hummus recept
Voorbereiding 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 225 gram

Hummus is een heerlijke hartige dip uit het Midden-Oosten, gemaakt van kikkererwten, sesampasta, citroen en knoflook. In de supermarkt zijn bakjes hummus in alle soorten te krijgen, maar vers gemaakt in eigen keuken smaakt het toch echt anders. Kook je mee?

hummus recept

De basisingrediënten (kikkererwten, sesam en citroen) worden al duizenden jaren gegeten ten zuiden en oosten van de Middellandse Zee, maar de gepureerde combinatie duikt pas op in een 13e-eeuws kookboek uit Syrië. Hummus (of hommus, humus, houmous) is daarna eeuwenlang een hoofdvoedsel geweest en staat in die regio nog bijna dagelijks op tafel.



Smaakmaker is tahini (of tahin, tahina, tahine), een pasta van achtereenvolgens gepelde en gemalen sesamzaadjes. Tahini kun je ook zelf maken, maar beter kopen bij de supermarkt. Neem dan bij voorkeur een versie die uit 100% ongeroosterd sesamzaad bestaat en roer het potje voor gebruik eerst goed door. Als er al zout in zit, laat dan het zout uit dit recept weg.

hummus recept

Hummus recept

Ingrediënten:

  • 75g gedroogde kikkererwten
  • 1/2tl baking soda
  • 1 teen knoflook
  • 30g tahini
  • 1el citroensap
  • 1/4tl zout
  • water
Benodigdheden:

  • Pan
  • Zeef
  • Kom
  • Blender of Staafmixer

 
Spoel de gedroogde kikkererwten allereerst af en verwijder lelijke exemplaren en eventuele steentjes. Laat ze vervolgens 12 uur weken in water met baking soda, om zacht te worden. Spoel de erwten daarna goed af en laat ze uitlekken in een zeef.

hummus recept

Kook de kikkererwten vervolgens 45 minuten in water. Kijk tussendoor of ze niet droogkoken en voeg zo nodig wat water toe. Voeg in de laatste 5 minuten de teen knoflook toe. Giet ze daarna af en bewaar het kookvocht. Laat alles afkoelen tot kamertemperatuur.

Houd een paar kikkererwten apart voor de garnering. Pureer de rest van de kikkererwten met de staafmixer en roer tussendoor steeds even om. Voeg de tahini, citroensap en zout toe. Roer het geheel goed door, laat het een half uur staan en proef dan de hummus.



In het Midden-Oosten wordt vrij veel citroen, tahini en zout gebruikt waardoor de hummus daar ietwat hartig, stroef en bitter is. De versie in de Nederlandse supermarkt is veel milder en er wordt een flinke scheut olie toegevoegd voor een smeuïger resultaat. Dit recept zit er tussenin.

Voeg zo nodig meer tahini, citroensap en zout toe. Als het te droog is, kun je 1 of meerdere eetlepels kookvocht toevoegen. Als het nog smeuïger moet, zoals in de supermarkt, voeg dan nog 1 of meerdere eetlepels zonnebloemolie toe. Bewaar de hummus in de koelkast.

hummus recept

De standaardgarnituur in het Midden-Oosten bestaat uit olijfolie, een paar hele kikkererwten, bladpeterselie en paprikapoeder. Je kunt er ook wat gemalen komijn of ras-el-hanout kruiden op strooien. En wat denk je van gekarameliseerde ui of geroosterde pijnboompitten?

Eet smakelijk!

TIP: als je de sesampasta weglaat heb je oichichade of céserade, een kikkererwtenpuree die in Zuid-Franrijk al sinds de middeleeuwen een traditioneel gerecht is voor Palmpasen.

TIP: je kunt deze hummus ook mengen met een gepureerde rijpe avocado!


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de recepten voor falafel en heksenkaas!