassingen kun je ook een zakje vanillesuiker aan de cranberryjam toevoegen. Doe dat pas nadat de jam helemaal klaar is, om te voorkomen dat het aroma vervliegt tijdens het koken.

TIP: Voor een heerlijk frisse alcoholvrije cranberrycocktail doe je in een longdrinkglas eerst een lepel cranberryjam, dan wat ijsklontjes en ten slotte Spa Rood of 7 Up. Het ziet er feestelijk uit en ook kinderen zijn er dol op!


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de Tartaar van Tomaat en Chocolademelk!