Lammetjescrème is een lichter alternatief voor botercrème en geeft een mooie toef op taart en cupcakes. De combinatie van lammetjespap en botercrème en heeft Mijnheer Eetpraat niet bedacht, de naam lammetjescrème wel. In het Engels heet dit flour frosting. Kook je mee?

Botercrème is een-op-een mengsel van roomboter en poedersuiker. Daar kun je mooie toeven van opspuiten, maar het is natuurlijk nogal vet en zoet. Als je dit gaat verdunnen met melk wordt het al snel te dun en gaat het uitlopen. Er is dan een bindmiddel nodig, zoals in dit recept een beetje gekookte bloem, dat de lammetjescrème zijn stevigheid geeft.
Door de lammetjescrème kun je van alles mengen voor de smaak en de kleur. Op de cupcake op de foto heeft Mijnheer Eetpraat er bijvoorbeeld een flinke lepel dulce de leche (een soort karamel) doorheen gedaan. Je kunt ook vanillearoma gebruiken, of de siroop uit een blikje amarenenkersen, of cacaopoeder voor chocolade… Kwestie van experimenteren!
Lammetjescrème recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Meng de melk met de tarwebloem. Breng dit zachtjes aan de kook en blijf ondertussen goed roeren. Als de melk aan de kook komt dikt het plotseling heel snel in, dus let op dat het niet aanbrandt. Zodra het kookt flink blijven roeren en op een zacht vuurtje in een paar minuten de bloem gaar koken. Blijf opletten, want het brandt snel aan.
Haal de pan vervolgens van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Dit mengsel wordt lammetjespap genoemd en van zichzelf vrijwel smaakloos. Het werd vroeger onder meer gebruikt om hongerige baby’s en jonge dieren wat meer vaste voeding te geven.
Maak dan een botercrème door de roomboter en de poedersuiker met de mixer op de hoogste snelheid te mengen tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de afgekoelde lammetjespap toe en mix het geheel tot luchtige lammetjescrème. Voeg eventueel een smaakje of kleurtje toe zoals een van de voorbeelden bovenaan dit recept (karamel, cacao of wat anders).
Doe de crème in een spuitzak en leg het in de koelkast tot het dik genoeg is om mooi op te spuiten. Op kamertemperatuur is het te dun en na een paar uur in de koelkast te dik, dus haal het voor gebruik op tijd uit de koeling om iets op te warmen. Spuit een paar proeftoefjes om te oefenen en te kijken of de dikte prettig is om mee te werken.
Experimenteer smakelijk!
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook naar de Worteltaart, Citroen Meringue en Spekkoek!
28 september 2012 op 17:11
Ziet er heel aantrekkelijk uit. Nu nog even een spuitzak aanschaffen.
28 september 2012 op 23:06
Dankjewel, Siny!
1 augustus 2016 op 09:20
Wat ik lees ziet er lekker uit. Wil graag recepten uitproberen.
1 augustus 2016 op 19:07
Dankjewel! Er is op deze site genoeg om uit te proberen en er komen steeds nieuwe recepten bij.