Kokosijs recept
Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 0.5 liter

Kokosijs met vanille en chocolade is een van de favoriete ijssmaken van Mijnheer Eetpraat. De lokale ijssalon verkoopt het niet meer, dus Mijnheer dook onder in zijn laboratoriumkeuken om zelf een recept te ontwikkelen. Het resultaat is een heerlijk romig ijs met de tropische smaak van de vulling van een Bounty-reep. En ook nog vegan, halal en parve/koosjer. Vries je mee?

kokosijs bounty-ijs recept

Bounty in 1951 werd als reep geïntroduceerd door het bedrijf Mars. De romige, tropische kokosvulling gaat mooi samen met de warme, zoete tonen van vanille. Deze combinatie wordt vaak gebruikt in desserts en gebak, omdat beide smaken zacht en subtiel zijn. Om een glad ijs te maken, koos Mijnheer niet voor geraspte kokos, maar voor het gebruik van kokosmelk.

Het idee om kokosmelk in desserts te gebruiken is al heel oud en vindt zijn oorsprong in de tropische streken waar kokosnoot een hoofdingrediënt is. Om er ook ijs van te maken is iets van eind vorige eeuw, toen steeds meer mensen op zoek gingen naar zuivelalternatieven. In dit recept gebruikt Mijnheer alleen kokosmelk, waardoor het ijs volledig plantaardig is.



Kokosmelk wordt gemaakt door het vruchtvlees van bruine, rijpe kokosnoten te raspen en te mengen met heet water, om de vetten en smaken van het kokosvlees in op te lossen. Het mengsel wordt vervolgens uitgeperst en dat levert heerlijk romige kokosmelk op. Kokosmelk is te koop in elke supermarkt; neem wel een versie met 18 tot 20% vet, geen light variant.

kokosijs bounty-ijs ingrediënten

Kokosijs (Bounty-ijs) recept

Ingrediënten:

  • 500ml kokosmelk
  • 100g witte kristalsuiker
  • 35g druivensuiker
  • 1/4tl johannesbroodpitmeel
  • 1/8tl zout
  • 1 vanillestokje
Benodigdheden:

  • Maatbeker van 0,5l
  • Steelpan
  • Garde
  • Spatel
  • Zeef
  • Voedselthermometer
  • Keukenweegschaal
  • IJsmachine

 
Meng de druivensuiker met het johannesbroodpitmeel. Mix dit daarna met een garde door de kokosmelk. Giet de kokosmelk door de zeef in de steelpan en wrijf eventuele klontjes door de zeef heen. Voeg ook de witte kristalsuiker en het zout toe aan de pan. Rietsuiker is hier niet aan te raden, want dat verandert niet alleen de kleur maar ook de smaak van het kokosijs.

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap de vanillezaadjes eruit en doe zowel de zaadjes als het stokje bij de ijsmix in de steelpan. De vanillesmaak is in dit ijs zo belangrijk, dat het gebruik van echte vanille veel beter werkt dan vanillearoma zoals in vanillesuiker.



Warm de ijsmix al roerend langzaam op tot tussen 80C en 85C. Hou het, regelmatig roerend, 20 minuten op deze temperatuur en laat het beslist niet koken. Dit verwarmen is nodig om het johannesbroodpitmeel goed te laten binden. Door ook het vanillestokje mee te verwarmen kan deze ook zijn smaak goed afgeven aan de ijsmix; later wordt het stokje verwijderd.

Doe de warme ijsmix uit de steelpan door de zeef terug in de maatkan. De vanillestokjes mogen weg. Als het goed is gaan de vanillezaadjes gewoon door de zeef. Wrijf eventuele klontjes van het johannesbroodpitmeel door de zeef heen zodat het weer in de ijsmix komt. Haal het eventueel nog een paar keer door de zeef en roer het goed totdat alles klontvrij is.



Weeg de ijsmix bij de laatste keer dat je het overdoet vanuit de steelpan in de maatkan. Vul het met koud water aan tot 635g, om het verdampte vocht weer te aan te vullen. Dit aanvullen is erg belangrijk, want anders klopt het vetpercentage in het kokosijs niet meer. Roer de ijsmix goed door, dek het af en plaats het een nacht in de koelkast om te rijpen.

Roer de volgende dag de ijsmix nog een keer goed door. Draai het ijs in de ijsmachine. In de Kitchenaid duurt dat 10 minuten op stand 1. Stop af en toe de ijsmachine zo kort mogelijk om met een spatel het ijs even om te scheppen. Doe het ijs daarna in een diepvriesbak, roer het nog eens door en stop het vervolgens in de vriezer. Na een nachtje doorvriezen is het klaar!

kokosijs bounty-ijs recept

In vergelijking met het roomijs van slagroom en melk wordt dit kokosijs iets minder luchtig. Waar de roomijs mix ongeveer driekwart liter ijs oplevert, levert dezelfde hoeveelheid kokosijs mix ongeveer een halve liter ijs op. Als het tussen -10C en -15C is kun je het eventueel nog met een stevige handmixer op de hoogste stand opkloppen om wat meer lucht toe te voegen.

Als je geen ijsmachine hebt, kun je dit ijs toch maken door de ijsmix na een nacht in de koelkast in de vriezer te zetten en elk halfuur met een mixer door te mixen. Doordat het bevriezen wat minder gelijkmatig is dan in een ijsmachine, heb je meer kans op de vorming ijskristallen. Het ijs wordt daardoor wel wat korreliger en harder, maar nog steeds lekker.

Eet smakelijk!

TIP: Druivensuiker en johannesbroodpitmeel kun je kopen bij onder meer Holland & Barrett.

SERVEERTIP: Overgiet het ijs met gesmolten chocolade voor de echte Bounty-ervaring.

SERVEERTIP: Voor een Raffaello-ervaring rol je een bolletje ijs door wat geraspte kokos.

VARIATIETIP: Kokosijs kun je ook serveren met stukjes mango, ananas of passievrucht.

ALLERGENEN: Dit recept voor kokosijs is eivrij, glutenvrij, lactosevrij, koemelkvrij, tarwevrij en sojavrij. Het bevat geen van de 14 allergenen op de EU-lijst. Kokosnoten zijn eigenlijk geen noten maar steenvruchten, waardoor dit ijs ook geschikt is voor mensen met een pinda- of notenallergie. Omdat dit ijs volledig plantaardig is, is het recept ook te beschouwen als vegan, halal en parve/koosjer. Let wel op welke chocolade je eventueel gebruikt.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar het roomijs, de aardbeienslof en spekkoek!