Een echt winters gerecht in huize Eetpraat is het Oud-Hollandse Pork, ook wel bekend als Broeder of Jan in de zak. Het lijkt wel wat op de Noord-Nederlandse Ketelkoek of Poffert. Het is een gerezen beslag dat wordt gekookt en daarna in plakken gebakken. Kook je mee?
Pork, Broeder of Jan-in-de-zak is een typisch Nederlands broodachtig gerecht. Het wordt gemaakt van een gerezen gistdeeg dat eerst wordt gekookt en daarna gebakken. Oorspronkelijk is het een ontbijt, maar kan ook als lunch, diner of dessert gegeten worden.
Je hebt straks een porkzak of broederzak nodig om het beslag in te koken. Of beter nog: twee. Die kun je zelf maken van bijvoorbeeld een oud laken. De grootte kun je zien op de foto’s verderop. Kook voor elk gebruik de zakken uit en gebruik ze terwijl ze nog nat zijn.
Pork, Broeder, Jan-in-de-zak recept
Ingrediënten voor dit recept:
| Benodigdheden:
|
Verwarm de karnemelk in een steelpan zachtjes tot maximaal 30 à 35°C (lauw tot handwarm) en los daarin de gist op. Doe de karnemelk met de gist over in de in een mengkom met een paar scheppen van de boekweitmeel en pannenkoekmeel. Meng dit door tot een glad beslag.
Blijf daarna doormengen en voeg de rest van het meel beetje bij beetje toe. Blijf vervolgens roeren door tot een egaal taai deeg. Een kleine handmixer is niet sterk genoeg; als je geen grote mixer hebt, gebruik dan bijvoorbeeld je handen.
Doe het deeg vervolgens over in een schone emmer en dek deze af met een vochtige theedoek. Zet de emmer voor de centrale verwarming en laat het daarna een uur rijzen tot bijna aan de rand van de emmer. Breng ondertussen een grote pan met water aan de kook.
Zodra het deeg volgende gerezen is, kun je de inhoud verdelen over de twee katoenen zakken. Bind deze daarna bovenaan goed dicht met een touwtje. Kook de zakken met inhoud ten slotte in ongeveer anderhalf uur gaar.
Prik met een houten satéprikker in de zak om te te kijken of het deeg gaar is; de prikker moet droog uit de zak tevoorschijn komen. Haal de zakken uit de pan en laat ze een uur afkoelen. Haal de “broden” uit de zakken en laat de buitenkant nog een uur drogen op een rooster.
Snijd de broden nu voorzichtig in plakken van ongeveer twee centimeter dik. Bak de plakken daarna met wat olie in een koekenpan goudbruin krokant.
Serveer de pork in diep bord, overgoten met wat warme melk of roomboter en veel stroop.
Eet smakelijk!
Variatietip: Je kunt ook nog krenten, rozijnen of sukade toevoegen in het beslag. Of wat denk je van geconfijte gember, of appel en kaneel?
Tip: De gekookte maar nog niet gebakken plakken zijn goed te bewaren in de vriezer!
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de Erwtensoep, Appeltaart en Scones!
29 maart 2013 op 12:55
Lijkt me wel lekker maar zeer bewerkelijk gezien het vele wachten tussen de handelingen door.
29 maart 2013 op 15:16
Tijdens het rijzen en koken kun je weer andere dingen doen. Het duurt wel even, maar bij elkaar valt de hoeveelheid werk nog wel mee.
26 augustus 2022 op 05:49
laat ik dit als hobbykok ook maar weer uitproberen
de lekkerbek.