Uienringen recept
Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 1 portie

Uienringen zijn een typisch gerecht uit de Amerikaanse keuken. Er zijn talloze varianten, maar Mijnheer wilde maximale uiensmaak en maximale knapperigheid bereiken. Na talloze bak- en proefrondes kwam hij tot dit definitieve recept voor krokante uienringen. Bak je mee?

Uienringen recept

Uien werden duizenden jaren geleden al gekweekt in Azië. De oude Egyptenaren vereerden de ui zelfs en zagen de bolvorm en ringen als symbolen van het eeuwige leven. Nederland is trouwens een van de grootste uienexporteurs ter wereld, naar maar liefst 130 landen.

Een van de vroegst bekende recepten die op moderne uienringen leken, is tweehonderd jaar oud en komt uit Engeland. Pas honderd jaar geleden werden onion rings populair en begonnen ze op de menukaarten van diners en wegrestaurants in Amerika te verschijnen.



Hun opkomst werd waarschijnlijk geholpen door de toenemende populariteit van gefrituurd voedsel en de uitbreiding van de Amerikaanse autocultuur, die snelle, gemakkelijke maaltijden populair maakte. Inmiddels zijn uienringen bij fastfoodketens over de hele wereld te koop.

Meestal speelt de ui een ondergeschikte rol, maar bij uienringen krijgt deze veelzijdige groente de hoofdrol. Mijnheer bereikte de beste stevigheid van de ui en knapperigheid van de korst bij een korte baktijd, maar miste dan wel een sterkere uiensmaak. De oplossing: uienpoeder!

linzensoep recept

Uienringen recept deel 1: de binnenkant

Ingrediënten:

  • 1 grote gele ui
  • 0,5l karnemelk
  • 3tl poedersuiker
  • 3tl maïzena
  • 1tl uienpoeder
  • 1/4tl fijn zout
  • 1/4tl groente bouillonpoeder
  • tarwebloem
Benodigdheden:

  • mes
  • snijplank
  • kom
  • zeef
  • afsluitbaar bakje

 
Pel de ui en snij hem in ringen van ongeveer een centimeter breed. Haal de grote en kleine ringen uit elkaar. Gebruik alleen de ringen die stevig zijn. Zet de ringen in een bakje met karnemelk en laat ze een half uur weken. Dat inweken is belangrijk om de scherpe stoffen uit de ui onschadelijk te maken, wat vanwege de korte baktijd anders niet gebeurt.

Ook maakt dit het oppervlak iets zacht, waardoor de kruiden en het beslag straks beter aan de uienringen blijven zitten. Eventueel kun je de karnemelk vervangen door melk of water met een scheut azijn, al werkt dat iets minder goed. Verleng de inweektijd dan naar een uur.



Laat de uienringen vervolgens even uitlekken in een zeef. Meng de poedersuiker, maïzena, uienpoeder, zout en bouillonpoeder door elkaar in een afsluitbaar bakje. Doe de uienringen erbij, sluit het bakje af en schud het totdat alles gelijkmatig over de ringen is verdeeld.

Voeg dan een paar scheppen bloem aan het bakje toe en schudt dit ook om totdat de ringen egaal met een dun laagje bloem bedekt zijn. Haal de ringen uit het bakje, schudt de overtollige bloem eraf en leg ze op een snijplank. Verwarm ondertussen de frituurolie voor tot 180C.

Uienringen recept deel 2: de buitenkant

Ingrediënten:

  • 50g tarwebloem
  • 2tl maizena
  • 2tl gedroogde peterselie
  • 1/2tl bakpoeder
  • 1/8tl paprikapoeder
  • 1/8tl zout
  • 100g ijskoud bier
Benodigdheden:

  • kom
  • vork
  • frituurpan
  • frituurolie
  • schuimspaan
  • keukenpapier

 
Meng de tarwebloem, maïzena, peterselie, bakpoeder, paprikapoeder en zout in een kom door elkaar. Wacht tot de olie op temperatuur is en voeg dan aan de kom 100ml ijskoud bier toe. Meng het zo kort mogelijk om tot een beslag. Roer niet teveel, een paar klontjes zijn niet erg.

Haal met een vork een ring door het beslag, schudt overtollig beslag af en doe hem in de frituurpan. Herhaal dit tot de pan vol zit zonder dat ze elkaar raken. Bak ongeveer 1 minuut per kant. Dit is lang genoeg om de korst te garen en kort genoeg om de ui stevig te houden.

Haal de gefrituurde uienringen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier zodat overtollige olie wordt geabsorbeerd. Serveer ze direct nu ze nog warm en krokant zijn. Heerlijk met mayonaise, knoflooksaus, sambasaus of zoetzure loempiasaus.

Enjoy!

TIP: Alcoholvrij bier werkt net zo goed als gewoon bier. Bruisend mineraalwater kan ook; dat wordt net zo luchtig, maar geeft wel wat minder smaak en kleur aan de uienringen.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de falafel, Vietnamese loempia en friet!