Voorbereiding 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Servings 4 personen


Linzensoep is een populair gerecht in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Hier in Nederland en België staan linzen niet zo vaak op het menu, maar ze worden daar al meer dan 10.000 jaar gegeten. Deze kruidige, verwarmende linzensoep is een echt wintergerecht en maak je gewoon met ingrediënten uit de supermarkt. Kook je mee?

linzensoep recept

Linzen vormen van oorsprong een voedzame en goedkope maaltijd, maar worden ook geassocieerd met overvloed en voorspoed. In bepaalde regio’s wordt linzensoep dan ook traditioneel op nieuwjaarsdag gegeten om geluk en welvaart in het komende jaar aan te trekken. Het is daardoor zowel een alledaags als een feestelijk gerecht.

Elk land heeft zo zijn eigen versie. Mijnheer at eens heerlijke Libanese linzensoep bij The Lebanese Sajeria in Amsterdam en ontwikkelde daarna dit recept om te proberen bij die smaak in de buurt te komen. In Libanon is kruidige linzensoep, of Shorbat Adas, een populair gerecht dat vaak wordt gegeten op vrijdagen en bij speciale gelegenheden.

Mijnheer maakt deze soep in drie dragen. Op de eerste gaan de kikkererwten in de week; de splitlinzen hoeven niet geweekt te worden. De volgende dag kookt Mijnheer er soep van en brengt die op smaak met gebakken kruiden. Daarna gaat de linzensoep nog een nachtje in de koelkast, om de smaak te laten ontwikkelen. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Dag 1: kikkererwten weken

Ingrediënten:

  • 100g gedroogde kikkererwten
  • water
Benodigdheden:

  • Zeef
  • Kom

 
Gedroogde en daarna geweekte kikkererwten vindt Mijnheer lekkerder en zachter dan die uit blik. Spoel de gedroogde kikkererwten af in een zeef en zet ze daarna in een kom ruim onder water. Plaats de kom in de koelkast en laat dit 24 uur staan. De volgende dag kun je de kikkererwten afgieten en daarna zijn ze klaar om in de linzensoep gaar gekookt te worden.

Dag 2: linzensoep koken

Ingrediënten:

  • 1,5l water
  • 300g gedroogde rode splitlinzen
  • de uitgelekte kikkererwten
  • 2 zoete aardappels
  • 125g wortel
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el groentebouillon poeder
  • 1/4 tl citroensap
  • 1 tl zout
Benodigdheden:

  • Zeef
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Rasp
  • Soeppan

 
Spoel de linzen af in een zeef. Schil de zoete aardappels en snij ze daarna in kleine blokjes. Rasp de wortel vervolgens grof. Voeg alle hierboven genoemde ingrediënten bij elkaar in een soeppan, breng het geheel aan de kook en kook het vervolgens in 30 minuten gaar. Tijdens het koken kun je ondertussen alvast verder met de volgende stap.

linzensoep ingredienten

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 2 grote uien
  • 125g zoete puntpaprika
  • 2 tenen knoflook
  • 6tl za’atar (Jonnie Boer kruiden)
  • 5tl komijnzaad gemalen
  • 4tl korianderzaad gemalen
  • 3tl baharat (Jonnie Boer kruiden)
  • 1 blik 420ml/400g tomatenpulp
Benodigdheden:

  • Koksmes
  • Snijplank
  • Braadpan
  • Staafmixer

 
Snipper de uien en bak ze zachtjes in olijfolie in een braadpan tot ze beginnen te bruinen. Dat kan een half uurtje duren, maar gekaramelliseerde ui geeft enorm veel smaak aan een gerecht als dit. Voeg dan de kruiden en fijngesneden paprika toe en laat het even meebakken. Blus het dan af met tomatenpulp en laat het even flink bakken om de tomaten te ontzuren.

Verwijder de laurierblaadjes, voeg de inhoud van de braadpan toe aan de soep en roer het geheel goed door. Neem er dan een flink kom soep uit, pureer deze glad met een staafmixer en voeg dit vervolgens weer toe. Zo kan de soep beter binden en komt de smaak er meer uit. Laat de soep vervolgens nog een uurtje heel zachtjes doorkoken onder af en toe doorroeren.

Dag 3: linzensoep serveren

Na een nachtje in de koelkast is de soep nu heerlijk op smaak. Je kunt alles opwarmen, maar ook een deel invriezen voor later. De soep kun je zo serveren, maar ook versieren met een flinke scheut kokosmelk en wat vers gehakte koriander en peterselie. Hou je van pittig, voeg dan wat gemalen chilipeper toe. Heerlijk met opgerold flatbread met zelfgemaakte hummus.

Sahtayn, oftewel: eet smakelijk!


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de falafel, pitabroodjes en karma of lees de volledige lijst van alle recepten.

Mijnheer Eetpraat is te volgen via X, Facebook, Instagram, Pinterest en de Nieuwsbrief.