Voorbereiding 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Servings 4 kleine kommen

Franse Uiensoep maak je het lekkerst door de uien eerst te karamelliseren en daarna pas tot soep te koken. Wat knof­look, tijm en rozema­rijn erbij en het ruikt al heerlijk naar Frankrijk. Met dit makke­lijke recept voor Franse Uien­soep gaat het zeker lukken. Kook je mee?

Franse Uiensoep recept

Uien zijn makkelijk te verbouwen en relatief goedkoop. Uiensoep bestaat dan ook al sinds de Romeinse tijd, en is sinds de middeleeuwen erg populair in Frankrijk. De nu bekende versie met brood en gegratineerde kaas dateert echter pas uit het midden van de 19e eeuw. Daar heeft Mijnheer Eetpraat vervolgens weer zijn eigen recept van gemaakt en dat lees je hier.

Het geheim van de diepe smaak van Franse Uiensoep is de vooraf gekaramelliseerde ui. Eigenlijk is dat door de lage temperatuur geen karamelliseren, maar de Maillard-reactie. Pas bij het later opbakken op hoog vuur voor de soep is er sprake van echte karamellisatie. Dit recept combineert beide technieken om het maximale aan smaak uit de uien te halen.

Franse Uiensoep recept

Ingrediënten:

  • 50g roomboter of margarine
  • 300g gekaramelliseerde ui
  • 2 tenen verse knoflook
  • 2el tarwebloem
  • 1l koud water
  • 2tl groentebouillon poeder
  • 2tl uien jus poeder
  • 2tl rietsuiker
  • 1/2tl gedroogde tijm
  • 1/2tl gedroogde rozemarijn
  • 1tl balsamico azijn
  • 1/2tl citroensap
  • 2 laurierblaadjes
Benodigdheden:

  • soeppan
  • bakspatel
  • knoflookpers
  • oven/grill

 
Smelt de boter/margarine in de pan en bak de gekaramelliseerde ui nog even op hoog vuur totdat de buitenkant net iets begint aan te bakken en hard begint te worden. Voeg dan direct de knoflook en tarwebloem toe, draag het vuur lager en laat dit een paar minuten garen.

Blus het dan af met het water en roer het geheel goed door, zodat er niets meer aan de bodem van de pan kan bakken. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe, breng de soep aan de kook en laat het een half uurtje zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.

Snij ondertussen wat plakjes stokbrood en bestrooi deze met kaas naar keuze. Leg ze dan even onder de grill totdat de kaas mooi gegratineerd is met een bruin korstje. Gewone Hollandse kaas is prima, maar je kunt ook voor Gruyère , Comté of Emmentaler kiezen.

Verwijder de laurier, verdeel de soep als laatste over de kommen, leg de stokbroodjes erin en klaar is de soep! Eventueel kan er nog een scheutje witte wijn, cider of cognac door.

Bon appetit!

TIP: De poeder voor jus met uitjes is verkrijgbaar van het merk Maggi (bij Albert Heijn) of Jumbo huismerk. Mijnheer Eetpraat gebruikt zelf potjes van het Engelse merk Bisto, verkrijgbaar bij sommige expat winkels.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor Minestronesoep en Pompoensoep, en overweeg als toetje de Apple Crumble!