Mokkaijs is een echte traktatie voor iedereen die houdt van koffie (of mokkataart) en ijs. Het combineert de bittere tonen en karakteristieke smaak van koffie met de zoetheid en romige textuur van ijs. Dit maakt mokkaijs een lekker tussendoortje, maar ook een luxe dessert na een uitgebreid diner. Met dit recept maakt je het zelf, met je favoriete koffie. Vries je mee?

Het woord mokka komt van de gelijknamige havenstad in Jemen. De koffiebonen werden weliswaar ontdekt door de Ethiopiërs, maar de Jemenieten zetten er voor het eerst koffie van. In de heuvels werd koffie verbouwd en via de haven geëxporteerd. Zo had de stad twee eeuwen een monopolie, tot de VOC wat plantjes stal om mee verder te kweken in de koloniën.
De havenstad was vroeger zo belangrijk dat koffie in de 17e eeuw in Nederland zelfs “Mokka-vocht” werd genoemd. De bonen die uit Jemen kwamen hadden een chocolade-achtige smaak, waardoor tegenwoordig de term mokka in veel landen wordt gebruikt voor de combinatie van koffie en chocola (zoals chocolademelk met espresso en koffie met cacao).
In Nederland en België denken we bij mokka vooral aan de mokkacrème op mokkataart. Daar komt geen chocolade aan te pas, maar wel room, suiker, koffie en vanille. Die smaak is ook te vangen in mokkaijs, door aan het basisrecept voor roomijs oploskoffie toe te voegen voor een intense koffiesmaak. Echte koffie zou het ijs teveel verdunnen, waardoor het te hard wordt.
Dit recept voor mokkaijs is een variatie op het basisrecept voor roomijs. Het is niet alleen de toevoeging van oploskoffie, want in plaats van gewone suiker gebruikt dit recept donkere kandijsuiker en vanillesuiker, omdat dit goed bij koffie past. Daarnaast zit er relatief iets meer druivensuiker in, omdat het ijs door de oploskoffie anders iets te hard zou worden.
Een goede mokkaijssmaak begint bij een krachtige en aromatische koffie. Kies dus voor een goede kwaliteit oploskoffie. Gebruik de hoeveelheid die je nodig zou hebben voor 5 kopjes koffie, zie de verpakking van de koffie die je gebruikt. Kies wel een variant voor gewone koffie of espresso, dus geen cappuccino, latte of wiener melange. Cafeïnevrije oploskoffie kan ook.
Mokkaijs recept
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Meng het zout en het johannesbroodpitmeel door de druivensuiker en mix dit met een garde door de melk in een steelpan. Voeg daarna ook de slagroom en de kandijsuiker toe. Warm de ijsmix al roerend langzaam op tot tussen 80C en 85C en hou het, regelmatig roerend, zo’n 20 minuten op deze temperatuur. Als het goed is lost de suiker op en dikt het geheel wat in.
Voeg vervolgens de oploskoffie en de vanillesuiker toe en roer het geheel tot het zo goed als klontvrij is. Doe de warme ijsmix uit de steelpan door de zeef terug in de maatkan. Wrijf eventuele klontjes door de zeef heen zodat alles in de ijsmix komt. Haal het eventueel nog een paar keer door de zeef en roer het goed totdat de ijsmix volledig klontvrij is.
Weeg de ijsmix bij de laatste keer dat je het overdoet vanuit de steelpan in de maatkan. Vul het met koud water aan tot 640g, om het verdampte vocht weer te aan te vullen. Als het goed is ben je ook begonnen met in totaal ongeveer 640g aan ingrediënten. Dit aanvullen is erg belangrijk, want anders klopt het vetpercentage in het mokka roomijs niet meer.
Roer de ijsmix goed door, dek het af en plaats het een nacht in de koelkast. Roer de volgende dag de ijsmix nog een keer goed door en draai het ijs in de ijsmachine. Doe het ijs daarna in een diepvriesbak, roer het nog eens door en stop het in de vriezer. Als het tussen -10C en -15C is kun je het heel kort met een sterke handmixer op de hoogste stand opkloppen.
Als het goed bevroren is, kun je er mooie bolletjes van scheppen. Garneer het mokkaijs met bijvoorbeeld chocolade mokkaboontjes of chocoladesaus. Je kunt er ook een luxe ijscoupe van maken, met versgeklopte slagroom en een scheutje koffielikeur zoals Tia Maria, Kahlua, Sheridan’s of Baileys. Werk de coupe af met wat chocoladeschilfers of geroosterde noten.
Eet smakelijk!
TIP: Lees eerst het basisrecept roomijs voor meer uitleg over de ingrediënten en werkwijze.
GARNEERTIP: Albert Heijn heeft de chocolade mokkaboontjes in het assortiment, Jumbo helaas niet meer. Je kunt ook een reep Tony’s Chocolonely Puur Koffie Toffee raspen.
Vond je dit recept leuk? Lees dan ook het kokosijs, de appelflappen en de boterkoek!
Geef een reactie