Voorbereiding 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Servings 4 personen


Als je naar buiten kijkt, lijkt de zomer nu toch echt voorbij. Gelukkig is de zon nog wel te proeven. Probeer deze tartaar van tomaat en mozzarella en waan je terug het zomerse Italië. Een mooi eenvoudig voorgerechtje dat je van tevoren kunt maken. Droom je mee?

Tartaar van tomaat

Tartaar van tomaat is een frisse variant van het klassieke tartaargerecht waarbij verse tomaten in kleine blokjes worden gesneden en geserveerd in de stijl van een klassieke tartaar. Het is een verfijnd en licht gerecht en daardoor zowel geschikt als voorgerecht bij bijvoorbeeld het kerstdiner of als zomerse snack. Met een borrelglaasje maak je er een mooi torentje van.

Neem het liefst een goede tomaat zoals Tasty Toms, Red Pearls of trostomaten en kies mooie donkere exemplaren. Gebruik liever geen goedkope slatomaten en zeker geen vleestomaten. Snijden van een tomaat werkt het fijnst met een heel scherp koksmes of een mes met fijne karteltjes. Sommige koks ontvellen tomaten maar Mijnheer houdt wel van de bite die ze geven.

Tartaar ingredienten

Recept

Ingrediënten:

  • 500g goede tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • verse basicilum
  • 1 sjalotje of een 1/2 ui
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • balsamico azijn
Benodigdheden:

  • Mes
  • Snijplank
  • Borrelglaasje
  • Zeef

 
Snij de tomaten in partjes en haal de zaden eruit. Je kunt deze wegdoen of bewaren voor tomatensoep of sladressing. Laat de overgebleven tomaten goed uitlekken en snij ze in fijne blokjes. Bestrooi ze niet te zuinig met zout, zeker een halve theelepel. Doe er een klein beetje versgemalen zwarte peper bij en doe het in een afsluitbaar bakje.

Schil en snij ondertussen een sjalotje (of een halve rode ui) in hele fijne blokjes, veel kleiner dan de tomaten. Snij ook wat blaadjes basilicum fijn. Meng de uisnippers en basilicum door de tomaten in het bakje en zet dit geheel een dag in de koelkast.

De volgende dag zijn de smaken ingetrokken en heeft het zout wat extra vocht aan de tomaten onttrokken zodat de smaak wordt geconcentreerd. Laat het geheel goed uitlekken in een zeef. Laat een bol mozzarella uitlekken en snij deze in blokjes net zo groot als die van de tomaat. Meng de mozzarellablokjes en een eetlepel lekkere olijfolie door het tomatenmengsel.

Neem nu een borrelglaasje. Vet de binnenkant in door je vinger in de olijfolie te dopen en het glaasje daarmee heel dun in te smeren. Giet geen olie in het glaasje, dat wordt te vet. Schep nu wat van het tomatenmengsel in het borrelglaasje en druk het goed aan. Als het glaasje vol is, stort het mengsel dan direct als een torentje op een schoteltje.

Balsamico

Garneer het gerechtje met een niet al te zure balsamico azijn, of beter nog: balsamicostroop, dat is met wat maiszetmeel ingedikte en meestal wat zoetere balsamicoazijn, zodat het er niet afloopt. Bij Albert Heijn koop je die als AH Crema Balsamico, Bertolli Cremissimo of Mazetti Cremaceto. Bij Jumbo vindt je La Place Crema di Balsamico en De Nigris Glaze Classic.

Dit voorgerecht smaakt altijd, maar past zeker goed bij het kerst diner, al was het maar door de traditionele kerstkleuren rood en groen.

Experimenteer smakelijk!

VARIATIETIP: : Als je gasten er van houden kun je er ook kappertjes of olijven in verwerken voor extra smaak.


 
Als je dit recept leuk vindt, kijk dan ook eens naar de Pizzabol, Heksenkaas en Cranberryjam of lees de volledige lijst van alle recepten. Mijnheer Eetpraat is te volgen op Facebook en Instagram.