kruidenboter recept
Voorbereiding 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 100 gram

Kruidenboter kan worden gebruikt als smeersel op een stokbroodje, gesmolten over gepofte aardappels of gegrilde groenten, of om in te bakken. Een erg fijne en veelzijdige smaakmaker die je makkelijk zelf maakt en aan kunt passen aan je persoonlijke voorkeuren. Meng je mee?

Kruidenboter recept

Het concept van het mengen van boter met kruiden en andere smaakmakers is al eeuwenoud en vindt zijn wortels in de Europese keuken, met name in Frankrijk. Het mengen van boter met kruiden, knoflook, en andere smaakmakers werd waarschijnlijk beïnvloed door de behoefte om boter te conserveren (met zout) en verder op smaak te brengen.

In de Franse keuken was boter een essentieel ingrediënt, en Franse chefs waren meesters in het creëren van samengestelde boters (buerres composés). Kruidenboter, bekend als beurre maître d’hôtel, werd populair in Frankrijk in de 19e eeuw. Deze oerversie van kruidenboter werd gemaakt met peterselie, citroensap, zout en peper – nog niet met knoflook.



Kruidenboter wordt tegenwoordig gebruikt in verschillende keukens en voor diverse gerechten. Het mooie is dat je de kruiden aan kunt passen aan persoonlijke voorkeuren en verschillende culinaire toepassingen. Dit is hoe Mijnheer Eetpraat hem graag maakt, met Provençaalse kruiden, voor op een stokbroodje of gepofte aardappel. Heerlijk bij de barbecue!

Kruidenboter recept

Kruidenboter recept

Ingrediënten:

  • 100g roomboter op kamertemperatuur
  • 2tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1/8tl knoflookpoeder
  • 1/8tl uienpoeder
  • 1/8tl gemalen zwarte peper
  • 1/8tl fijn zout
  • 1tl gedroogde peterselie
Benodigdheden:

  • Kom
  • Mixer
  • Snijplank
  • Koksmes

 
Hak met een koksmes de gedroogde Provençaalse kruiden op een snijplank zo fijn mogelijk. Klop met een handmixer op de hoogste snelheid de boter in 5 minuten luchtig. Voeg daarna alle ingrediënten behalve de gedroogde peterselie toe en mix nog eens een minuut op de hoogste stand. Spatel dan de peterselie er voorzichtig doorheen.



Je kunt de kruidenboter direct gebruiken, maar na een nachtje in de koelkast zijn de smaken veel beter doorgetrokken en zijn de kruiden wat zachter geworden. Je kunt de kruidenboter ook in toefjes opspuiten op bakpapier en na een nachtje in de koelkast invriezen, zodat je altijd wat zelfgemaakte kruidenboter op voorraad hebt om bij een gerecht te serveren.

Eet smakelijk!

TIP: Knoflookpoeder is te koop in een fijngemalen versie en in een wat groffer gemalen versie, maar dat staat vaak niet op de verpakking. Gebruik alleen heel fijn knoflookpoeder, want grof knoflookpoeder geeft een korrelig mondgevoel. De meeste verpakkingen zijn doorzichtig, dus je kunt in de supermarkt even kijken welke het fijnst gemalen is.

TIP: Als je van knoflook houdt, kun je het knoflookpoeder in dit kruidenboter recept gewoon verdubbelen naar 1/4tl. Vers geperste knoflook gebruiken kan ook, maar dat is wat scherper.

TIP: Provençaalse kruiden zijn een mengsel van verschillende kruiden. Als je ze kant en klaar gemengd koopt, verschilt de verhouding en de smaak nogal per merk. Je kunt de kruiden ook zelf mengen; neem dan als uitgangspunt gelijke delen op basis van gewicht van rozemarijn, tijm, basilicum en oregano. Je kunt dit naar smaak aanpassen zoals je wilt.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de huzarensalade en heksenkaas!