Pompoensoep
Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Pompoensoep is een echt herfstgerecht, ook al zijn pompoenen tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. De oranje kleur doet denken aan de warme kleuren van de herfstbladeren. Met dit recept zet je een kruidige, romige zelfgemaakte pompoensoep op tafel. Of pas ‘m aan tot een heerlijke Halloweensoep. Daar kan geen pak of blik tegenop. Kook je mee?

pompoensoep recept

Pompoenen komen van nature uit het noorden van Mexico het zuiden van de Verenigde Staten. Ze worden al meer dan 5.000 jaar door mensen gekweekt. In Amerika maken ze er lantaarns van, taart en natuurlijk soep. Pompoensoep is ook erg populair in Afrika en Azië.

Het bekendst zijn de oranje pompoen en de flespompoen: allebei geschikt voor de soep en in de meeste supermarkten te vinden. De flespompoen heeft een zoete, wat nootachtige smaak maar de schil is minder lekker in de soep. De oranje pompoen heeft een zoete, meer neutrale smaak en de schil daarvan kan gewoon meegekookt worden, die wordt vanzelf zacht.



Soms kom je in de winkel de groene pompoen tegen, die van binnen oranje is. Deze kan in de soep maar is vrij zoet en beter geschikt voor in de taart. De zogenaamde Turkse Muts is vooral decoratief, maar wordt ook wel voor consumptie verkocht. De smaak is echter vrij vlak en aan de melige kant. Zelf houdt Mijnheer van oranje pompoen of de wat luxere muskaatpompoen.

welke pompoen voor soep

Pompoensoep (recept)

Ingrediënten:

  • 1kg oranje pompoen (heel gewogen)
  • 100g wortel of winterwortel
  • 1cm verse gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote ui
  • 750ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2tl garam masala (Johnnie Boer kruiden)
  • 200ml kokosmelk
  • Verse koriander of salie
Benodigdheden:

  • Koksmes
  • Spatel
  • Rasp
  • Pan
  • Staafmixer

 
Snipper de ui, de knoflook en de wortel. Rasp de gember fijn. Snij de pompoen in grove stukken en verwijder de pitten. Als je een hele pompoen lastig vindt snijden, dan kun je ook voorgesneden pompoenstukjes uit de koeling of diepvries van de supermarkt gebruiken.

Bak de ui totdat deze bruin begint te kleuren. Voeg dan de wortel toe en bak totdat de wortel begint te karamelliseren. Doe dan de pompoen erbij en bak totdat ook de pompoen begint te kleuren. Voeg de knoflook, gember en garam masala toe en bak nog een paar minuten.



Voeg dan het water, het bouillonblokje en de laurierbladeren toe. Laat het geheel een half uur zachtjes koken. Verwijder dan de laurierbladeren en pureer de soep met een keukenmachine, blender of staafmixer. Je kunt de soep net zo grof of zo fijn maken als je zelf wilt.

pompoensoep ingredienten

Voor het serveren kun je naar wens kokosmelk toevoegen en de soep garneren met wat vers gehakte koriander of salie. Stokbroodje erbij en je hebt een complete maaltijd, met veel vezels en vitamine A. Door te variëren met de kruiden maak je er zo een andere soep van.

Eet smakelijk!

VARIATIETIP: Maak er een Halloweensoep of Amerikaanse pumpkin spice pompoensoep van door de garam masala te vervangen door koekkruiden of speculaaskruiden.

VARIATIETIP: voor een Franse versie kun je de garam masala vervangen door vers gehakte salie en tijm, of door voorgemengde Provençaalse kruiden, en wat zwarte peper. De kokosmelk kun je vervangen door crème fraîche en een scheut olijfolie.

TIP: voor extra een pittige soep kun je een beetje sambal toevoegen.

TIP: als je nog een oranje zoete aardappel hebt liggen, past die hier ook uitstekend bij. Voeg de geschilde en grof gesneden zoete aardappel gelijk toe met de gesneden pompoen.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de ratatouille, melanzane en roti!