Erwtensoep is de maaltijdsoep bij uitstek in dit gure winterweer. Deze soep wordt al duizenden jaren gegeten, maar komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Met dit recept kan het niet mislukken en staat deze klassieker in twee uurtjes geurig en vers op tafel. Kook je mee?
Erwten komen van oorsprong uit het zuiden van het Middellandse Zeegebied. De oudste wilde erwtjes zijn gevonden in de Nijldelta en bleken bijna 7.000 jaar oud. 2.500 jaar geleden werden ze al gekweekt door Romeinen en Grieken, en verkochten straatverkopers erwtensoep. Het is familie van de linzensoep, die op een vergelijkbare manier wordt gemaakt.
Vanuit het warme zuiden ging de erwtensoep naar de rest van Europa, India en Amerika. In ons land wordt de soep al honderden jaren gegeten. Erwten groeien hier goed en zijn relatief goedkoop. Het werd in ons land een winters gerecht, omdat de soep goed combineert met lokale groente die goed te bewaren is voor de winter, zoals prei, knolselderij, wortel en ui.
Hoewel erwtensoep goedkoop is, is hij toch erg lekker en gezond. Spliterwten behoren tot de meest eiwitrijke groenten en bevatten veel voedingsvezel. Tel daarbij alle andere groente op en je hebt een gezonde en volwaardige maaltijd. Er zijn talloze recepten, van waterdun tot waar je lepel rechtop in blijft staan. Dit recept voor twee personen zit daar precies tussen in…
Erwtensoep recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Was de erwten eerst onder de kraan, laat ze uitlekken in een zeef en breng ze met het water aan de kook. Voeg dan de laurier, knoflook, zout en bouillonpoeder toe en laat het geheel anderhalf uur koken. Haal vervolgens de laurierblaadjes uit de erwtensoep en pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep weer aan de kook en schuim deze af met een schuimspaan.
Snijd ondertussen de groente en ui in kleine blokjes (of koop het voorgesneden). Bak in een koekenpan de groente kort aan in de margarine, voeg het toe aan de soep en kook het geheel nog een half uur door. De erwtensoep lijkt eerst heel dun, maar het dikt vanzelf in, dus roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Ook na het opscheppen wordt de soep nog dikker.
Je kunt de erwtensoep zo prima serveren, maar Mijnheer Eetpraat is een fijnproever die graag experimenteert met zijn kruidenrekje. De laatste keer gebruikte Mijnheer het volgende om de erwtensoep nog verder op smaak te brengen. Roggebroodje erbij en klaar is het!
Kruiden (optioneel):
|
Eet smakelijk!
TIP: Als je erwtensoep een nachtje laat staan, wordt het nog dikker en de smaak intenser. Dan is het niet langer erwtensoep maar wordt het snert genoemd. Warm de snert langzaam op onder goed roeren. Bij het opwarmen wordt de soep weer wat dunner, dus voeg niet te snel water toe.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de Ratatouille, Oliebollen en Friet!
22 december 2019 op 15:51
Lekker!