Huzarensalade recept
Voorbereiding 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 4 personen

Huzarensalade is een oer-Hollandse koude salade van aardappels en ingelegde groente in een romige saus. Wat begon als luxe voorgerecht is nu niet meer weg te denken als klassieker bij de snackbar, bij een buffet of als bijgerecht bij de barbecue. Kook je mee?

Huzarensalade recept

In België en Tsjechië wordt dit gerecht aardappelsalade genoemd, in Polen groentesalade en Scandinavië Italiaanse salade. In Limburg heet het koude schotel en de rest van Nederland noemt het huzarensalade, ook al weet niemand precies waarom het zo heet.

Het grootste deel van de wereld noemt dit gerecht Russische salade, terwijl het daar juist Oliviersalade heet, naar de vermeende uitvinder, de Russische kok Lucien Olivier. Twintig jaar voor zijn “uitvinding” werd dit recept echter al in Nederland beschreven.



Oer-Hollands dus, deze hoeksteen van de Nederlandse culinaire cultuur. Bijna elke familie heeft wel een recept, vaak aangepast aan lokale smaken en ingrediënten. Dit is de versie van Mijnheer Eetpraat, met zijn eigen balans tussen hartig, zoet en zuur.

Huzarensalade recept

Huzarensalade recept

Ingrediënten:

  • 1kg iets kruimige aardappels
  • 1 pot Mayolijn (500g)
  • 1 potje cocktail augurken zoetzuur (170g)
  • 1 potje zilveruitjes zoetzuur (170g)
  • 2 tenen knoflook
  • Groentebouillonpoeder
  • 2tl Groffe mosterd
  • 1tl Gemalen zwarte peper
Benodigdheden:

  • Pan
  • Kom
  • Mes
  • Snijplank

 
Schil de aardappels en kook ze 20 minuten in water met 2el groentebouillonpoeder en de geperste knoflook. Giet daarna de aardappels af en laat ze uitdampen en afkoelen. Doe ondertussen de zilveruitjes en augurken in een zeef en verwijder de mosterdzaden die in het potje hebben gezeten. Snipper de zilveruitjes en augurken zo fijn mogelijk met een mes.

Maak een dressing van de mayonaise, gemalen zwarte peper, 1/2tl groentebouillonpoeder en de mosterd. Meng de gesnipperde zilveruitjes en augurken hier vervolgens doorheen. Naar smaak kun je ook nog appel, doperwten, paprika of (gekookte) wortelen toevoegen.



Voeg pas op het laatst de aardappels toe. Roer ze met een vork tot de gewenste structuur: kort roeren is grof, lang roeren is fijn. De versie uit de supermarkt is bijna zo fijn als puree, terwijl de handgemaakte versie een wat meer losse en groffe structuur mag hebben.

De salade lijkt eerst wat dun, maar na een nachtje in de koelkast hebben de aardappels een deel van het vocht uit de dressing opgenomen. Sowieso is lekkerder om dit een dag van tevoren te maken, zodat de smaken kunnen intrekken en de salade goed koud wordt.

Serveer de salade naar wens met hardgekookte eieren, plakjes tomaat, geraspte wortel of meer augurken. Strooi eventueel wat verse peterselie, bieslook of dille over de salade voor een frisse kleur en smaak. Ook kun je er wat geroosterd brood bij serveren.

Eet smakelijk!

TIP: Voor een wat steviger salade kun je ook vastkokende aardappels gebruiken, die je na het koken in kleine blokjes snijdt. Gebruik dan wel wat minder mayonaise, want vastkokende aardappels nemen minder vocht op.

TIP: Als je van Duitse Kartoffelsalat houdt, zit het geheim niet alleen in vastkokende aardappels, maar vooral in een wat zuurdere smaak door toevoeging van een scheut brandewijnazijn. Je kunt ook wat azijn uit de potjes van de zilveruitjes of augurken nemen.

TIP: Ondanks het verhaal dat deze salade afkomstig zou zijn van de Huzaren die het mee zouden hebben genomen op hun lange tochten, is huzarensalade erg bederfelijk door de gekookte aardappels en de vochtige saus. Bewaar het dan ook in de koelkast.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de hummus, melanzane en roti!