gazpacho recept
Voorbereiding 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 2 personen

Gazpacho is een heerlijke koude soep uit Spanje en Portugal. Een welkome verfrissing op hete zomerdagen. Het fornuis kan uitblijven, want de groenten hoeven alleen even in de blender. Met dit gazpacho recept maak je het in een paar minuten. Blender je mee?

gazpacho recept

Gazpacho is een soort vloeibare salade van tomaat, komkommer, ui, paprika en knoflook die gebonden wordt met een plakje oud brood. Het wordt op smaak gebracht met olijfolie, azijn en zout. Er komt aan deze oranje soep geen bouillon te pas en hij wordt ook niet gekookt.

De oude Romeinen maakten al versies zonder tomaat, en die zijn overgewaaid naar Spanje en Portugal. Daar werden er pas in de 19e eeuw tomaten aan toegevoegd. Dat werd vervolgens de versie die over de hele wereld bekend is geworden. Een lekker fris vitaminebommetje!



Spaans of niet, voor dit recept gebruikt Mijnheer Eetpraat gewoon Italiaanse tomaten uit blik, Italiaanse olijfolie en zelfs Italiaanse balsamicoazijn in plaats van de traditionele Spaanse sherryazijn. Dat staat nu eenmaal altijd in het keukenkastje en het smaakt er niet minder om.

gazpacho ingrediënten

Gazpacho recept

Ingrediënten:

  • 1 blik tomatenpulp 420ml
  • 1/2 komkommer
  • 1 puntpaprika
  • 1 plakje witbrood
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 3el olijfolie
  • 1el sherryazijn of balsamico
  • 1/2tl zout
  • 1/4tl gemalen zwarte peper
Benodigdheden:

  • Mes
  • Blender of staafmixer

 
Het beste kun je alle ingrediënten vooraf in de koelkast leggen, dan worden ze lekker koud en kun je de soep na het bereiden direct gebruiken. Je kunt ook wat ijsklontjes meeblenderen, of de soep na het maken even een half uurtje in de diepvries doen. Of een nachtje in de koelkast.

Pel de ui en verwijder de zaden uit de paprika. Verwijder de korstjes van het brood. Snij de ui, paprika en komkommer in grove stukken en doe ze in de blender. Voeg de gepelde knoflook, tomatenpulp, boterham, zout, peper en azijn ook toe. Pureer het geheel tot een gladde soep.



Laat de blender draaien en voeg ondertussen langzaam de olie toe. Proef dan de gazpacho. Eventueel kun je nog wat extra water, peper of zout toevoegen. Ook kun je de soep nog wat langer laten draaien in de blender voor een fijnere textuur. Volg daarin je eigen smaak.

Je kunt de gazpacho gewoon zo serveren, direct uit de blender in een glas of kom. Je kunt hem ook een beetje aankleden met wat grof gehakte paprika, ui, tomaat of komkommer. Ook lekker zijn zelfgemaakte croutons, hardgekookte eieren en natuurlijk wat verse kruiden.

Buen provecho!


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de falafel, loempia en broodpizza!