Ratatouille is eigenlijk een ratjetoe van gestoofde groenten, maar je kunt er ook iets heel moois van maken, zoals in de gelijknamige Disneyfilm. Dit recept is een eenvoudige uitvoering, die iedereen thuis kan maken. Kook je mee?
Ratatouille is een Provençaalse stoofpot van gebakken groenten. Het gerecht ontstond pas tegen het einde van de 19e eeuw. Daarvoor waren groenten zoals aubergine, courgette en tomaat nog amper in Europa te krijgen. In het begin waren deze ingrediënten duur, maar ze groeiden hier goed en al snel werd het een traditioneel boerengerecht.
Het idee om er een luxe gerecht van te maken, met mooi gesneden plakjes groente op een bedje van tomatensaus, ontstond pas vijftig jaar geleden. De uitvoering zoals die schittert in de film is nog maar half zo oud. Dit recept van Mijnheer Eetpraat is daar een eenvoudige uitvoering van, die iedereen thuis kan maken.
Ratatouille deel 1: Piperade
Dit ratatouille recept is bedoeld om een dag van tevoren maken, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Het is even wat werk, maar op de dag zelf hoeft het dan alleen nog maar een keer in de oven. Ondertussen kun je fijn de film kijken! We beginnen dit recept allereerst met de tomatensaus met paprika, in het Frans “piperade” genoemd.
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Schil en snipper allereerst de uien. Snijd daarna ook de wortel fijn en bak beide in ruim olijfolie tot het begint te bruinen. Verwijder ondertussen de pitten uit de paprika. Snij vervolgens de paprika fijn en bak dit even mee. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Laat de saus een kwartiertje pruttelen en doe deze vervolgens over in de ovenschaal.
Deel 2: Ratatouille
Ingrediënten:
| Benodigdheden:
|
Aubergines zijn vaak korter dan courgettes, daarom hebben er meer van nodig. Probeer zoveel mogelijk groente van gelijke dikte te vinden, dan sluiten de plakjes beter aan. Snij de groente in dunne plakjes met een scherp mes of mandoline/groentesnijder. Stapel daarna de plakjes van de drie groenten door elkaar, dus steeds een plakje geel, groen en paars.
Leg de stapeltjes tot slot in een cirkel op de piperade. Strooi wat zout over de groente en besprenkel het geheel rijkelijk met olijfolie. Dek de ovenschaal dan af met bakpapier en bak de ratatouille een half uur op 185C in de oven. Laat de schotel dan afkoelen in de oven, met het bakpapier er nog overheen. Plaats de ratatouille na afkoelen in de koelkast.
Deel 3: Afbakken en genieten
De volgende dag hoef je alleen het bakpapier te verwijderen en de ratatouille een half uur af te bakken in een voorverwarmde oven op 200C. Voor het serveren kun je er nog wat balsamico azijn over druppelen om het helemaal af te maken. Heerlijk met een stokbroodje kruidenboter!
Bon appetit!
TIP: Je kunt informatie vinden over de film Ratatouille in de Internet Movie Database.
TIP: Groene courgettes zijn het hele jaar te koop, gele vaak alleen in de zomer. Gele en groene courgettes smaken hetzelfde, dus al de gele niet te krijgen zijn kun je dit recept ook gewoon maken met alleen groene.
TIP: Ik gebruik voor de courgette deze simpele groentesnijder/mandoline van Ikea, standje 3. Pas op je vingers bij het snijden van de groente en ook bij het afdrogen, want hij is echt scherp! Helaas is hij niet scherp genoeg voor de taaie huid van aubergine, dus dat doe ik met een scherp koksmes.
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de andere recepten, zoals bijvoorbeeld het recept voor de citroen meringue taart die een perfect zomers dessert is bij de ratatouille!
16 juni 2024 op 20:23
Dankjewel!
19 juni 2024 op 09:14
Graag gedaan, Manon!