Mango sorbetijs is een heerlijk verfrissende traktatie voor warme zomerdagen. Gemaakt van rijpe mango’s, suiker en een vleugje citroen- of limoensap is het ook een fruitig en verkoelend dessert na een pittige maaltijd. Mijnheer Eetpraat ontwikkelde een recept voor zijdezacht zelfgemaakt mangoijs met de smaakexplosie van vers tropisch fruit. Vries je mee?
De mango is wereldwijd het meest gegeten verse fruit. Deze “koning der vruchten” is de nationale vrucht van India en de nationale boom van Bangladesh, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. De vruchten zijn geliefd om hun zoete, sappige smaak en gladde textuur, en vormen een uitstekende basis voor sorbetijs vanwege de natuurlijke zoetheid en rijke smaak.
Het woord sorbet komt van het Arabische woord sharbat, dat oorspronkelijk verwijst naar een soort drank. Sorbetijs verschilt van roomijs doordat het niet gemaakt is op basis van zuivel of kokosmelk, maar op basis van fruitpuree. Het bevat daarom ook geen vet. De pure smaak van het fruit blijft hierdoor behouden, waardoor dit sorbetijs een extra fruitige smaak heeft.
Gebruik voor dit recept bij voorkeur verse mango’s. Een rijpe mango herken je aan de zoete, fruitige en ietwat harsachtige geur bij de steelaanzet. De kleur kan geel, rood, oranje of een combinatie zijn, maar sommige mangosoorten kunnen ook rijp kunnen zijn als ze nog groen zijn. Een rijp exemplaar geeft een beetje mee als je erop drukt, zoals een perzik of avocado.
Mango sorbetijs recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Twee middelgrote mango’s van samen 700 gram leveren na het schoonmaken ongeveer 400 gram vruchtvlees op, genoeg voor dit recept. Als je meer vruchtvlees hebt kun je dat gebruiken om voor te proeven, of om het ijs later mee te garneren. In dit recept gebruikt Mijnheer Eetpraat de mango’s rauw, omdat deze vrucht bij het koken veel van zijn verse smaak verliest.
Om te zorgen dat het ijs in de vriezer schepbaar blijft, maakt dit recept gebruik van een exacte hoeveelheid geleisuiker en druivensuiker. Gebruikt je teveel zal het ijs dun blijven, gebruik je te weinig dan wordt het ijs keihard. Geleisuiker bevat geen gelatine maar pectine, dat afkomstig is uit appels. Het verlaagt het smeltpunt en geeft tegelijk stevigheid aan het ijs.
Breng het water met de geleisuiker, druivensuiker en citroensap aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Zet een theeglas op de weegschaal, giet de suikerstroop in het glas en vul met koud water aan tot 150 gram. Laat de suikerstroop afkoelen tot kamertemperatuur en plaats het daarna afgedekt een nacht in de koelkast. Doe ook de mango’s in de koelkast.
Maak de volgende dag de mango’s schoon en weeg het vruchtvlees af. Voeg de suikerstroop toe en pureer het met een staafmixer of in een blender tot een glad geheel. Draai het daarna in de ijsmachine. In de Kitchenaid duurt dat 10 minuten op stand 1. Doe het ijs daarna in een diepvriesbak, roer het nog eens door en stop het vervolgens in de vriezer.
Als het ijs tussen -10C en -15C is kun je het eventueel nog met een stevige handmixer op de hoogste stand opkloppen om wat meer lucht toe te voegen en de vorming van ijskristallen te verbreken. Dat komt bij sorbetijs de structuur ten goede omdat het ijs geen vet bevat. Zet het ijs na het mixen weer snel terug in de vriezer om te voorkomen dat het teveel opwarmt.
Dit recept levert ongeveer driekwart liter mango sorbetijs ijs op, dat zich goed laat bewaren. Serveer het ijs met muntblaadjes, stukjes verse mango, passievrucht of kokos. Wat ook lekker is: een beetje geraspte limoenschil. Maak er een mooie tropische verassing van!
Eet smakelijk!
TIP: Druivensuiker kun je kopen bij een natuurvoedingswinkel als Holland & Barrett.
TIP: Als je geen ijsmachine hebt, kun je dit ijs toch maken door de ijsmix na het blenderen in de vriezer te zetten en elk halfuur met een mixer door te mixen. Doordat het bevriezen wat minder gelijkmatig is dan in een ijsmachine, heb je meer kans op de vorming ijskristallen. Het ijs wordt daardoor waarschijnlijk wel wat korreliger en harder, maar nog steeds lekker fruitig.
ALLERGENEN: Dit recept voor mango sorbetijs is eivrij, glutenvrij, lactosevrij, koemelkvrij, tarwevrij en sojavrij. Het bevat geen van de 14 allergenen op de EU-lijst. Omdat dit ijs volledig plantaardig is, is het recept ook te beschouwen als vegan, halal en parve/koosjer.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar het roomijs, kokosijs en de aardbeienslof of lees de volledige lijst van alle recepten. Mijnheer Eetpraat is te volgen op Facebook en Instagram.
Geef een reactie